Glutenvrije pitabroodjes bakken

Glutenvrije pitabroodjes bakken

Een pitabroodje is een plat broodje met een zachte korst. Men noemt ze ook wel pitta, pide, kesra, khoubz, shoarmabroodje, khibis arabi of plat broodje. De platte schijven deeg blazen zich tijdens het bakken op een ovensteen op en worden hol. Deze eigenschap maakt ze heel geschikt om te vullen met bijvoorbeeld een salade, falafel balletjes, hummus of heel simpel met een plakje gesmolten kaas. Als je glutenvrije pitabroodjes wat groter maakt dan kunnen ze prima als vervanging van een bord dienen, scheelt weer een hoop afwas nietwaar?!

Glutenvrije pitabroodjes zijn lekker bij: 

Tip: Net gebakken zijn deze glutenvrije pitabroodjes op zijn best, dus eet ze nog dezelfde dag of vries ze na het afkoelen direct in. Glutenvrije baksels drogen namelijk sneller uit.

Psylliumvezels

Dit recept is gebaseerd op het toevoegen van psylliumvezels van het merk ‘Lindroos Fiber Husk’. Deze psylliumvezels bestaan uit 100% vlozaad. Door de schilletjes van de vlozaden heel fijn te malen krijg je psylliumpoeder of te wel psylliumvezels. Er zijn ook andere voedingsvezels te koop, zoals appelvezels en suikerbietvezels. Maar deze bevatten niet de ‘plakkende’ eigenschap die psyllium wel heeft. Ze zijn onderling dus niet uitwisselbaar! Appel- en suikerbietvezels voeg je dus alleen toe wanneer je extra vezels in je gerechten wilt hebben, denk dan bijvoorbeeld aan bruin of volkorenbrood.

Glutenvrije pitabroodjes bakken

9 augustus 2016

Ingrediënten (voor 4 hele grote of 8 kleine pita’s):

  • 150 gierstmeel
  • 50 gr boekweitmeel
  • 50 gr rijstmeel, volkoren
  • 10 gr Fiber Husk (psyllium poeder)
  • 1 tl komijnpoeder
  • 3 gr kokosbloesemsuiker
  • 7 gr instantgist
  • 4 gr (bakkers)zout
  • 3 el olijfolie
  • 1 ei, maat M, losgeklopt
  • 200 gr water

Verder nog:

  • mengkom
  • deksel, douchemutsje of stuk plastic
  • Deense deegklopper of grote vork
  • 2x bakplaat of ovensteen
  • bakpapier
  • keukenweegschaal
  • maatlepel
  • deegsteker
  • deegroller
  • deegschieter (optioneel)
  • extra glutenvrij bloem/meel voor werkblad
  • schone (thee)doek
  • rooster

 

Bereiding glutenvrije pita broodjes 

Weeg en meet alle ingrediënten af en zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Vergeet dus niet om op tijd het ei uit de koeling te halen.

Neem de mengkom en doe hier alle droge ingrediënten (meel, gist, suiker, zout, psyllium en komijnpoeder) in en meng ze door elkaar.

Voeg nu het water, het losgeklopte ei en de olijfolie toe en klop alles goed. In het begin lijkt het misschien een beetje te nat, maar de psyllium vezels hebben even tijd nodig om al het vocht goed op te nemen. Maak er een homogeen deeg van, echt kneden hoeft niet, want er zijn geen gluten. maak een bol van het deeg en leg deze in een lichtjes ingevette mengkom. Dek de kom af met een bijpassend deksel, douchemutsje of stuk plastic. Laat het deeg op kamertemperatuur circa 90 minuten rijzen. Het volume moet dan verdubbeld zijn.

Plaats een bakplaat of de pizzasteen alvast in het midden van de oven en verwarm deze voor op 220 graden. De pita’s zullen beter ‘opbollen’ als ze direct op een warme ondergrond gebakken worden.

Strooi een klein beetje glutenvrij meel op je werkblad. Haal het deeg uit de mengkom (gebruik hier eventueel een deegschaper voor). Verdeel het deeg in 4 grote of 8 kleinere stukken. Weeg ze desnoods op de keukenweegschaal, zodat ze allemaal even groot worden. Rol er voorzichtig bolletjes van en leg ze op het werkblad met een stukje plastic er over. Dit is tegen het uitdrogen van het deeg en zo liggen ze ook tochtvrij.

Rol de bolletjes, 1 voor 1, uit tot platte, enigszins ovale schijven van 4 mm dikte. Maak ze niet te dun, maar ook beslist niet te dik! Plaats ze per 2 (grote) of per 4 (kleine) een stuk bakpapier. Gebruik de tweede bakplaat of een deegschieter om het bakpapier met het deeg op de ovensteen/warme bakplaat in de oven te schuiven. Bak de pita’s in 10-12 minuten gaar. Ze hoeven niet te bruin te worden. De kleine exemplaren zijn iets sneller gereed dan de grote. Leg een schone (thee)doek op het afkoel rooster. Doe de pita’s na het bakken meteen tussen de (thee)doek, dan blijven ze zacht.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

8 comments on “Glutenvrije pitabroodjes bakken”

  1. Nel Beekman schreef:

    Ik ga dit natuurlijk een keer proberen:-)

    1. Xandra schreef:

      Leuk Nel, bak ze!

  2. Carla schreef:

    Hallo Xandra,

    ik mag geen gist zou dit ook met wijnsteenbakpoeder kunnen?

    1. Xandra schreef:

      Ik denk het wel Carla, maar ik heb het niet uitgeprobeerd. Gr. Sandra

  3. Wow dit is zo’n briljant recept ongelooflijk dat je zo’n mooi [werkbaar] deeg kunt maken zonder gluten!! en ze zijn heerlijk, direct invriezen en als je ze er uit haald even in de broodrooster zijn ze nog heerlijk zacht. Complimenten!

    1. Xandra schreef:

      Jeetje hier ga ik helemaal van blozen. Dank je wel voor het mooie compliment Truus.

  4. Chantal schreef:

    Zou het voor de psyllium nog uitmaken welk merk je gebruikt? Ik heb nog een pot Colon clean psyllium in de kast staan namelijk.

    1. Xandra schreef:

      Ik ken dat merk niet, maar mijn ervaring is dat de ene psyllium de andere nog niet is. Daarom gebruik ik tegenwoordig alleen die van de Lindroos. Kwestie van proberen of het met jouw merk goed gaat.

Geef een reactie: