Limburgse krombroodjes bak je lekker zelf

Limburgse krombroodjes bak je lekker zelf

Limburgse krombroodjes, wat zijn dat eigenlijk? Heb jij er al eens van gehoord of ze zelfs maar geproefd? Het is een zacht en zoet broodje in de vorm van een halve maan. Wist je dat je ze heel eenvoudig zelf kunt bakken? Afreizen naar Limburg is niet meer nodig, al is het misschien wel leuk om deze happening eens mee te maken.

De krombroodjes worden slechts een keer per jaar gebakken en gegeten, namelijk op halfvasten. Ergens rond 1923 is deze traditie in onze meest zuidelijke provincie ontstaan. De vierde zondag in de veertigdagentijd wordt zo genoemd, omdat men dan halverwege de vastentijd is. Het Paasfeest komt er aan. Daarom noemt men deze zoete lekkernijen ook wel halfvastenbroodjes.

Kollenberg en krombroodjes

Traditiegetrouw worden de versgebakken krombroodjes van een van de hellingen van de Kollenberg gegooid. Kinderen mogen dan proberen om een maanvormig broodje te pakken te krijgen. Dit ritueel is ontstaan voor de plaatselijke weeskinderen. Zodat ze iets extra’s te eten hadden. Tegenwoordig mogen zowel kinderen en volwassenen zich deze krombroodjes goed laten smaken.

Dat smaakt naar meer streekbaksels:

Limburgse krombroodjes bak je lekker zelf

6 maart 2020

Benodigdheden voor 12 – 15 gebogen broodjes

Ingrediënten:

 • 500 gr (spelt)bloem (De Zandhaas)
 • 8 gr instantgist
 • 30 gr suiker
 • 8 gr bakkerszout
 • 175 gr melk
 • 100 gr roomboter, zacht
 • 1 ei maat M

Topping:

 • 0,5 ei + 1 el water, losgeklopt

Verder nog:

 • keukenweegschaal
 • mengkom met deksel
 • olie om de kom in te vetten
 • kneedmachine (optioneel)
 • deegschraper/deegsteker
 • grote plastic zak of omgekeerde opbergkrat
 • 2x bakplaat
 • 2x bakpapier
 • stoomfunctie oven of hittebestendig bakje (optioneel)
 • rooster

Zo maak je zelf zoete maanbroodjes

Lees voordat je aan het bakken slaat eerst het recept een keer goed door. Dan kom je niet voor verrassingen te staan. Zet vervolgens alle benodigdheden klaar op je werkblad en weeg daarna de ingrediënten zorgvuldig af.

Belangrijk! – voor het beste resultaat dienen alle benodigdheden op kamertemperatuur te zijn. Vergeet dus niet om de eieren, boter en melk op tijd uit de koeling te halen. Ook je bloem moet niet te koud zijn.

Deeg kneden:

Neem de mengkom van de kneedmachine en doe hier eerst alle droge ingrediënten in (bloem, suiker, zout, instantgist) en roer ze door elkaar. Voeg daarna de melk, ei en zachte boter toe. Bevestig de kom aan de machine (indien nodig). Zet de kneder aan op een lage stand en kneed in ongeveer 7 – 8 minuten een soepel deeg. Let op: spelt kneed je minder lang dan tarwe!

Deeg testen: test de glutenontwikkeling door een vliesje van je deeg te trekken. Scheurt het snel dan nog 1 minuutje kneden en opnieuw testen.

Eerste rijstijd of bulkrijs: Maak een bal van je deeg en leg het daarna in een licht ingevette kom en dek deze af met een deksel of een douche mutsje. Laat het deeg dan 30 – 40 minuten rijzen op kamertemperatuur in rijzen.

Bakplaten bekleden en oven voorverwarmen: Bekleed intussen de bakplaten met bakpapier of vet ze lichtjes in. Verwarm de oven alvast voor op 220 graden (onder- en bovenwarmte).

Deeg doorslaan en vormen:

Haal nu het deeg uit de kom en leg het op je werkblad. Druk het zachtjes wat platter, maar niet zo erg dat alle lucht uit het deeg verdwijnt. Men noemt dit ook wel doorslaan van het deeg. Dat klinkt heftiger dan de bedoeling is. Verdeel vervolgens het deeg in 14 – 15 gelijke stukken. (circa 55 -58 gram per stuk.)

Bol de stukjes deeg lichtjes op en laat ze daarna onder een stukje plastic 5 minuten relaxen.

Rol de bolletjes een voor een wat uit tot langwerpige stukjes deeg en vouw ze krom (zie foto).
Verdeel ze daarna over de twee bakplaten. Bestrijk vervolgens de bovenkant van de krombroodjes met wat losgeklopt ei. Doe dat niet te dik maar wel netjes egaal.

Tweede rijs: Leg een stuk plastic over de bakplaten en laat het brooddeeg nog 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Broodjes bakken in de oven:

Wie een grote oven heeft kan beide bakplaten met deeg in een keer bakken. Lukt dat niet dan bak je ze na elkaar. Zet de bakplaat met deeg dat moet wachten even op een wat koeler zodat het rijzen wordt afgeremd.

Bak de krombroodjes in ongeveer 8 – 10 minuten goudbruin. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.

Tip: De smaak van deze heerlijke krombroodjes lijkt nog het meest op een zacht croissantje. Je kunt ze prima, mits goed verpakt, 1 -2 weken in de vriezer bewaren.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Limburgse krombroodjes’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

Bron: Mijn recept heb ik inmiddels herschreven, maar het verscheen al eerder in 2013 op Lekker Tafelen en op Xandra Bakt Brood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Limburgse krombroodjes bak je lekker zelf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven