Kaneelbroodjes met een twist bakken

Kaneelbroodjes met een twist bakken

Kaneelbroodjes met een twist. Ze staan al heel lang op mijn to-do-lijstje. Regelmatig krijg ik van lezers het verzoek om eens een recept voor kaneelbroodjes te plaatsen. Tataratatata … hier is het dan. Precies op tijd voor moederdag, vaderdag of wanneer je maar zin hebt in een lekker broodje.

Kaneelbroodjes, kanelbullar of cardamom knots

Zoals jullie misschien wel weten ben ik geen zoetekauw, maar deze kaneelbroodjes smaken beslist naar meer. Ze zijn zacht en zoet, maar niet te. Voor ons precies goed. Zelfs meneer J. is enthousiast, ondanks hij liever iets hartigs met kaas blieft.

Deze variatie op mijn walnoten-dadel-broodjes ga ik beslist vaker bakken. Ze zijn makkelijk te maken en gestroomlijnd hoeven ze niet te worden. Dat maakt het recept ook heel toegankelijk voor beginnende thuisbakkers. Laat de kids helpen met twisten, je zult zien dat ze het leuk vinden. Ik zeg bakken maar.

Dat smaakt verdraaid lekker:

Kaneelbroodjes met een twist bakken

8 mei 2020

Ingrediënten (voor 12 kleine broodjes of 8 grotere):

 • 300 gr tarwebloem (De Zandhaas)
 • 4 gr instant gist
 • 5 gr zout
 • 185-195 gr melk, op kamertemperatuur
 • 25 gr roomboter, zacht
 • extra: 10 gr kristalsuiker

Vulling:

 • 50 gr roomboter, gesmolten
 • 35 gr kristalsuiker (erge zoetekauwen nemen 50 gr)
 • 5 gr kaneelpoeder

Topping:

 • wat losgeklopt ei

Verder nog:

 • wat olie voor in de mengkom
 • mengkom met deksel of douchemutsje
 • keukenweegschaal
 • kneedmachine (optioneel)
 • deegroller
 • siliconen kwastje
 • lepel
 • stuk plastic of 1 krat om deeg af te dekken
 • bakplaat
 • vel bakpapier (optioneel)
 • groot, scherp mes of deegsteker
 • liniaal o.i.d.

Kaneelbroodjes met een twist bakken

Bereidingswijze gedraaide kanelbullar

Lees het recept eerst een keer goed door en zet daarna alle benodigdheden op je werkblad klaar. Vergeet niet dat de benodigdheden op kamertemperatuur moeten zijn. Dit geeft het beste resultaat. Weeg vervolgens de ingrediënten zorgvuldig af en bakken maar.

Deeg kneden:

Doe eerst de droge ingrediënten als tarwebloem, instantgist, bakkerszout en kristalsuiker in de mengkom en roer ze goed door elkaar. Snijd de boter in kleine blokjes en als dat niet meer gaat prak het dan fijn met een vork. Meng de boter door het droge mengsel. gebruik desnoods je handen om het door de bloemmix te wrijven.

Nu mag ook de melk erbij. Begin met 185 gram en voeg de rest pas tijdens het kneden toe wanneer blijkt dat het deeg te droog is. Roer de melk met een vork of de steel van een pollepel door het droge mengsel. Dit kun je ook met de hand doen maar zelf vind ik dat nogal een klef werkje. Zodra er een geheel is ontstaan kun je het deeg uit de kom halen en op je werkblad leggen. Schraap de kom goed schoon met een deegkrabber.

Kneed met de hand in circa 20 minuten een elastisch deeg. (Of machinaal ongeveer 10 minuten) Test het deeg door een vliesje te trekken. Wanneer deze mooi dun wordt en niet snel scheurt is het deeg klaar voor de eerste rijs.

Eerste rijstijd:

Vet de mengkom in met een klein beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg in de kom. Draai de deegbal een paar keer om en om, zodat overal een dun laagje olie zit. Dit voorkomt korstvorming en dat het aan de kom blijft plakken. Dek de mengkom vervolgens  af met een wegwerpdouchemutsje of een deksel. Laat het geheel 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Doorslaan, opbollen en tweede rijs:

Haal het deeg uit de kom en leg het op het werkblad. Gebruik eventueel een klein beetje bloem wanneer het deeg plakt. Duw er nu voorzichtig op, zodat de grote luchtbellen zich gaan verdelen in meerdere, kleinere exemplaren. Men noemt dit ook wel doorslaan. Bol het deegstuk daarna lichtjes op en laat het 10 minuten rusten in de kom of onder een stukje plastic.

Bakplaat – Bekleed intussen de bakplaat met bakpapier (optioneel).

Vulling – Maak nu een papje van de roomboter, kristalsuiker en kaneelpoeder.

Tip: Heb je geen deegroller? Neem dan bijvoorbeeld een blik limonadesiroop of een stevige fles. Daar kun je het deeg ook mee uitrollen.

Rol het deegstuk met behulp van een deegroller uit tot een rechthoekige lap van circa 40 bij 30 cm. Probeer het deeg zo rechthoekig mogelijk te maken. Bestrijk daarna de helft(!) van de deeglap (40 x 15 cm) met een dun laagje kaneelsuikerboter. Je mag het hele mengsel gebruiken en helemaal tot aan de rand van het deeg smeren. Met de bolle kant van een grote lepel gaat dat prima.

Vouw nu voorzichtig de lap deeg dubbel, dus het deel waar geen vulling op zit over het deel waar het wel op ligt. Als het goed is gegaan heb je nu een lap dubbel deeg van 40 x 15 centimeter. Druk het deeg zachtjes aan. Je kunt hier eventueel een deegroller voor gebruiken.

Deeg verdelen en vormen:

Verdeel dan het deeg in 12 korte repen van ongeveer 3 centimeter breed en 15 centimeter lang. Ik gebruik hiervoor een deegsteker, maar een pizzaroller gaat ook prima.

Pak nu een reep bij de uiteinden op en draai/twist deze lichtjes in elkaar. Denk aan het uitwringen van een doek, Rol het gedraaide deeg daarna losjes als een spiraal op, zodat je een rond broodje krijgt. Duw het uiteinde van de twist een beetje onder het broodje.

De broodjes zullen allemaal anders zijn. Dat heeft zo zijn charme en maakt het meteen een stuk eenvoudiger. De buitenste repen van de deeglap zijn vaak iets minder groot. Op de foto liggen ze aan de linkerkant op het bakblik. Verdeel de stukken deeg over de bakplaat. Bestrijk daarna de bovenkant van de broodjes met een klein beetje losgeklopt ei. Dek het deeg af met een stukje ingevet plastic of een omgekeerde plastic krat.

Derde rijs:

Laat het deeg circa 60 minuten rijzen bij kamertemperatuur. Bij ons was het ongeveer 18 graden. Hoe warmer in huis, hoe korter de rijstijd en vice versa.

Oven – Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.

Kanelbullar bakken in de oven:

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 graden. Voeg eventueel wat stoom toe de eerst 5 minuten (heb ik wel gedaan, maar hoeft niet). Bak de kanelbullar in ongeveer 13 á 15 minuten goudbruin. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster. Als ze net gebakken zijn dan zijn ze ietwat slap, maar tijdens het afkoelen worden de broodjes steviger.

Tip: Je kunt deze kaneelbroodjes met een twist prima twee tot drie weken in de vriezer bewaren.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Kaneelbroodjes met een twist bakken’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Kaneelbroodjes met een twist bakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven