Kaas mosterd broodstengels bakken

Kaas mosterd broodstengels bakken

Zelf kaas mosterd broodstengels bakken. Wooww, die smaken naar meer. De combinatie van brood, kaas en de vijgen chutney mosterd is werkelijk subliem. Deze mosterd is trouwens ook een aanrader voor op stukjes kaas of worst. Het fijne is dat deze vijgen chutney ook in een kleine verpakking verkrijgbaar is. Handig voor op een borrelplankje, lepeltje er in en klaar.

Tip: Je kunt een klein deel van de geraspte kaas vervangen door extra fijn gesneden ham of andere worst.

Vandaag heb ik gekozen voor Pavé à la Leffe bruin, kortweg bierkaas. Dat heb ik geen speciale reden voor. Het was een stukje kaas dat nog in de koelkast lag en nodig op moest. Andere soorten kaas zijn ook een mogelijkheid. Zorg er wel voor dat je kaas kiest dat enigszins kan smelten tijds het bakken.

Smakelijke mosterd zonder fratsen

In de foodybox herfst zat deze keer een potje vijgen chutney mosterd (van Ton). Zo op een blokje kaas smaakt het al fantastisch, maar ik wilde het toch graag ergens in verwerken. Eerder bakte ik al eens de Pittige kaasstengels met Italiaanse kruiden. Je vindt dat recept elders op mijn website. Ik heb hetzelfde deeg gemaakt maar de pittige saus vervangen door de vijgen chutney mosterd. Het is een fijn basisrecept waarvan je de vulling kunt aanpassen naar eigen voorkeur.

Deze mosterd van Ton bevat geen onnodige fratsen en dat is fijn. Er zitten de volgende ingrediënten in: natuurazijn, gedroogde vijgen (23%), rietsuiker, water, mosterdzaad, zeezout en kruiden.

Je kunt natuurlijk ook je eigen favoriete mosterd gebruiken. De smaak van het eindresultaat zal dan iets anders zijn, maar vast niet minder lekker.

Kaas mosterd broodstengels bakken

Vrijdag 29 november 2019

Kaas mosterd broodstengels bakken

Benodigdheden voor circa 13 – 15 hartige broodstengels

Ingrediënten:

  • 250 gr tarwebloem (De Zandhaas)
  • 4 gr instantgist
  • 4 gr bakkerszout
  • 150 -160 gr water
  • 50 gr kaas, grof geraspt

Vulling:

  • 75 gr vijgen chutney mosterd (van Ton)
  • 90 gr kaas, grof geraspt

Topping:

  • 10 gr kaas, grof geraspt

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • deegkneder (optioneel)
  • mengkom met deksel
  • grove rasp voor kaas (optioneel)
  • deegschraper
  • olie om mengkom in te vetten
  • deegroller
  • lepel of siliconen spatel uitsmeren mosterd
  • meetlat, brandschoon (optioneel)
  • pizzasnijder of groot mes
  • bakpapier 2x (optioneel)
  • bakplaat 2x
  • afdekplastic 2x

Kaas mosterd broodstengels bakken 4

Bereidingswijze hartige knabbel stengels

Lees voordat je aan de slag gaat eerst de tekst een keer door. Zo kom je halverwege het recept niet voor verrassingen te staan. Zet alle benodigdheden klaar op je werkblad en weeg daarna de ingrediënten af.

Indien nodig rasp alvast de kaas grof en zorg dat deze op kamertemperatuur is wanneer het in het deeg verwerkt moet worden. Dat geldt ook voor de chutney.

Deeg maken met de hand:

TIP: Je kunt het deeg ook machinaal kneden, maar sommige machines zijn niet geschikt voor deze kleine hoeveelheid deeg. Kies je voor machinaal, kneed er dan in circa 9 -10 minuten een soepel deeg van.

Doe bloem, zout en gist in een kom en roer alles meteen goed door. Zout beïnvloed de werking van gist nadelig, laat het dus niet teveel met elkaar in contact komen. Voeg vervolgens ook 150 gram water toe. Roer de ingrediënten met een grote vork of de steel van een pollepel net zo lang door elkaar totdat al het water goed is opgenomen. Als het goed is zit er nu ook geen droge bloem meer in de kom. Is het geheel te droog voeg dan nog wat water toe.

Haal het deeg uit de kom, leg het op je werkblad en kneed er in 15 – 18 minuten een elastisch deeg van. De kneedtijd is een richtlijn, de tijdsduur hangt mede van je kneedskills af. Test het deeg door er een vliesje van te trekken (denk aan kauwgombellen blazen). Scheurt het te snel kneed dan nog even door en test daarna het deeg nogmaals. Meng als laatste 50 gram geraspte kaas door het deeg. Kneed niet te lang, want dan loop je het risico dat je het deeg overkneed.

Maak daarna een bal van je deeg en leg het in een lichtjes met olie ingevette kom en dek deze af met een deksel.

Eerste rijs:

Zet het deeg op een tochtvrije plek en laat het 60 minuten rijzen. Bij ons was het circa 18 graden. Hoe kouder in huis, hoe langer de rijstijd en vice versa.

Doorslaan, vormen, smaakmakers aanbrengen:

Haal het deeg uit de kom en leg het op het met wat bloem bestoven werkblad. Duw er voorzichtig op, zodat de grote luchtbellen zich verdelen in kleinere exemplaren, dit noemt men ook wel doorslaan. Maar dat ‘slaan’ zou ik niet letterlijk nemen. Behandel je deeg met zachte hand.

Pak de deegroller en rol vervolgens het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 24 x 30 cm. Het deeg is dan ongeveer een 0,5 cm dik. Iets dikker mag ook. Smeer de helft van het stuk deeg dun in met de vijgen chutney mosterd, dus 24 x 15 cm. Verdeel daarna de geraspte kaas over de mosterd. Klap/vouw het deeg dubbel en druk het zachtjes aan. Je kunt hier eventueel ook de deegroller voor gebruiken.

Snijd de lap in repen van circa 1,5 cm breed. Er passen er ongeveer 13 -15 stuks uit.  Ik heb de repen met een pizzasnijder gesneden, maar een groot mes kan natuurlijk ook. Draai/ twist de repen en trek ze voorzichtig iets langer en leg ze daarna op de bakplaat. Gebruik eventueel een vel bakpapier wanneer de bakplaat aanbakt. Maak zo alle broodstengels en verdeel ze over 2 bakplaten. Strooi er vervolgens nog een klein beetje geraspte kaas overheen. Dek de platen af met een stuk plastic.

Tweede rijs:

Laat de kaas mosterd broodstengels nog 30 á 40 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Oven voorverwarmen:

Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven voor op 200 graden.

Bakken in de oven:

Verwijder het plastic van de eerste bakplaat en schuif het daarna in de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden. Bak de kaas mosterd broodstengels in circa 15 -18 minuten goudbruin. Laat ze na het bakken goed afkoelen op een rooster.

Bak nu de tweede lading broodstengels.

TIP: Eet de stengels nog dezelfde dag, dan zijn ze op zijn lekkerst. Of vries ze na het afkoelen direct in.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Kaas mosterd broodstengels’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

Bron: Met dank aan van Ton voor het beschikbaar stellen van een potje vijgen chutney mosterd via de foodybox van Kroon op het Werk.

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Geef een reactie: