Hartige knoopbroodjes met zwarte knoflook

Hartige knoopbroodjes met zwarte knoflook

Deze hartige knoopbroodjes met zwarte knoflook moet je echt eens proberen. De smaak is verrassend anders, zeer verfijnd en bijzonder aangenaam. Ik ga ze absoluut vaker maken. Zwarte knoflook mist de specifieke knoflook geur die zo lang om je heen blijft hangen. Dus je kunt het met een gerust hart eten, zelfs wanneer je na afloop nog een romantisch afspraakje hebt. Door het fermenteren zijn de teentjes zwart, zacht, zoet en hartig geworden. Ze lijken nog het meest op plakkerige en zachte dropjes.

‘Zwarte knoflook, een smaak die iedereen in de keuken moet hebben staan.’

Voordelen van gefermenteerde knoflook

  • 100% natuurlijk, bevat dus geen toevoegingen
  • makkelijker verteerbaar
  • laag vetgehalte
  • gezond
  • je krijgt er geen vieze adem van
  • het is een ultieme smaakmaker

Zwarte knoflook

Zwarte knoflook ontstaat door witte knoflook te laten fermenteren. Dit proces vindt plaats in een lauwwarme oven en duurt vervolgens ongeveer 3 á 4 weken. Tijdens fermenteren verdwijnt voor een groot deel de overheersende knoflookgeur. Daarvoor in de plaats ontwikkelen zich allerlei andere smaken. Een soort umami lijkt het wel. Zwarte knoflook laat zich moeilijk omschrijven. Het is zowel zoet als hartig. Probeer het zelf eens dan begrijp je wat ik bedoel.

Je kunt de teentjes zo eten, maar ze laten zich ook goed verwerken in allerhande recepten. Zoals deze hartige knoopbroodjes met zwarte knoflook. Maar denk ook eens aan sauzen, vlees, vis, groenteschotels, pasta, zoete baksels en nog veel meer. Durf jij de uitdaging aan?

Dat smaakt naar meer brood uit eigen oven

Hartige knoopbroodjes met zwarte knoflook

Vrijdag 3 mei 2019

Hartige knoopbroodjes met zwarte knoflook

Benodigdheden voor 15 broodjes

Ingrediënten:

  • 500 gr tarwebloem
  • 7 gr instantgist
  • 10 gr bakkerszout
  • 200 gr melk, halfvolle en op kamertemperatuur
  • 140 – 150 gr water
  • 50 gr rijstolie (of een andere vetstof)

Vulling:

  • 1 bol zwarte knoflook = ca. 35 gr teentjes
  • 1 el bloem
  • 50 gr zongedroogde tomaat op olie
  • 2 á 3 el oregano, vers of 0,5 el gedroogde

Topping:

  • rijstolie
  • siliconen kwastje

Verder nog:

  • extra bloem voor op werkblad
  • extra olie voor in mengkom
  • keukenweegschaal
  • set maatlepels
  • mengkom met deksel
  • kneedmachine
  • deegsteker
  • stuk afdekplastic of grote afsluitbare bak
  • hittebestendig bakje voor stoom (optioneel)
  • bakplaat
  • bakpapier
  • rooster, afkoelen broodjes

Hartige knoopbroodjes met zwarte knoflook

Bereidingswijze hartige knoopbroodjes met zwarte knoflook

Zet alle benodigdheden klaar op je werkblad en weeg de ingrediënten af. Vergeet niet om de melk op tijd uit de koeling te halen.

Haal als eerste voorzichtig de zwarte knoflookteentjes uit de bol. Doop ze in de bloem (dan plakt het minder) en snijd ze vervolgens in kleine blokjes. Wanneer je de stukjes ook door de bloem rolt dan kun je ze straks makkelijker door het deeg verspreiden.

Dep daarna de olie zo goed mogelijk van de zongedroogde tomaten en snijd ze vervolgens ook in kleine blokjes.

Knip als laatste de verse oregano blaadjes iets kleiner.

Deeg kneden

Neem de mengkom van de kneder en doe er daarna: bloem, bakkerszout en instantgist in. Roer alles direct door elkaar. Voeg nu ook de melk en het water toe. Bevestig vervolgens de kom weer aan de machine. Kneed op een lage stand in ongeveer 9 á 10 minuten een elastisch deeg van de ingrediënten. Test het deeg daarna door er een vliesje van te trekken (denk aan kauwgombellen blazen). Als het vliesje niet snel scheurt dan is je deeg klaar en kun je de rijstolie toevoegen.

Zet de machine weer aan op een lage stand en meng daarna in 1 á 2 minuten de olie geheel door het deeg. Niet te lang kneden, anders overkneed je het deeg en kun je er vervolgens niets meer mee. Het klopt dan je deeg iets plakkerig is. Denk aan post-id velletjes.

Haal het deeg uit de kom en leg het vervolgens op je werkblad. Spreid het uit tot een grote lap en strooi hier de 3 soorten smaakmakers over heen. Vouw/ meng daarna de vulling snel door je deeg. Maak er daarna een grote bal van, leg het in een met olie ingevette kom en dek het af.

Eerste rijs – bulkrijs

Laat het deeg 45 minuten bij kamertemperatuur rijzen.

Bekleed intussen een bakplaat met een stuk bakpapier.

Deeg verdelen, opbollen en vormen

Strooi een klein beetje bloem op je werkblad. Haal daarna het deeg uit de kom. Steek er vervolgens 15 gelijke stukken van en weeg ze na op de keukenweegschaal. Ze zijn ongeveer 66 gram. Dan weet je zeker dat alle broodjes even groot zullen worden. Bol de stukjes deeg lichtjes op, leg er een stuk afdekplastic overheen en laat ze 5 minuten rusten.

Rol de bollen deeg een voor een uit tot slierten van ongeveer 20 centimeter lang en leg daarna knopen in het deeg (zie foto knoopbroodje). Verdeel de knoopbroodjes over de bakplaat en kwast ze als laatste in met een klein beetje rijstolie. Dek het deeg af.

Tweede rijs

Laat de deegknopen 50 á 60 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Brood bakken in de oven

Zet nu het hittebestendige bakje met een klein beetje kokend water in de oven of gebruik de stoomfunctie van de oven. Schuif de daarna bakplaat op de onderste richel van de oven en bak de zwarte knoflookbroodjes in 16 á 18 minuten goudbruin. Laat de broodjes na het bakken vervolgens afkoelen op een rooster.

BAKTIP: Je kunt ze heel goed invriezen

IK ZEG PROEVEN MAAR! 

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Hartige knoopbroodjes met zwarte knoflook’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

Bron: Met dank aan Kuperus Foods voor het beschikbaar stellen van een bol zwarte knoflook via foodybox lente van Kroon op het Werk.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

2 comments on “Hartige knoopbroodjes met zwarte knoflook”

  1. Sakina chaara schreef:

    Xandra de knoop broodjes zitten in de oven!!
    Het ruikt heeeeeeerlijk in huis, had nog een restant mediteraanse olijven die ik er ook door heen heb gekneed.
    Het schillen van de knoflook vond ik wel een naar klusje.
    Bedankt weer voor jouw recepten.😊

    1. Xandra schreef:

      Graag gedaan Sakina. Eet smakelijk! Gr. Sandra

Geef een reactie: