Paasbroodjes met spijs, noten en rozijnen

Paasbroodjes met spijs | Recept

Paasbroodjes met spijs en noten staan al lange tijd op mijn to-do-lijstje. Al had ik eigenlijk in eerste instantie een ander model in gedachten. Het uitgangspunt was een mini kerststol of paasbrood. Maar wanneer je onverwacht meerdere ballen tegelijkertijd in de lucht houdt, dan moet je creatief zijn. Zo ontstonden deze zachte witte bolletjes van speltbloem. Rijkelijk gevuld met noten, rozijnen, cranberries en zelfgemaakte spijs. Je hoeft ze alleen doormidden te snijden en te voorzien van een likje roomboter. Eet smakelijk!

Zelf amandelspijs maken

Al eerder vertelde ik je hoe je heel eenvoudig zelf spijs kunt maken van amandelmeel. Zo kun je eenvoudig de zoetheid aanpassen naar eigen smaak. Hou je niet van amandelen of vind je ze te duur? Een andere opties zijn bijvoorbeeld witte bonen of sojabonen. Meer informatie en recepten vind je hier: Zelf amandelspijs maken van amandelmeel.

Kollenberger spelt uit Limburg

Ik gebruik voor dit recept Kollenberger speltbloem uit Limburg. Maar je kunt ook andere spelt of zelfs tarwe of bijvoorbeeld emmer nemen. Het voordeel van Kollenberger spelt is dat het beter, makkelijker en meer vocht opneemt dan de meeste spelbloem- en meel uit de winkel. Een andere fijne spelt om mee te werken is die van De Slaege. Je kunt beide varianten online bestellen, mocht je het eens willen testen. Ik ben fan van beide. Ze maken het bakken met spelt een stuk eenvoudiger.

Ook gebruik ik vaak spelt volkorenmeel en speltbloem van korenmolen De Zandhaas in Santpoort. Het winkeltje dat onderin de molen zit is beslist de moeite waard om een bezoekje te brengen.   

Paasbroodjes met spijs

Recept paasbroodjes met spijs of kerstbroodjes

Voor deze feestelijke broodjes gebruik je mijn recept voor kerststol of paasbrood met spijs. Het enige verschil is de opmaak van het brooddeeg en de baktijd is korter.

Uit de hoeveelheid deeg van dit recept kun je 8 redelijk grote bollen bakken. Ook je spijs verdeel je in 8 gelijke stukken. Rol er vervolgens balletjes van. Wil je kleinere broodjes dan kan dat natuurlijk ook. Verdeel het deeg en je spijs dan in 10 of 12 stukken.

Feest broodjes maken

Volg het recept tot en met de eerste rijstijd. Verdeel daarna het deeg in 8 gelijke stukken en bol deze lichtjes op. Laat het deed 5 minuten relaxen onder een stukje plastic of een omgekeerde bak.

Druk de bollen deeg wat platten met je handen totdat er een dikke, platte schijf is ontstaan ter grote van een bierviltje. Maak de schijf niet te groot. Als het bolletje spijs er net inpast, is het formaat goed. Leg een stuk je spijs in het midden van de cirkel en vouw het deeg er voorzichtig omheen. Bol het gevulde deeg wederom lichtjes op en leg het met de sluiting naar onderen op een bakplaat. Maak nu ook de andere rozijnen-notenbroodjes.

Kwast de bovenkant van het deeg in met wat gesmolten boter en dek het deeg af. Laat het 45-60 minuten rijzen op kamertemperatuur (bij ons was het ca. 18 graden die dag).

Oven voorverwarmen

Vergeet niet om de oven voor te verwarmen op 200 graden (onder- en bovenwarmte).

Paasbroodjes van speltbloem bakken

Ik heb stoom toegevoegd tijdens het bakken, dat geeft een mooiere ovenrijs. Wil je dat liever niet, het kan ook zonder.

Schuif nu de bakplaat met paasbroodjes in de oven. Voeg desgewenst de eerst 10 minuten wat stoom toe (stand 3 Bosch oven). Bak de feestelijke notenbroodjes in ongeveer 18-20 minuten goudbruin. Haal ze na het bakken uit de oven en leg ze op een rooster. Bestrijk ze daarna nog een keer met zachte roomboter en laat ze verder afkoelen. Je kunt er eventueel nog wat poedersuiker overheen strooien voor een extra feestelijk effect.

Brood langer vers houden

Je kunt deze speltbroodjes een paar dagen eerder bakken en na het afkoelen meteen invriezen. Zo blijven ze langer vers en smaakvol. Laat ze ontdooien in de plastic zak, dan drogen ze het minste uit.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Zelf paasbroodjes met spijs gebakken?

Heb je deze zachte, witte broodjes met spijs en noten gemaakt? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Paasbroodjes met spijs op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood. Ik ben reuze benieuwd wat jullie ervan gebakken hebben. Dank je wel alvast.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Paasbroodjes met spijs, noten en rozijnen

3 gedachten over “Paasbroodjes met spijs, noten en rozijnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven