Mueslibollen met stukjes gedroogde peer

Mueslibollen met stukjes gedroogde peer

Wat zijn ze heerlijk deze mueslibollen met stukjes gedroogde peer. Meer dan een klein beetje roomboter hebben ze niet nodig. Eet ze als een gezond en smakelijk tussendoortje, ontbijt of lunch. De combinatie van kaneel en stukjes peer geven een hele andere twist aan de bekende mueslibol. Heb je geen peer in huis, neem dan ander gedroogd fruit. Wat dacht je van abrikoos, vijg, appel, mango of doe eens gek en maak een hartige bol met zoete aardappel, wortel, biet, et cetera.

Op speciaal verzoek

Regelmatig kreeg ik van lezers de vraag of ik misschien een lekker recept voor mueslibollen bezit. Helaas moest ik dat steeds met nee beantwoorden. Daarom ben ik maar eens aan het experimenteren geslagen. Ik moet zeggen dat het toeval was dat ik gedroogde peer in de kast tegenkwam en besloot de gok maar te wagen. Gelukkig pakte dat heel goed uit. De broodjes hebben een klein fruitig zoetje met een vleugje kaneel en knapperige stukjes noot. Mijn kritische huisgenoten zijn erg enthousiast, dus ik hoop dat ze jullie ook kunnen bekoren. Ik zeg bakken maar …

Mueslibollen met stukjes gedroogde peer

27 november 2016

Ingrediënten (voor 6 broodjes):

  • 150 gr tarwebloem
  • 60 gr tarwe volkorenmeel
  • 40 gr rogge volkorenmeel
  • 4 gr (bakkers)zout
  • 5 gr instantgist
  • 1/8 tl kaneelpoeder
  • 1/4 tl sinaasappelschilpoeder
  • 10 gr honing
  • 15 gr roomboter, zacht
  • 165 gr melk, lauw

Vulling: 

  • 15 gr rozijnen, donker
  • 15 gr rozijnen, licht
  • 20 gr zonnebloempitten
  • 10 gr lijnzaad, heel
  • 30 gr hazelnoten, gehalveerd
  • 30 gr walnoten, in kleinere stukken gebroken
  • 30 gr gedroogde peer (AH), kleiner gesneden

Topping:

  • 3 á 4 el havervlokken
  • 1 tl lijnzaad, heel (optioneel)

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • mengkom
  • kleine kom (wellen noten/fruit)
  • kleine zeef
  • deegschraper
  • spatel
  • bordje
  • bakplaat
  • bakpapier (optioneel)
  • grote plastic zak of omgekeerde opbergkrat
  • rooster

 

Bereiding mueslibollen

Zet alle benodigdheden alvast klaar op je werkblad. Dat werkt een stuk makkelijker. Niets vervelender dan onder het bereiden nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget. Zorg er ook voor dat de boter en melk op kamertemperatuur zijn. Haal ze dus minimaal een half uur eerder uit de koelkast.

Neem de kleine kom en doe hier alle ingrediënten in die in de lijst hierboven bij het item ‘Vulling’ staan. Voeg warm water toe en laat het noten/zaden/fruitmengsel minimaal 15 minuten wellen. Giet daarna het schaaltje leeg in de zeef en laat alles goed uitlekken.

Neem de mengkom en doe hier: tarwebloem, tarwe volkorenmeel, rogge volkorenmeel, zout, instantgist, sinaasappelschilpoeder en de kaneelpoeder in. Roer alles goed door elkaar. Dit is het droge mengsel.

Los de honing op in de lauwe melk en voeg dit samen met de zachte roomboter toe aan het droge mengsel. Meng alles in de kom totdat al het vocht is opgenomen door het meel. Maak nu een plek vrij op je werkblad. Haal het deeg uit de kom en leg het op je werkblad. Maak indien nodig de kom schoon met behulp van de deegschraper. Kneed nu met de hand in ongeveer 10 á 12 minuten een soepel en elastisch deeg. Test het voor alle zekerheid nog even, dan kun je zien of het voldoende gekneed is. (Temperatuur van het deeg was bij mij 25 graden.) Meng nu het uitgelekte noten/zaden/fruitmengsel door het deeg. Niet te lang kneden, anders maak je de glutenstrengen weer stuk (overkneden).

Vliesje trekken: Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 á 2 minuten.

Maak een grote bol van het deeg en leg het in een ingevette kom. Sluit de kom af met een deksel, douchemutsje of een stuk plastic. Laat het 1 uur op een tochtvrije plaats en op kamertemperatuur rijzen (eerste rijstijd).

Bekleed indien nodig de bakplaat met een stuk bakpapier en strooi de topping alvast op een bordje.

Haal het deeg uit de kom en leg het op je werkblad. Verdeel het met de deegsteker in 6 gelijke stukken en bol ze op. Ik weeg de stukken deeg altijd af met de keukenweegschaal, want dan weet ik zeker dat ze allemaal even groot worden. Maak de bovenkant van de deegbollen een klein beetje nat met wat water en rol ze door de havervlokken. Leg ze dan met enige tussenruimte op het bakblik. Leg een stuk ingevet plastic over het deeg heen of gebruik een omgekeerde krat. Laat het deeg 1 uur op een tochtvrije plaats en op kamertemperatuur rijzen (tweede rijstijd).

Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven alvast voor op 200 graden.

Deeg testen: Verwijder het plastic. Het deeg zou nu bijna in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen en kunnen de mueslibollen gebakken worden.

Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden, schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de broodjes in 18 á 20 minuten goudbruin. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.

Tip: Je kunt deze mueslibollen met stukjes gedroogde peer eventueel ook in de vriezer bewaren. Eet ze dan wel binnen een maand op.

 

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

 

2 comments on “Mueslibollen met stukjes gedroogde peer”

  1. Agnes van Dijk schreef:

    Dank je wel hier ben ik heeeeeeel blij mee

  2. Ellen schreef:

    Vandaag de mueslibolletjes gemaakt. Wat zijn die ontzettend lekker, Sandra. Bedankt voor het recept.

Geef een reactie: