Kerstboombrood met knoflookboter bakken

Kerstboombrood met knoflookboter

Een hartig kerstboombrood met knoflookboter door het deeg. De boter zorgt ervoor dat je heel fluffy deeg krijgt. Wanneer het geen Kerstmis is of je viert het niet, dan vorm je er gewoon een ander model van. Een grote bal, een vierkant of doe eens gek en maak je huisdier na. Niet vergeten om dan een foto op social media (#xbbrood) met ons te delen. We zijn natuurlijk reuze nieuwsgierig naar jouw creatie. 

Breekbrood, lekker makkelijk

Dit breekbrood is reuze makkelijk wanneer je veel eters krijgt. Serveer het tijdens de lunch, brunch, diner of borrel. Schuif het brood op een mooie plank of schaal en zet het op een strategische plek op tafel. Zo kunnen jouw gasten zichzelf bedienen en net zoveel ervan eten als ze zelf willen. Het kerstboombrood is ongeveer 30 bij 45 centimeter. Vind je dit te groot, maak dan twee kleinere exemplaren.

Nog een voordeel is dat je dit brood al eerder kan bakken. Verpak het na het afkoelen in een plastic zak en vries het in. Op de dag dat je het nodig hebt laten ontdooien en een paar minuten oppiepen op 180 graden in de oven.

Kerstboombrood met knoflookboter bakken

Vrijdag 15 december 2017

Benodigdheden voor 1 broodboom:

Ingrediënten:

 • 300 gr tarwebloem (De Zandhaas)
 • 6 gr droge gist
 • 4 gr bakkerszout
 • 200 gr melk 
 • 50 gr kruidenboter, zacht
 • 20 gr zongedroogde tomaatjes
 • 20 gr groene olijven

Topping:

 • 50 gr kruidenboter, gesmolten
 • een paar groene olijven
 • een zongedroogde tomaat
 • klein beetje geraspte kaas
 • (voor de extra groene touch heb ik er na het bakken nog wat verse bieslook overheen gestrooid)

Verder nog:

 • keukenweegschaal
 • weeglepel
 • mengkom met deksel of douchemutsje
 • deegsteker
 • bakplaat
 • bakpapier (optioneel)
 • schoon stuk plastic (afdekken deeg)
 • schone plastic betaalkaart o.i.d.
 • klein kommetje
 • siliconen kwastje

Bereidingswijze hartig afbreekbrood met kruiden

Lees eerst het recept een keer door, dat voorkomt verrassingen. Zet vervolgens de benodigdheden klaar en zorg er voor dat alles op kamertemperatuur is. Vergeet dus niet om de melk, kaas en boter op tijd uit de koelkast te halen. Weeg daarna ingrediënten zorgvuldig af.

Deeg kneden: 

Neem de mengkom van de kneedmachine, doe daar de droge bestanddelen (bloem, gist & zout) in en roer alles goed door elkaar. Het is beter wanneer zout en gist niet direct met elkaar in aanraking komen, omdat zout de werking van gist teniet kan doen. Voeg nu de melk toe. Plaats de kom in/onder de machine en zet het apparaat aan. Eerst 2 minuten op stand 0,5 om de ingrediënten goed met elkaar te mengen. Zet de machine dan op stand 1 en kneed in circa 8 á 9 minuten een soepel deeg.

Tip: Ik kneed mijn brooddeeg meestal met de Kenwood en gebruik een speciale deeghaak die niet standaard bij de machine zit.

Vliesje trekken: 

Test eerst het deeg voor alle zekerheid door een dun vliesje te trekken, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut. Doe nu de zachte kruidenboter, de olijven en de stukjes zongedroogde tomaat erbij, zet de machine weer aan en kneed de kaas er snel en goed door het deeg.

Eerste rijs: 

Vet een mengkom lichtjes in met wat olijfolie en leg het deeg er in. Dek de kom af met een douchemutsje of een bijpassend deksel. Laat het deeg 45 á 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Deeg verdelen: 

Haal het deeg uit de kom en leg het op je werkblad. Duw er voorzichtig op, zodat de grote luchtbellen zich verdelen in kleinere exemplaren, dit heet doorslaan. Maar dat ‘slaan’ zou ik niet letterlijk nemen. Verdeel het deeg in:

 • 21 stukjes van 22 gram (boom)
 • 1 stukje van 35 gr (stam)
 • 1 stukje van 45 gr (ster + kern)
 • restant is voor de kleine deegbolletjes ter versiering

Bol eerst alle stukjes deeg lichtjes op en leg ze daarna met wat tussenruimte op je werkblad. Dek het deeg vervolgens af met een plastic zak en laat het 5 minuten rusten. Bol de stukjes deeg  tijdens het vormen van de kerstboom nog een keer op en leg ze daarna op hun definitieve plaats (zie schema hieronder). Er mag een klein beetje ruimte tussen zitten, want het deeg gaat nog verder rijzen. Voor de stam rol je vervolgens het stukje deeg van 35 gram een beetje langwerpig van vorm.

Boom vormgeven:

Nu maak je de ster. Hoe je dat doet kun je hier zien. Haal er eerst een klein stukje deeg af en bol deze op. Dit bolletje plaats je straks in het hart van de ster.

Rol nu van het overgebleven deeg circa 12 kleine balletjes en verdeel ze daarna als een soort topping over de boom. Leg steeds het stuk plastic weer terug over het deeg zodat het niet kan uitdrogen.

Kerstboombrood met knoflookboter

Smelt eerst circa 50 gram van de kruidenboter en kwast vervolgens al het deeg hiermee in. Het mag lekker royaal aangebracht worden. Je ziet er na het bakken niets van terug, het vet trekt in het deeg. Versier daarna de boom met wat ringen groene olijf en stukjes zongedroogde tomaat. Strooi er als laatste nog een klein beetje geraspte kaas overheen.

Tweede rijs:

Dek vervolgens het deeg weer af met plastic en laat het daarna nog ongeveer 20 á 30 minuten rijzen.

Oven voorverwarmen:

Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven voor op 200 graden.

Deeg testen:

Verwijder het plastic. Het deeg zou nu bijna in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen.

Brood bakken in de oven:

Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden. Verwijder vervolgens het plastic van de bakplaat en schuif het in de oven. Bak nu het kerstboombrood met knoflookboter in circa 15 á 18 minuten goudbruin.

Laat het kerstboombrood met knoflookboter na het bakken afkoelen op een rooster.

TIP: Je kunt dit ‘kerstboombrood met knoflookboter’ heel goed in de vriezer bewaren. 

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Kerstboombrood met knoflookboter’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Kerstboombrood met knoflookboter bakken

Eén gedachte over “Kerstboombrood met knoflookboter bakken

 1. Ik heb hem gemaakt voor het kerstdiner op school maar dan zonder olijven en tomaat. Hij was heerlijk, echt lekker zachte bolletjes van een mooi klein formaat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven