Italiaanse bollen met oregano bakken

Italiaanse bollen met oregano recept

Het zelf bakken van echte Italiaanse bollen staat al een tijdje op mijn to-do-lijstje. Eindelijk is het er een keer van gekomen. Ik heb de ingrediëntenlijst van de broodjes van Albert Heijn als uitgangspunt genomen. De meeste Italiaanse bollen uit de supermarkten verschillen niet zoveel van elkaar. Ze hebben veelal een topping met gries, soms van tarwe, soms van mais. Wel varieert het gewicht, dat schommelt zo tussen de 90 en 135 gram per broodje.

Een Italiaanse bol is een bolvormig broodje met krokante korst en zacht kruim dat op smaak gebracht is met oregano of Italiaanse kruiden.

Handige brood baktips

Ik wil alvast wel verklappen dat de broodjes heerlijk smaken. Voor ons geen Italiaanse bollen uit de winkel meer, maar lekker zelf gebakken exemplaren. De broodjes op de foto zijn op een voorverwarmde bakplaat gebakken. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een oven- of pizzasteen. Het voordeel van bakken op een warme bakplaat is dat je ook aan de onderzijde een goede ovenrijs krijgt. De harde broodjes worden dan overal mooi rond. Voor de bovenkant gebruikte ik goedkope maisgries, waar je polenta van kunt maken.

Je kunt deze versgebakken bollen heel goed in de vriezer bewaren.

Basisrecept Italiaanse bollen

Dit recept kun je ook makkelijk omzetten naar harde bolletjes met bijvoorbeeld andere kruiden of specerijen. Zelfs kleine zaden en pitten zijn een optie. Daarnaast kun je ook een deel van de bloem vervangen door  volkorenmeel. Denk ook eens aan een andere graansoort zoals spelt, emmer, rogge of durum. 

Italiaanse bollen met oregano recept

Dat smaakt naar meer

Italiaanse bollen met oregano recept

Italiaanse bollen met oregano

Maak zelf ook eens deze knapperige Italiaanse bollen met gedroogde oregano. Een heerlijk recept van Xandra Bakt Brood.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 2 uur 40 min
Baktijd 20 min
Totale tijd 3 uur 15 min
Gang Bijgerecht, Lunch, Ontbijt
Keuken Italiaans
Aantal 6 broodjes

Benodigdheden

  • keukenweegschaal
  • kneedmachine
  • mengkom plus deksel
  • deegschraper
  • deegsteker
  • lame of scherp mesje
  • 2 x bakplaat of 1 bakplaat en een houten plaat
  • bakpapier
  • groot stuk plastic of omgekeerde krat
  • hittebestendige beker (rijzen deeg)
  • hittebestendig bakje voor in de oven (stoom)
  • rooster

Ingrediënten
  

Deeg voor 6 grote bollen

  • 500 gr tarwebloem
  • 7 gr instantgist
  • 8 gr bakkerszout
  • 10 gr rijstolie (of andere olie)
  • 290-300 gr water

Vulling

  • 5 gr oregano gedroogd

Topping

  • 2-3 eetlepels tarwe- of maisgries

Instructies
 

  • Zet eerst alle benodigdheden klaar en weeg vervolgens de ingrediënten af. Bekleed daarna de bakplaat met een stuk bakpapier.

Deeg maken

  • Doe alle droge ingrediënten zoals bloem, instantgist, oregano en zout in de kom van de kneedmachine. Meng vervolgens alles goed. Voeg nu het water (280 gr) en de rijstolie toe. Zet de machine aan op een lage stand. Kneed er daarna in circa 10 minuten een soepel en glanzend deeg van. Mocht het deeg tijdens het kneden iets te droog aanvoelen, voeg dan ook de rest van het water toe.

Vliesje trekken

  • Maak eerst je handen nat onder de koude kraan en pak daarna een stukje deeg. Trek dit stukje zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat. Denk aan bellen blazen met kauwgom. Wanneer het vliesje snel scheurt, moet je nog iets langer kneden. Test na 1 minuut kneden het deeg nog een keer.

Eerste rijstijd

  • Vet een mengkom goed in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Deeg doorslaan, verdelen en opbollen

  • Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken van ongeveer 135 gr. Dit zijn redelijk grote broodjes. Wil je ze liever iets kleiner verdeel het deeg dan in 8 gelijke stukken. Gebruik desnoods een weegschaal zodat alle broodjes even groot zijn. Bol alle stukjes deeg lichtje op en leg ze onder een stukje ingevet plastic. Laat het deeg vervolgens 10 minuten relaxen.
  • Bol eerst de stukjes deeg nog een keer zachtjes op. Zo breng je het deeg goed op spanning. Maak de bollen vervolgens een klein beetje vochtig met wat water en strooi er wat maisgries overheen. Leg de Italiaanse bol op het bakpapier. Dek de bakplaat af met een stuk plastic en maak vervolgens ook de andere broodjes.

Tweede rijstijd – twee opties

  • *Rijzen op kamertemperatuur: 60 minuten. (Plaats eventueel een beker warm water bij het deeg om zo de temperatuur iets te verhogen.)
  • *Rijzen in de oven met rijsfunctie: zet de oven aan op de rijsfunctie, 35 graden en vul de lade met water (voor stoom). Deeg niet afdekken! Laat de broodjes 30 á 35 minuten rijzen. Haal de bakplaat uit de oven en zet het weg op een tochtvrije plek. Verwarm nu de oven voor.

Oven voorverwarmen

  • Verwarm de oven inclusief lege(!) bakplaat of ovensteen voor op 250 graden (onder- en bovenwarmte).

Deeg insnijden en bakken

  • Snijd nu de bovenkant 2 keer in met een lamé of een scherp mesje.
  • Plaats vervolgens een hittebestendig bakje met kokend water in de oven. Zet het niet op de bodem van je oven, want dan gaat de onderwarmte stuk. Of gebruik als je die hebt, de stoomfunctie van je oven.
  • Schuif nu de Italiaanse bollen op de bakplaat in de oven en verlaag vervolgens de temperatuur naar 200 graden. Bak de broodjes in ongeveer 20 á 23 minuten goudbruin. Verwijder na 5 minuten het bakje water of zet de stoomfunctie uit. Laat de bollen na het bakken goed afkoelen op een rooster.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Italiaanse bollen met oregano gebakken?

Heb je vandaag deze smakelijke broodjes gebakken? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Italiaanse bollen met oregano’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Italiaanse bollen met oregano bakken

8 gedachten over “Italiaanse bollen met oregano bakken

  1. Bedankt voor dit mooie recept. Het nieuwe recept van de Texelse kruidenknopen is gekoppeld aan dit recept. Misschien kun je de juiste link doorgeven? Ben heel benieuwd.

  2. Bedankt voor de recept zijn goed gelukt. Vraagje ben zelf niet goed in berekenen van recepten…maar eet liefst volkorenbrood. Kan ik deze ma k en met volkorenmeel en heb de vermoeden dat ik dan extra vocht moet toevoegen of tarwe gluten. Zou je me aub kunnen vertellen hoeveel van want. Zou heel super tof zijn. Alvast bedankt Xandra

  3. Hoi hoi,

    Kan ik de rijstolie vervangen door gewone olijfolie? Want ik heb geen rijstolie in huis, ook nog nooit gebruikt eigenlijk..
    Kan ik de maisgries achterwege laten? Want ook dat heb ik niet in huis..

    1. Beste Joris, je kunt ook andere olie gebruiken. Het voordeel van rijstolie is dat het vrijwel geur- en smaakloos is. Het kan ook beter tegen hoge temperaturen zonder te veranderen in iets ongezonds. Vandaar mijn voorkeur voor rijstolie. Ook de maisgries kun je achterwege laten. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven