Mini busbrood of eenpersoons hotelbroodje

Mini busbrood of eenpersoons hotelbroodje

Wat een beauty. Klein maar fijn is dit mini busbrood of eenpersoons hotelbroodje. Je kunt het serveren tijdens een ontbijt, als bijgerecht bij soep, maar ook als onderdeel van een high tea zal het broodje niet misstaan. Het is weer eens wat anders dan een bolletje of pistoletje.

Mini broodbakblikjes

De werkwijze is precies hetzelfde als bij een goot busbrood. Er past maximaal 75 á 80 gram deeg in een broodvorm van 9 centimeter lengte. Deze losse blikjes zijn vaak als een set van 4 stuks te koop, maar ik heb ze ook wel eens als een soort muffinplaat gezien. De meeste broodrecepten zijn geschikt voor deze mini bussen. Ik heb vandaag gekozen voor bruine speltbroodjes met een topping van zaden of fijngehakte pitten. De totale hoeveelheid deeg is te weinig om met de machine te verwerken, daarom heb ik het met de hand gekneed.

Mini busbrood of eenpersoons hotelbroodje

Vrijdag 21 december 2018

Mini busbrood of eenpersoons hotelbroodje

Benodigdheden voor 4 hotelbroodjes

Ingrediënten:

  • 135 gr speltbloem
  • 60 gr spelt volkorenmeel
  • 3 gr instantgist
  • 3 gr bakkerszout
  • 120 gr water

Topping:

  • sesamzaadjes, fijngehakte pompoenpitten, lijnzaad heel, etc.

Verder nog:

  • 4 busbroodvormpjes van 9 cm lengte
  • keukenweegschaal
  • lepelweegschaal (optioneel)
  • mengkom plus deksel
  • deegsteker
  • olie om de kom in te vetten
  • kleine deegroller (optioneel)
  • siliconen kwastje
  • afsluitbare cake bak o.i.d. om busbrood in te laten rijzen

Mini busbrood of eenpersoons hotelbroodje

Bereidingswijze mini busbrood of eenpersoons hotelbroodje

Zet alle benodigdheden klaar en weeg de ingrediënten af. Het is belangrijk dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn.

Deeg met de hand kneden

Roer alle droge ingrediënten goed door elkaar. Voeg vervolgens het water toe en kneed er met je handen een mooi elastisch deeg van. Dit duurt ongeveer 10 á 15 minuten. Dat ligt een beetje aan je kneed skills.  Test het deeg door er een vliesje van te trekken. Als blijkt dat het te snel stuk gaat, kneed je deeg dan iets langer.

Eerste rijs

Leg de deegbal in een ingevette kom. Sluit de kom af en laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Mini busbrood vormen

Leg het deeg op je werkblad en druk het zachtjes wat platter (doorslaan). Verdeel het vervolgens in 4 gelijke stukken van circa 75 á 80 gram. Bol de stukken deeg lichtjes op en laat het 5 minuten rusten. Vorm er daarna busbroden van. Als je niet weet hoe dat moet kijk dan hier: Mini busbroden vormen.

Topping mini busbrood

Indien je een topping wilt aanbrengen, dan kan dat nu. Kwast het deeg aan de bovenkant in met een klein beetje water of wat eiwit. Strooi er vervolgens zaden, pitten of fijngehakte nootjes overheen.

Tweede rijs en oven voorverwarmen

Plaats de bakblikjes in een langwerpige cake bak of andere afsluitbare box. Laat het deeg 50 á 60 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte).

Mini busbrood of eenpersoons hotelbroodje bakken

Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden. Zet de 4 broodvormen in de oven en bak de broodjes in ongeveer 18 á 20 minuten goudbruin. Ik heb de broodjes de laatste 2 minuten zonder vormen gebakken.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je ‘Mini busbrood of eenpersoons hotelbroodje’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

5 comments on “Mini busbrood of eenpersoons hotelbroodje”

  1. Toos schreef:

    Super deze broodjes en fijne kerstdagen wenst toos uit Luxemburg

  2. Liduin Mesken-Luijten schreef:

    Dank je wel voor het recept! Wat een leuke broodjes, ga ik zeker een keer maken!

  3. Gerbrand schreef:

    Ziet er lekker uit
    en de broodjes zullen beslist lekker smaken.
    Alleen ik zou de hoeveelheden meel en bloem omkeren:
    135 gr volkoren speltmeel en 65 gr speltbloem
    voor een wat een wat donkerder volkoren brood
    met een wat vollere smaak.

    Die toppings dat hoeft van mij allemaal niet zo
    als het brood maar goed smaakt
    en dat zal beslist zeker het geval zijn.

    Alhoewel een topping van spelt volkoren korrels
    lijkt me niet te versmaden.

  4. Noa schreef:

    Zou je aan dit recept noten en gedroogd fruit kunnen toevoegen? Of heeft dit effect op het brood. Als het wel kan, wanneer?

    1. Xandra schreef:

      Beste Noa, dat kan, verwerk ze aan het einde van de kneedtijd in je deeg. Laat ze wel eerst wellen, anders nemen ze teveel vocht uit het deeg op en zal je brood minder mooi rijzen. Houd er rekening mee dat het gewicht van de totale hoeveelheid deeg dan ook meer wordt en je dus waarschijnlijk een broodje extra kunt bakken. Gr. Sandra

Geef een reactie: