Groentebroodjes bloemkool eenvoudig zelf maken

Groentebroodjes bloemkool 1

Groentebroodjes bloemkool. Misschien heb je ze al eens bij Albert Heijn in het broodschap zien liggen. Verpakt per twee stuks met een kostprijs van circa €1,50. Je moet ze nog wel eerst zelf even afbakken in de oven of tussen de grill leggen voordat je ze kunt opeten. Geproefd heb ik deze supermarkt groentebroodjes niet, maar dochterlief vertelde mij dat ze best oké zijn. Ik zag zojuist op de website van Appie dat de bloemkool variant binnenkort uit het assortiment gaat. Nog een reden meer om ze voortaan gewoon lekker zelf te maken. Zonder conserveringsmiddelen, dextrose of extra gluten. Met spelt in plaats van gewone tarwe, zodat er nog meer mensen van deze smakelijke groentebroodjes kunnen genieten.

Herken je dat, dat je jezelf afvraagt waarom heb ik deze broodjes niet eerder gebakken en gegeten.

Groentebroodjes bloemkool eenvoudig zelf maken

Vrijdag 16 augustus 2019

Vegetarisch, vegan of juist niet

Mijn recept voor deze groentebroodjes bloemkool is geheel plantaardig, dus ook geschikt voor veganisten. De vulling kun je natuurlijk aanpassen naar eigen voorkeur. Ze smaken heel lekker met een dunne hamburger ertussen. Zelf heb ik ze gegeten als een tosti met gesmolten geitenkaas er tussen. Op de bijgevoegde foto’s zijn ze gevuld met pulled oats en gele curry pasta. Een dagje vegetarisch eten is immers zo gek nog niet. Deze laatste combinatie kan ik je echt van harte aanbevelen.

Pulled oats uit Finland

Pulled oats naturel is een Finse vleesvervanger. Het wordt gemaakt van slechts vijf ingrediënten waaronder haver en bonen. Pulled oats van Gold & Green bevat enkel natuurlijke voedingsmiddelen, dus geen conserveringsmiddelen. Het is bovendien soja vrij. De smaak is redelijk neutraal, dus je kunt er zelf een draai aan geven. Ik heb gekozen voor wat gele currypasta, omdat dat prima past bij bloemkool. Maar je kunt natuurlijk ook voor iets anders gaan.

Even voor alle duidelijkheid. Ik word niet gesponsord op de een of andere manier door dit bedrijf. Ik heb zelf een bakje gekocht in de plaatselijke supermarkt. Het is een fijn product en dat wil ik graag met jullie delen.

Twee Groentebroodjes bloemkool op bord 2

Seizoensgroente

Maak deze heerlijke groentebroodjes met groente van het seizoen. Bak er dan meteen een paar meer en bewaar ze in de vriezer. Zo heb je altijd iets op voorraad voor een moment waarop je geen of minder tijd om te koken en bakken. Ruim een derde van deze groentebroodjes bestaat uit groente. AH claimt dat er 35% groente in hun broodjes zit. In die van mij zelfs nog een klein beetje  meer namelijk 37%. Meer gaat niet lukken, want dan wordt het deeg onhandelbaar.

Vandaag deel ik een recept met verse bloemkool, maar ik heb ze ook gemaakt met geroosterde paprika en spinazie. Neem een groente die je lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan broccoli, zoete aardappel, wortel, tomaat, rode biet, pompoen en misschien zelfs wel doperwtjes. Lysanne vindt mijn groentebroodjes geroosterde paprika een aanrader. De andere smaken moet ze nog testen. Lysanne vertelde mij dat ze verbaasd was dat je de paprika ook echt duidelijk proeft. Mooi compliment toch! Zo zie je maar weer dat zelf bakken loont.

Zachte broodjes of pita’s

Je kunt deze broodjes op twee verschillende manieren bakken:

Op een lagere temperatuur – bakplaat:  dan krijg je zachte, platte broodjes zoals die van Albert Heijn. Wanneer je ze niet helemaal goudbruin bakt en invriest, dan kun je ze daarna op een ander moment afbakken.

Op een hoge temperatuur – ovensteen: dan krijg je pitabroodjes, die hol van binnen zijn. Laat ze na het bakken afkoelen tussen een schone doek, dan blijven ze zacht. Ook deze groentepita’s kun je invriezen en op een later moment eten. De groentebroodjes op de foto’s heb ik als een tosti knapperig gebakken en pas daarna gevuld met pulled oats.

Dat smaakt naar meer verstopte groentebrood

Groentepita's bloemkool op bord 3

Benodigdheden voor 12 groentebroodjes bloemkool

Bloemkoolpuree:

  • 400 gr bloemkool, vers en in kleine stukjes gesneden
  • 50 gr water

Deeg:

  • 400 gr speltbloem
  • 200 gr spelt volkorenmeel
  • 10 gr (bakkers)zout
  • 8 gr instantgist
  • smaakmaker, ik koos voor nootmuskaat

Verder nog:

  • wat extra speltbloem voor op werkblad
  • plantaardige olie om de kom in te vetten
  • Keukenweegschaal
  • foodprocessor of blender
  • mengkom met deksel
  • kneedmachine (optioneel)
  • deegschraper en –steker
  • bakplaat met 2x bakpapier of 1 ovensteen (zie tekst hierboven)
  • afdekplastic
  • deegroller (optioneel)
  • schone keukendoek (wanneer je kiest voor pita)
  • rooster

Groentebroodjes bloemkool in de hand 4

Bereidingswijze groentebroodjes bloemkool

Lees eerst het recept een keer goed door en ga dan aan de slag. Zet alle benodigdheden klaar op je werkblad en weeg daarna de ingrediënten zorgvuldig af.

Groentepuree maken

Start met het maken van de bloemkoolpuree. Doe het water en de kleine stukjes bloemkool in de foodprocessor en mix er een zo glad mogelijke puree van. Soms werkt het beter om niet alle bloemkool in één keer in het apparaat te doen, maar beetje bij beetje toe te voegen.

Deeg kneden en eerste rijs

Je gebruikt spelt en dat kun je makkelijk met de hand kneden. Heb je daar geen zin in of staan je handen dat niet toe, gebruik dan een kneedmachine. Let dan wel goed op dat je spelt minder lang mag kneden dan bijvoorbeeld tarwe. Met de hand kneden is ongeveer 13- 15 minuten (ligt aan hoe je kneed) en machinaal is circa 7 – 8 minuten, gebruik een lage stand.

Doe alle droge ingrediënten in de mengkom en mix alles goed door elkaar. Voeg daarna de bloemkoolpuree toe en kneed er een elastisch deeg van. Test het deeg door het trekken van een vliesje. Scheurt het vliesje niet snel dan is je deeg klaar. Maak er een grote bol van en leg het vervolgens in een licht ingevette mengkom. Draai het deeg een paar keer om en om zodat er overal een heel dun laagje olie zit. Sluit de kom af en laat daarna het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen (bij ons was het die dag circa 22 graden).

Oven voorverwarmen

Optie 1 bakplaat: als je een bakplaat gebruikt en de zachte groentebroodjes op een lagere temperatuur wilt bakken, verwarm de oven dan voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte).

Optie 2 ovensteen: kies je voor pitabroodjes op een ovensteen. Plaats dan eerst de staan op een rooster in de oven en verwarm hem daarna voor op 250 graden (onder- en bovenwarmte)..

Deeg doorslaan, verdelen en vormen

Haal het deeg uit de kom en druk het zachtjes iets platter, men noemt dit doorslaan. Verdeel het deeg vervolgens met behulp van een deegsteker en keukenweegschaal in 12 gelijke stukken van circa 85 gram. Bol de stukje deeg licht op, dek ze daarna af met een stukje plastic en laat ze 5 minuten rusten.

Gebruik nu een deegroller of je handen om de bolletjes platter te maken. Strooi eventueel wat speltbloem op werkbank wanneer ze blijven plakken. De ronde schijfjes moeten ongeveer dezelfde doorsnede krijgen als een bierviltje, dus circa 10 centimeter.

Leg ze per 6 op een vel bakpapier ter grote van je bakplaat of wanneer je op een steen bakt gewoon op je werkbank. Strooi desgewenst eerst een klein beetje bloem op die plek. Als alle groentebroodjes gevormd zijn dek ze dan af met een stuk plastic en laat ze ongeveer 30 minuten rijzen.

Groentebroodjes bakken in de oven

Optie 1 bakplaat: schuif de eerst 6 groentebroodjes op de bakplaat en plaats ze daarna in het midden van de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden. Als je ze op een later moment nog wilt afbakken, bak ze dan in 4 – 5 minuten gaar. Wil je ze meteen eten laat ze dan iets langer in de oven zitten. Laat de groentebroodjes na het bakken afkoelen op een rooster en bak intussen de tweede lading.

Optie 2 ovensteen: wanneer je kiest voor pitabroodjes en een oven- of pizzasteen, pas dan goed op want de steen en e oven zijn gloeiend heet. Leg de pita’s per 4 – 6 stuks op de  steen en bak daarna de pitabroodjes in circa 6 -7 minuten gaar. Als het goed is zijn de tijdens het bakken als ballonnetjes opgeblazen. Leg de broodjes na het bakken meteen tussen een schone keukendoek, zo blijven ze zacht.

Meteen serveren of bewaren

Meteen serveren; snijd de groentebroodjes met een scherp mes voor een groot deel open en voeg de vulling toe. Bewaren; verpak ze na het afkoelen goed. Je kunt ze circa 2 dagen in de koelkast goed houden, beter is het om ze in te vriezen.  Piep ze na het ontdooien op in de oven of grill ze ineen tosti-ijzer.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Groentebroodjes bloemkool’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

2 comments on “Groentebroodjes bloemkool eenvoudig zelf maken”

  1. Ton Cremers Sens schreef:

    Weer een leuk recept (ik leerde veel van u). 50 gram water op 600 gram bloem/meel; klopt dat? Lijkt me weinig, of heeft u hier rekening gehouden met het vocht uit de bloemkool?

    1. Xandra schreef:

      Beste Ton, totaal slechts 50 gr water aan het deeg toevoegen is correct. Dat heb je nodig om de bloemkool fijn te kunnen blenden/malen. De rest van het vocht komt uit de bloemkool. Mvg. Sandra

Geef een reactie: