Herfst broodjes met chocolade

Herfst broodjes met chocolade

Het wordt kouder buiten, steeds eerder donker en ook alsmaar later licht. De bladeren kleuren van groen, naar geel, rood en bruin en vallen bij bosjes. Net zoals de beukennootjes, kastanjes en andere boomvruchten. Tijd om weer vol op aan de bak te gaan. Wat dat je van zelfgebakken speculaasjes met een kop warme chocolademelk? Of een van de herfst broodjes met chocolade (zoet), appel (zacht), walnoten (bite), cranberries (zuurtje)en een vleugje kaneel (kruidig). Lekker met een beetje roomboter, meer heeft dit smakelijke broodje niet nodig.

Herfst, herfst, wat heb je te koop?
Honderdduizend bladeren op een hoop,
zakken vol met wind,
ja m’n kind,
‘k weet niet of jij dat aardig vindt.

Ik houd van de herfst. Zelfs van de regendruppels tegen de ramen, wanneer je lekker knus in huis zit. Maar dat er dan van die grote achtpotige, absoluut heel erg nuttige dieren, ook graag bij ons binnen willen schuilen. Dat is toch een stuk minder aangenaam. Brrrr … spinnen!! Die zoeken maar een ander adresje. Iemand?! Echt niet? Ja, daar was ik al bang voor. Jammer, maar het was te proberen natuurlijk! Hihi …

Dat smaakt naar meer herfst lekkernijen:

Herfst broodjes met chocolade

29 september 2014

Benodigdheden voor 16 bolletjes

Ingrediënten:

  • 450 gr tarwebloem
  • 50 gr volkoren kamutmeel
  • 8 gr bakkerszout
  • 7 gr gedroogde gist
  • 1 el (rijst)olie of roomboter + extra voor topping broodjes
  • 290 gr water
  • 100 gr walnoten
  • 100 gr grof geraspte appel (zonder schil)
  • 50 gr pure chocolade 70%
  • 50 gr cranberries
  • 1/2 tot 1 tl kaneelpoeder (naar smaak)

En verder nog:

  • 2 bakplaten
  • 2 vellen bakpapier
  • kneedmachine (optioneel)
  • snijplank en scherp mes
  • grove rasp
  • keukenweegschaal
  • deegschraper (optioneel)

 

Bereiding van de bruine broodjes:

Voorbereidingen:

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Weeg eerst de ingrediënten van te voren af. Het werkt een stuk makkelijker wanneer alles al klaar staat.

Schil de appel en verwijder vervolgens het klokhuis, grof raspen en 100 gr afwegen. Roer wat kaneelpoeder door de appelrasp. Ik heb 1 theelepel genomen, omdat wij nogal van kaneel houden. Ben je een iets minder grote liefhebber? Neem dan maar een halve theelepel.

Hak de pure chocolade en walnoten in grove stukken. Zet deze even apart.

Deeg maken en eerste rijs:

Doe de bloem en meel in een kom. Roer hier eerst de droge gist en daarna pas het bakkerszout doorheen. Gist en zout mogen niet direct met elkaar in contact komen. Zout doet namelijk de werking van het gist teniet. Voeg dan het water toe en laat de kneedmachine ongeveer 6 minuten draaien. Misschien dat het deeg iets aan de droge kant lijkt, maar de appelrasp moet er nog door en dat bevat ook vocht. Doe dan de appelrasp, de walnoten en de cranberries bij het deeg (LET OP: de chocolade nog NIET!) en laat de machine nog 4 minuten draaien.

Er is nu een soepel en elastisch deeg ontstaan. Je kunt nu controleren of het deeg goed is door er een vliesje van te trekken. Denk aan een kauwgom-bel. (met de hand kneden kan ook, maar dan duurt het langer). Meng daarna snel de chocolade stukjes door het deeg. Leg het dan in een licht, ingevette komen afdekken met een douchemutsje of een plastic zak. Op kamertemperatuur 1 uur laten rijzen tot het ongeveer in volume verdubbeld is.

Oven voorverwarmen:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Deeg doorslaan, vormen en tweede rijs:

Haal het deeg uit de kom en kneed het vervolgens heel lichtjes door, zodat de luchtbelletjes zich door het deeg verspreiden. Verdeel het dan in 16 gelijke stukken. Dit zijn kleine bolletjes! Wil je iets grotere broodjes, verdeel het dan in 12 stukken. Bol de stukjes deeg één voor één op en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaten. Dek deze af met een stuk plastic en laat de broodjes op kamertemperatuur 1 uur rijzen tot ze ongeveer twee keer zo groot zijn.

Broodjes bakken in de oven:

Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden en schuif één bakplaat daarna in het midden van de oven. Je bakt ze dus per bakplaat, tenzij je zo’n grote oven hebt dat ze er in een keer inpassen. Bak de  herfst broodjes met chocolade in circa 20 minuten bruin.

Haal ze uit de oven en bestrijk ze met een beetje olie of roomboter. Laat ze dan afkoelen op een rooster.

Tip: Je kunt deze herfst broodjes met chocolade in de vriezer bewaren. Doe ze dan een goed afsluitbare plastic zak of diepvriesbox.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Herfst broodjes met chocolade’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Herfst broodjes met chocolade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven