Luilakbollen voor langslapers

Luilakbollen voor langslapers

Luilakbollen zijn broodjes voor de héééle luie bakkers en baksters onder ons. Ik ken ze niet, maar ze zullen er vast wel zijn ….(ahum) …. Van die koekenbakkers die liever nog een uurtje langer in hun warme bedje blijven dommelen. Gáááápppp … nog eventjes slapen, het was gisteravond ook zó gezellig.

Zul je net zien dat je partner zijn of haar moeder juist die dag heeft uitgenodigd om te komen brunchen. En dat jij speciaal voor haar van die lekkere de broodjes bakt. Tja, dan heb je toch een klein probleem. Maak je geen zorgen, met dit snelle recept kun je binnen twee uur toch nog een wit voetje halen. Met stroop (be)smeren bereik je immers meer. Pssttt … ik zal niks verklappen hoor! Nu niet meer treuzelen, hup aan de slag!

Luilak is een oude traditie

Luilak wordt voornamelijk in Noord-Holland gevierd. Op de laatste zaterdag voor Pinksteren maakt de jeugd al in de vroege ochtenduren heel veel herrie op straat om zo de langslapers wakker te maken. Soms binden ze lege blikken aan een touwtje achter hun fiets, maar ook toeters en andere lawaai apparaten worden tegenwoordig gebruikt.

Luilakdagen

2015 = zaterdag 23 mei
2016 = zaterdag 14 mei
2017 = zaterdag 3 juni

Luilakbollen voor langslapers

Ingrediënten (voor 9 bollen):

  • 250 gr tarwebloem
  • 50 gr tarwe volkorenmeel
  • 185 gr melk
  • 6 gr droge gist
  • 5 gr zout
  • 3 gr kaneel
  • 2 el honing
  • 40 gr roomboter
  • 40 gr rozijnen, donker
  • 40 gr rozijnen, geel
  • 40 gr pecannoten, grofgehakt

Topping:

  • 1 ei + 1 el water, losgeklopt

Beleg:

  • roomboter
  • stroop of honing

Verder nog: 

  • keukenweegschaal
  • 2x mengkom
  • deegschraper
  • deegsteker
  • kneedmachine (optioneel)
  • houten pollepel
  • kleine zeef (uitlekken rozijnen)
  • ovenrooster
  • grote glazen, hittebestendige kom + deksel
  • vierkante bakvorm (20 x 20 x 5 cm)
  • klein, hittebestendig, stenen schaaltje om te stomen

 

Bereiding luilakbollen voor langslapers

Zet de benodigdheden klaar en weeg alle ingrediënten af. Dat kun je natuurlijk ook al een dag van te voren doen 😉

Doe de rozijn en grofgehakt pecannoten in een schaaltje en doe hier wat water bij, zodat ze kunnen wellen. Vergeet dit niet te doen, want anders ontrekken ze te veel vocht aan het deeg en krijg je heel droog en minder goed gerezen brood.

Plaats een rooster onder in de oven en verwarm deze voor op de laagste stand. In mijn oven is dat 50 graden.

Meng in een kom bloem, meel, zout, gist en kaneel goed door elkaar. Los de honing op in de lauwe melk en voeg dit samen met de zachte roomboter aan de kom met meel toe. Roer met de steel van een houten pollepel net zolang tot dat alle melk door het droge mengsel is opgenomen en er een grote deegbol is ontstaan.

Tip: Je kunt het deeg natuurlijk ook door een machine laten kneden, maar ik vrees dat ik vandaag te lui ben om voor zo’n klein beetje deeg alles weer af te wassen.

Leg het deeg op een werkblad en kneed er met de hand in 12 tot 15 minuten een soepel deeg van. Als het goed is, is er nu een glanzend en soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 á 2 minuten. Laat de rozijnen/noten goed uitlekken in de zeef en kneed ze snel door het deeg.

Doe het deeg dan in een grote, hittebestendige, ingevette, glazen kom. Zet de kom op het rooster in de oven en dek het af met een glazen deksel. Plaats naast de kom voor alle zekerheid een klein, hittebestendig schaaltje met kokend water. Dit voorkomt uitdrogen van het deeg. Laat het deeg 30 minuten rijzen (1ste rijs) De oven blijft intussen gewoon op de laagste stand aan.

Vet intussen het vierkante bakblik lichtjes in.

Haal de kom uit de oven, kneed het deeg lichtjes door en verdeel het in 9 gelijke stukken (á 73 gr). Bol de stukken deeg op en leg ze in rijtjes van 3 in het blik. Bestrijk de bovenkant van de bollen met wat eimengsel. Zet het blik in de oven en dek de vorm af met het glazen deksel. De oven staat nog steeds aan en op de laagste stand. Laat het deeg 20 minuten rijzen (2de rijs). Haal het dan uit de oven en zet het op een warme en tochtvrije plaats. Verwarm de oven nu voor op 180 graden.

Wanneer de oven warm genoeg is, plaats je het bakblik weer terug op het rooster. Bak de luilakbollen in 20 á 25 minuten goudbruin. Haal het brood voorzichtig uit de vorm en laat het goed afkoelen op een rooster.

Serveer de Luilakbollen met roomboter en stroop of honing.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

3 comments on “Luilakbollen voor langslapers”

  1. eric schreef:

    ik heb ze nog niet gemaakt maar het likt mijn een lekker gevuld brood.
    alleen rijst bij mijn de vraag, zijn de rijstijden niet wat aan de korte kant. ik ga meestal uit van 1 uur eerste rijs afhankelijk van de omgevingstemperatuur en dat is ook bij de 2e rijs het geval.

    groet,
    Eric

    1. Xandra schreef:

      Beste Eric, er zit naar verhouding veel meer gist in en dat verkort de rijstijd aanzienlijk. Dat is de grap van dit luilakbrood 🙂 Ook speelt de omgevingstemperatuur een grote rol, hoe warmer hoe korter de rijstijden. Veel succes met bakken. Groetjes, Sandra.

  2. eric schreef:

    Inmiddels heb ik het luilakbrood gemaakt, heerlijk brood, heb alleen de hydratatie wat verhoogd naar 65 %
    En heb op 3/4 van de baktijd het brood besprenkeld met een flinke klodder honing (Ja zo gaat dat met imkers).
    Het is een leuk recept.

    groet
    Eric

Geef een reactie: