Klaaskoeken uit het Belgisch bakboek

Klaaskoeken uit het Belgisch bakboek

Weet jij wat klaaskoeken zijn? Ik wist het namelijk niet. Het blijkt een lekkernij uit West-Vlaanderen en Henegouwen te zijn. Op 6 december krijgen de kinderen in België niet alleen een presentje in hun schoen. Ze worden ook getrakteerd op warme chocolademelk en een heerlijke klaaskoek. Het woord koek zet je wel op het verkeerde been, want het is eigenlijk een zacht broodje. Het lijkt op een zoet en licht gekruide sandwichdeeg.

Klaaskoeken, worden ook wel mantepeirden of klaaspeerden genoemd. Andere landen kennen een soortgelijk broodje in de vorm van een mikkeman (Brabant), kuchemännchen (Luxemburg), buikman (Limburg), bauchmann of klausenmann (Duitsland), et cetera. Soms worden er ook krenten of rozijnen aan het deeg toegevoegd, maar altijd vormt zacht wit brood de basis. Men deelt ze uit tijdens Sint-Maarten (11 november), Sint Nicolaas (5 of 6 december), met Kerstmis (26 december) of op nieuwjaarsdag.

Wil je meer over het ‘Belgisch bakboek’ van Stefan Elias weten, lees dan hier mijn review.

Wat zijn klaaskoeken?

Je kunt de smaak en structuur nog het beste omschrijven als een fluffy en licht zoet broodje met een snufje kaneel. Als ik heel eerlijk mag zijn, dan had ik er meer van verwacht. Zoveel werk voor iets dat gewoon zacht wit brood blijkt te zijn. Er is absoluut niets mis met de klaaskoeken, begrijp mij niet verkeerd, maar je kunt er eigenlijk net zo goed bolletjes van maken.

Ik vermoed dat we terug in de tijd moeten om dit traditionele streekbaksel beter te kunnen waarderen. Vroeger was witbrood veelal alleen betaalbaar voor de allerrijksten. De allerarmsten aten voornamelijk gerste- of roggebrood en had je iets meer te besteden dan nam je tarwe-roggebrood. Alleen op hoogtijdagen verscheen er ook wel eens witbrood bij het gewone volk op tafel. Maar daar moest men dan wel eerst voor sparen. Zo zijn bijvoorbeeld ook de wittebroodsweken ontstaan. Dan begrijp je wel dat deze klaaskoeken voor jong en oud een ware traktatie vormden. En nog steeds zijn deze broodjes om van te smullen.

Recept voor klaaskoeken

Tip: Wanneer je de figuurtjes uit het deeg gestoken hebt, blijft er nog wat deeg over. Opnieuw bewerken en uitrollen is met brooddeeg eigenlijk geen optie. Het weggooien van deeg vind ik zonde daarom heb ik van de restjes maar een mini busbrood gefröbeld.

Klaaskoeken uit het Belgisch bakboek

Klaaskoeken uit het Belgisch bakboek

Klaaskoeken, bak ook eens deze leuke en lekkere zachte broodjes uit België en het zuiden van Nederland. Xandra Bakt Brood.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Rijstijd 1 uur 20 min
Totale tijd 2 uur
Gang Brood
Keuken Belgisch
Aantal 12 broodjes

Benodigdheden

  • mengkom + deksel of douchemutsje
  • deegschraper
  • keukenweegschaal
  • maatlepel (optioneel)
  • kneedmachine (optioneel)
  • deegroller
  • 2 bakblikken
  • bakpapier (optioneel)
  • uitstekers (paard, klaas o.i.d.)
  • stuk plastic om deeg op bakplaten mee af te dekken

Ingrediënten
  

Deeg

  • 500 gr tarwebloem (De Zandhaas)
  • 125 gr (half)volle melk
  • 100 gr water
  • 50 gr ei (ca. 1 ei maat M)
  • 50 gr ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 40 gr kristalsuiker
  • 50 gr verse gist ( of 15 á 20 gr instantgist)
  • 8 gr zout
  • 1 koffielepel kaneelpoeder (ik heb 1 eetlepel genomen)

Topping

  • 1 ei (losgeklopt)

Instructies
 

Deeg maken:

  • Verkruimel de gist in een grote kom en roer die glad met de melk, het water en het ei (Indien je instantgist gebruikt dan kun je het direct door de tarwebloem mengen). Meng er de bloem, de boter, de suiker, het zout en de kaneel onder tot een egaal deeg.
  • Stort het deeg uit op een werktafel en kneed het daarna 6 minuten tot het soepel is. (Ik had meer tijd nodig om er met de hand een soepel deeg van te kneden, eerder 12 á 15 minuten). Gebruik je een kneedmachine dan is 6 á 7 minuten waarschijnlijk wel correct).

Laten rusten en vormen

  • Laat 15 minuten rusten.
  • Vorm er daarna een mooie bol van en en laat het vervolgens nog eens 5 minuten rusten.
  • Rol het deeg met een deegroller uit tot een dikte van ongeveer 1,5 cm. Steek of snijd figuren uit het deeg in de vorm van een paard of een andere figuren en leg ze op de bakplaat.

Oven voorverwarmen

  • Verwarm de oven voor op 225°C.

Deeg laten rijzen

  • Laat de figuren nog een uurtje narijzen (op kamertemperatuur en afgedekt met een stuk licht ingevet plastic) en bestrijk ze daarna met het losgeklopte ei.

Klaaskoeken bakken in de oven

  • Bak de klaaskoeken 8 tot 10 minuten in de oven op 225 graden.
  • Laat de klaaskoeken vervolgens afkoelen op een rooster.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Wil je nog meer Belgische streekproducten bakken?

Ben je nieuwsgierig of je net zulke lekkere Belgische lekkernijen kunt (leren)bakken als Stefan Elias? Zodat je thuis het hele jaar door de fijne vakanties in België kunt herbeleven? Wie is er nu niet dol op Luikse wafels, Hasseltse pannenkoeken, Bilzerse mikkemannen of en paar plakjes koekebrood in je broodtrommel. Pure verwennerij! Met de goede tips en smakelijke recepten in dit boek kan ook jij direct aan de slag. 

Je kunt heel eenvoudig een exemplaar via de onderstaande link bekijken & bestellen. Zo help je mij ook een klein beetje om ‘Xandra bakt brood’ verder te kunnen ontwikkelen. Heel erg bedankt alvast.

Heb je de klaaskoeken gebakken?

Heb je deze zachte en zoete broodjes gemaakt? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Klaaskoeken uit het Belgisch bakboek’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood. Dank je wel alvast.

Bron: Ik heb toestemming van de uitgeverij en van Stefan Elias om het recept voor de Klaaskoeken uit het ‘Belgisch bakboek’ met jullie te delen.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Klaaskoeken uit het Belgisch bakboek

5 gedachten over “Klaaskoeken uit het Belgisch bakboek

  1. Ik heb nog nooit van Klaaskoeken gehoord, het lijkt op taaitaai, de buitenkant dan, maar zo te lezen smaakt het daar niet naar en is het meer een broodje.

  2. Klaaskoeken is nostalgie (dat veel verder reikt dan West-Vlaanderen en Henegouwen). Het brood op zich is inderdaad op basis van een zacht wit deeg, maar de vorm van de klaas en de herinnering maken de smaak zóveel beter. Elk jaar rond 6 december eten wij klaaskoeken dat ons ma bakt, nog steeds met dezelfde uitsteekvorm van 30 jaar (en waarschijnlijk langer) geleden.

    1. Beste Jan de Pauw, bedankt voor het mooie verhaal. Fijne herinneringen uit je jeugd beïnvloeden inderdaad de smaak. Ik heb deze herinneringen helaas niet, dus voor mij is het gewoon zacht wit brood met een snufje kaneel. Wat leuk dat jullie de baktraditie in ere houden en dat de bakvorm van vroeger nu nog steeds dienst doet. Ik las gisteren op Facebook dat ook Zeeland zijn eigen ‘klaaskoek’ heeft. Dus ik ben eigenlijk wel benieuwd tot hoe ver in Nederland deze traditie loopt. Bak ze en alvast een fijne 6 december. Mvg., Sandra

  3. Je hebt helemaal gelijk. Ik heb ze afgelopen week voor het eerst gemaakt, had ook hoge verwachtingen. Blijken het idd gewoon soort van witte bolletjes te zijn. Nouja je kan er net zo goed witte bolletjes van maken. Ipv uitsteken . Ik heb bij dit recept wel wat lekkers bedacht, ik had een kilo gemaakt en om nou tig broodjes te maken zag ik niet zitten. Dus van de helft een brood gemaakt gevuld met kruidnoten en gekaramelliseerde appeltjes. Bedacht ik later dat parelsuiker erin ook lekker is, dus ga het vandeweek nog eens maken en dan werk ik het uit zoals ik het gemaakt heb #bakhyper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven