Zweedse kaneelbroodjes maken met een twist

Recept kaneelbroodjes maken

Kaneelbroodjes maken? Deze Zweedse broodjes zijn bijzonder. Ze hebben namelijk een twist. Ze stonden al heel lang op mijn to-do-lijstje. Regelmatig krijg ik van lezers het verzoek om eens een kaneelbroodjes recept te plaatsen. Tataratatata … hier is het dan. Precies op tijd voor moederdag, vaderdag of wanneer je maar zin hebt in een lekker broodje. Het recept vind je in dit artikel!

Zweedse kaneelbroodjes, kanelbullar of cardamom knots

Zoals jullie misschien wel weten, ben ik geen zoetekauw. Maar deze kaneelbroodjes smaken beslist naar meer. Ze zijn zacht en zoet, maar niet te. Voor ons precies goed. Zelfs meneer J. is enthousiast over deze kaneelbroodjes. Ondanks hij liever iets hartigs met kaas blieft. Deze variatie op mijn walnoten-dadelbroodjes ga ik beslist vaker bakken. Ze zijn makkelijk te maken en gestroomlijnd hoeven ze niet te worden. Dat maakt het kaneelbroodjes recept ook heel toegankelijk voor beginnende thuisbakkers. Laat de kids helpen met twisten, je zult zien dat ze het leuk vinden. Ik zeg bakken maar!

Meer bijzondere broodjes recepten

Kaneelbroodjes recept

Recept kaneelbroodjes maken

Kaneelbroodjes maken | Recept

Deze kaneelbroodjes zijn makkelijk te maken. Dus ook voor de beginnende broodbakker. Probeer het nu! Lekker met een kop thee.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 45 min
Rijstijd 2 uur 10 min
Totale tijd 3 uur 10 min
Gang Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Scandinavische
Aantal 12 broodjes

Benodigdheden

  • wat olie voor in de mengkom
  • mengkom met deksel of douchemutsje
  • keukenweegschaal
  • kneedmachine (optioneel)
  • deegroller
  • siliconen kwastje
  • lepel
  • stuk plastic of 1 krat om deeg af te dekken
  • bakplaat
  • vel bakpapier (optioneel)
  • groot, scherp mes of deegsteker
  • liniaal o.i.d.

Ingrediënten
  

Deeg

  • 300 gr tarwebloem
  • 4 gr instantgist
  • 5 gr (bakkers)zout
  • 185-195 gr melk op kamertemperatuur
  • 25 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 10 gr (kristal)suiker

Vulling

  • 50 gr roomboter gesmolten
  • 35 gr kristalsuiker (zoetekauwen nemen meer)
  • 5 gr kaneelpoeder

Topping

  • ei losgeklopt

Instructies
 

  • Lees het recept eerst een keer goed door en zet daarna alle benodigdheden op je werkblad klaar. Vergeet niet dat de benodigdheden op kamertemperatuur moeten zijn. Dit geeft het beste resultaat. Weeg vervolgens de ingrediënten zorgvuldig af en bakken maar.

Deeg kneden

  • Doe eerst de droge ingrediënten als tarwebloem, instantgist, bakkerszout en kristalsuiker in de mengkom en roer ze goed door elkaar. Snijd de boter in kleine blokjes en als dat niet meer gaat prak het dan fijn met een vork. Meng de boter door het droge mengsel. gebruik desnoods je handen om het door de bloemmix te wrijven.
  • Nu mag ook de melk erbij. Begin met 185 gram en voeg de rest pas tijdens het kneden toe wanneer blijkt dat het deeg te droog is. Roer de melk met een vork of de steel van een pollepel door het droge mengsel. Dit kun je ook met de hand doen maar zelf vind ik dat nogal een klef werkje. Zodra er een geheel is ontstaan kun je het deeg uit de kom halen en op je werkblad leggen. Schraap de kom goed schoon met een deegkrabber.
  • Kneed met de hand in circa 20 minuten een elastisch deeg. (Of machinaal ongeveer 10 minuten) Test het deeg door een vliesje te trekken. Wanneer deze mooi dun wordt en niet snel scheurt is het deeg klaar voor de eerste rijs.

Eerste rijstijd

  • Vet de mengkom in met een klein beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg in de kom. Draai de deegbal een paar keer om en om, zodat overal een dun laagje olie zit. Dit voorkomt korstvorming en dat het aan de kom blijft plakken. Dek de mengkom vervolgens af met een wegwerpdouchemutsje of een deksel. Laat het geheel 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Doorslaan, opbollen en tweede rijs

  • Haal het deeg uit de kom en leg het op het werkblad. Gebruik eventueel een klein beetje bloem wanneer het deeg plakt. Duw er nu voorzichtig op, zodat de grote luchtbellen zich gaan verdelen in meerdere, kleinere exemplaren. Men noemt dit ook wel doorslaan. Bol het deegstuk daarna lichtjes op en laat het 10 minuten rusten in de kom of onder een stukje plastic.
  • Bakplaat – Bekleed intussen de bakplaat met bakpapier (optioneel).
  • Vulling – Maak nu een papje van de roomboter, kristalsuiker en kaneelpoeder.
  • Tip – Heb je geen deegroller? Neem dan bijvoorbeeld een blik limonadesiroop of een stevige fles. Daar kun je het deeg ook mee uitrollen.
  • Rol het deegstuk met behulp van een deegroller uit tot een rechthoekige lap van circa 40 bij 30 cm. Probeer het deeg zo rechthoekig mogelijk te maken. Bestrijk daarna de helft(!) van de deeglap (40 x 15 cm) met een dun laagje kaneelsuikerboter. Je mag het hele mengsel gebruiken en helemaal tot aan de rand van het deeg smeren. Met de bolle kant van een grote lepel gaat dat prima.
  • Vouw nu voorzichtig de lap deeg dubbel, dus het deel waar geen vulling op zit over het deel waar het wel op ligt. Als het goed is gegaan heb je nu een lap dubbel deeg van 40 x 15 centimeter. Druk het deeg zachtjes aan. Je kunt hier eventueel een deegroller voor gebruiken.

Deeg verdelen en vormen

  • Verdeel dan het deeg in 12 korte repen van ongeveer 3 centimeter breed en 15 centimeter lang. Ik gebruik hiervoor een deegsteker, maar een pizzaroller gaat ook prima.
  • Pak nu een reep bij de uiteinden op en draai/twist deze lichtjes in elkaar. Denk aan het uitwringen van een doek, Rol het gedraaide deeg daarna losjes als een spiraal op, zodat je een rond broodje krijgt. Duw het uiteinde van de twist een beetje onder het broodje.
  • De broodjes zullen allemaal anders zijn. Dat heeft zo zijn charme en maakt het meteen een stuk eenvoudiger. De buitenste repen van de deeglap zijn vaak iets minder groot. Op de foto liggen ze aan de linkerkant op het bakblik. Verdeel de stukken deeg over de bakplaat. Bestrijk daarna de bovenkant van de broodjes met een klein beetje losgeklopt ei. Dek het deeg af met een stukje ingevet plastic of een omgekeerde plastic krat.

Derde rijs

  • Laat het deeg circa 60 minuten rijzen bij kamertemperatuur. Bij ons was het ongeveer 18 graden. Hoe warmer in huis, hoe korter de rijstijd en vice versa.
  • Oven – Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.

Kaneelbroodjes bakken in de oven

  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 graden. Voeg eventueel wat stoom toe de eerst 5 minuten (heb ik wel gedaan, maar hoeft niet). Bak de kanelbullar in ongeveer 13 á 15 minuten goudbruin. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster. Als ze net gebakken zijn dan zijn ze ietwat slap, maar tijdens het afkoelen worden de broodjes steviger.

Notities

Tip: Je kunt deze kaneelbroodjes prima twee tot drie weken in de vriezer bewaren.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Deze Zweedse broodjes maak je met meel van de molen

Het bakken van deze smakelijke en goede broodjes start al bij de inkoop van ingrediënten. Zelf ben ik er een voorstander van om graan, bloem en meel bij een echte korenmolen te halen. Waar de molenaar hard werkt om een mooi en puur product te leveren, zonder onnodige toevoegingen. Mijn favoriete adres is De Zandhaas in Santpoort. Molenaar Jos maalt voornamelijk graan dat in de regio geteeld is. Tarwe, spelt en rogge, maar ook oergranen als eenkoorn en emmer. Op mijn website vind je een lijst met molens waar een winkeltje bij zit. Wellicht zit er ook eentje bij jou in de buurt.

Dit recept van kaneelbroodjes gemaakt?

Heb je deze heerlijk kaneelbroodjes gemaakt? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw Zweedse broodjes op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Zweedse kaneelbroodjes maken met een twist

2 gedachten over “Zweedse kaneelbroodjes maken met een twist

  1. 5 stars
    het zijn heerlijke broodjes, ze worden hier op texel verkocht in een winkel koop ze ieder weekend zo lekker zacht en smaakt lekker naar kaneel, heel anders dan een kaneel bolus

    1. Ha Edwin, manlief is een Texelaar, dus we zijn wel benieuwd welke winkel dat is. Zelf kopen we altijd Texelse koek bij bakker Timmer wanneer we op het eiland zijn. Groetjes, Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven