Hamburgerbroodjes met sesamzaadjes

Hamburgerbroodjes met sesamzaadjes

Hamburgerbroodjes met sesamzaadjes bak je heel eenvoudig zelf. Ze zijn heerlijk fluffy en passen bij elk soort beleg. Handig voor een feestje of een BBQ. De een kiest vlees, de ander liever een vegaburger. Ook kaas, vis, fruit of gegrilde groenten vormen een prima combinatie met deze zachte broodjes. Wij kozen voor een vegaburger met sla, tomaat, bietenblad, gegrilde courgette en een BBQ saus. Snel, makkelijk en vers. 

Matcha poeder voor smaak en kleur

De broodjes op de foto hebben een vleugje groen. Ik heb namelijk een beetje matcha poeder aan het deeg toegevoegd. Je kunt natuurlijk ook voor een ander vrolijk kleurtje gaan. Neem kurkuma voor geel deeg, bietenpoeder voor een rood of roze kleur, cacao voor bruine broodjes, et cetera. Hier vind je alle over natuurlijke kleurstoffen voor in je deeg. Indien je niet zo avontuurlijk bent ingesteld, laat het dan gewoon weg.

Het vleugje thee in het brood past verrassend goed bij de vegaburger. Het geeft een extra smaakdimensie aan het gerecht. Zelfs de zeer sceptische meneer J. heeft heerlijk zitten smikkelen en dat wil wat zeggen. Het heeft iets te maken met wat wij ‘oekoe boekoe’ eten noemen en ‘wat de boer niet kent …’. Na al die jaren heb ik eindelijk de ultieme oplossing voor dit fenomeen gevonden. Pas achteraf melden wat hij nu eigenlijk gegeten heeft.

Nog meer recepten voor hamburgerbroodjes

Glutenvrije hamburgerbroodjes

Volkoren hamburgerbroodjes

 

Hamburgerbroodjes met sesamzaadjes

Vrijdag 25 mei 2018

Ingrediënten voor 6 broodjes

  • 350 gr tarwebloem
  • 6 gr bakkerszout
  • 5 gr instantgist
  • 5 gr matcha thee (optioneel)
  • 1 ei maat M, op kamertemperatuur
  • 180 gr melk, op kamertemperatuur
  • 20 gr rijstolie

Topping

  • water
  • sesamzaadjes, bruin of zwart

Benodigdheden

  • keukenweegschaal
  • mengkom
  • kneedmachine (optioneel
  • deegsteker
  • stuk plastic of omgekeerde krat
  • siliconen kwastje
  • bakplaat
  • bakpapier (optioneel)
  • rooster

Hamburgerbroodjes met sesamzaadjes

Bereidingswijze hamburgerbroodjes met sesamzaadjes

Je krijgt het beste resultaat wanneer de ingrediënten en overige benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Vergeet dus niet om op tijd melk en het ei uit de koeling te halen.

Deeg maken: Neem een mengkom en doe hier bloem en instantgist in. Meng het eerst goed door elkaar voordat je de rest toevoegt. Doe nu het zout en de matcha thee in de kom en roer de ingrediënten wederom goed door elkaar. Maak in het midden een kuiltje en schenk daar de lauwe melk (op kamertemperatuur), de rijstolie in en de inhoud van 1 ei. Maak nu een keuze uit de volgende twee opties:

Optie 1, met de hand kneden – zoals ik heb gedaan. Meng eerst alles met de steel van een pollepel, totdat er een compacte massa is ontstaan. Haal het deeg uit de kom en kneed het 12-18 min. rustig met de hand.

Optie 2, machinaal kneden – zet de kneedmachine aan (Kenwood met speciale brooddeeg kneedhaak) en laat deze ca. 8 tot 10 minuten draaien op stand 1.

Deeg testen: Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut machinaal of 2 á 3 minuten met de hand.

Eerste rijs / bulkrijs: Vet een mengkom goed in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg circa 60 minuten rijzen (kamertemperatuur). Het deeg moet ongeveer in omvang verdubbelen.

Doorslaan, verdelen en vormen: Haal het deeg uit de kom en druk het voorzichtig een klein beetje platter. Dit heet doorslaan. Je doet dit om de grote luchtbellen in het deeg om te vormen in vele kleinere exemplaren. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukjes van +- 105 gr en bol ze op. Leg ze per 6 op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze vervolgens voorzichtig iets plat(ter) met de palm van je hand.

Topping aanbrengen: Breng een klein beetje water met behulp van een siliconen kwastje aan op de bovenkant van de bolletjes deeg. Strooi er direct wat sesamzaadjes overheen. Druk ze zachtjes vast met je vingertoppen.

Tweede rijs: Dek de bakplaat af met een licht ingevet, stuk plastic of plaats er een omgekeerde, voedselveilige krat overheen. Laat de broodjes 45 á 60 minuten rijzen. De broodjes zijn dan vrijwel in omvang verdubbeld.

Oven voorverwarmen: Verwarm halverwege de 2de rijstijd alvast de oven voor op 220 graden.

Bakken: Plastic zak of krat verwijderen. Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de hamburgerbroodjes in circa 12 á 14 minuten goudbruin. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Tip: De hamburgerbroodjes met sesamzaadjes kunnen heel goed worden ingevroren.

 

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

P.S.: Ik vind het leuk wanneer je een foto van jouw ‘Hamburgerbroodjes met sesamzaadjes’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD.

Geef een reactie: