Ommelander bruine bollen

Ommelander bruine bollen 2

Ze zijn erg lekker met een plakje kaas, deze Ommelander bruine bollen. Maar ook zoetigheid of vleeswaren passen er prima bij. Ommelander oergraan is zacht van smaak en vormt daardoor een goede combinatie met allerlei soorten beleg. Ik heb een als rijsmiddel een klein beetje gist en wat desem gebruikt. Dan hoeft het deeg minder lang te rijzen, dan alleen met desem het geval is. Wel heb ik het idee dat de zemelen in het Ommelander volkorenmeel wat grover zijn gelaten dan bij de volkorenmelen van molen De Zandhaas. Daarom heb ik 50% bloem & 50% volkorenmeel gebruikt.

Ommelander oertarwe

Boer boer Piet van Zanten uit Garmerwolde (Groningen) verbouwt deze zeldzame soort en de molenaar van Mole ‘t Lam in Woudsend maalt er prachtig meel en bloem van. Brood gebakken van Ommelander is heel zacht van smaak. Het lijkt een beetje op emmer en spelt. Ook heeft de Ommelander vergelijkbare glutenstrengen, dus kwetsbaarder dan die van de moderne tarwesoorten. Daardoor zullen broodjes van dit graan minder hoog worden en iets uitzakken. Gebruik eventueel een bakvorm om dit te voorkomen.

Ommelander bruine bollen

Ingrediënten (12 stuks):

  • 230 gr Ommelander bloem
  • 230 gr Ommelander volkorenmeel
  • 80 gr Ommelander desem (100% hydratatie)
  • 10 gr zout
  • 2,5 gr gedroogde gist
  • 30 gr roomboter, zacht
  • 260 gr water

Topping:

  • 1 ei + 1 el water, losgeklopt

Verder nog:

  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • lepelweegschaal (optioneel)
  • kneedmachine (optioneel)
  • bakplaat
  • deegschraper
  • deegsteker
  • bakpapier (herbruikbaar)
  • groot stuk plastic of omgekeerde plastic opbergkrat

 

Bereiding Ommelander bruine bollen

Zet de benodigdheden klaar en weeg de ingrediënten alvast af. Zorg dat alles op kamertemperatuur is voordat je begint met het kneden van het deeg.

Meng in een kom bloem, meel, zout en gist goed door elkaar. Voeg nu het water, de desem en de zachte roomboter aan de kom met meel toe.

Machinaal: Meng/kneed het mengsel 6 á 8 minuten op stand 1 van de kneedmachine (Kenwood met speciale deeghaak). Ommelander oergraan heeft net als emmer en spelt zeer kwetsbare glutenstrengen, dus kneed het deeg minder lang dan gewone tarwe.

Handmatig: Roer alles in de kom eerst goed door elkaar en leg het mengsel op een werkblad en kneed er met de hand in 12 tot 15 minuten een soepel deeg van.

Als het goed is, is er nu een glanzend en soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut.

Vet een mengkom goed in en doe daar vervolgens het deeg in. Dek de kom af met een douchemutsje of een stukje plastic. Laat het geheel 60 minuten op kamertemperatuur rijzen (1ste rijs).

Bekleed intussen een bakplaat met een vel (herbruikbaar) bakpapier.

Haal het deeg met behulp van een deegkrabber uit de kom en en leg het op het werkblad. Verdeel het in 10 (voor iets grotere broodjes) of 12 gelijke stukken. Bol ze één voor één goed op en leg ze op de bakplaat. Kwast de bovenkant van de bolletjes in met wat eimengsel. Plaats er nu een omgekeerde plastic krat over of leg er losjes een stuk ingevet plastic overheen. Laat het geheel 60 minuten op kamertemperatuur rijzen (2de rijs). De deegbollen moeten ongeveer in omvang verdubbelen.

Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.

Plastic zak/bak verwijderen en de bakplaat midden in de oven schuiven. Bak de bollen in ca. 15 á 20 minuten goudbruin.

Haal de bakplaat uit de oven en laat Ommelander bruine bollen daarna afkoelen op een rooster.

Tip: De Ommelander bruine bollen kunnen heel goed worden ingevroren.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: