Pesto broodjes met een twist

Pesto broodjes met een twist

Deze pesto broodjes met een twist zien er niet alleen leuk uit, ze zijn ook nog eens erg smakelijk. Waarom heb ik deze combinatie nog niet eerder gebakken. Het broodkruim is zacht en romig, de vulling lekker pittig en kruidig. Je kunt ze natuurlijk als tussendoortje opsmikkelen. Maar ze passen ook prima bij een kom (tomaten)soep, knapperige salade, de bbq, een picknick, et cetera. Dit recept is voor ongeveer achttien broodjes. Dat lijkt misschien wat veel, maar geloof mij, ze verdwijnen in een heel rap tempo.

Groene & rode pesto

Wist dat het zelf maken van pesto helemaal niet zo moeilijk is? Het recept en de beschrijving vind je elders op mijn blog. Dit keer heb ik voor groene pesto gekozen. Maar er zijn nog meer opties. Denk dan aan rode pesto met tomaat of groene met rucola in plaats van basilicum. Of vul de broodjes met een lekkere tapenade.

Pesto broodjes met een twist

Ingrediënten:

  • 500 gr tarwebloem
  • 7 gr droge gist
  • 10 gr zout
  • 230 gr melk
  • 1 ei maat L (gebruik je M voeg dan nog 1 á 2 el melk extra toe)
  • 30 gr olijfolie + extra voor werkblad

Vulling:

  • 1 portie zelfgemaakte pesto
  • 100 gr pittige, geraspte kaas

Verder nog:

  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • kneedmachine (optioneel)
  • deegroller
  • siliconen spatel
  • 2 stukken plastic of 2 kratten om deeg af te dekken
  • 2 bakplaten
  • 2 vellen bakpapier
  • groot, scherp mes of deegsteker
  • liniaal o.i.d.

 

Bereiding pesto broodjes met een twist

Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Weeg de ingrediënten af en zet alles klaar.

Doe bloem en gist in een kom en meng ze goed door elkaar. Roer dan het zout er door.

Voeg nu de lauwe melk, de olijfolie en een losgeklopt ei toe en zet de kneedmachine aan (Kenwood met speciale deeghaak op stand 0,5). Laat de machine ongeveer 6 minuten langzaam mengen/kneden. Zet hem dan op stand 1 en kneed het deeg nog 4 á 5 minuten. Als het goed is, is er nu een glanzend en soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut.

Vet een mengkom goed in en doe daar vervolgens het deeg in. Dek de kom af met een wegwerpdouchemutsje of een stukje plastic. Laat het geheel 60 minuten op kamertemperatuur rijzen (1ste rijs).

Haal het deeg uit de kom en leg het op het met wat olijfolie ingevette werkblad. Duw er voorzichtig op, zodat de grote luchtbellen zich verdelen in kleinere exemplaren (doorslaan). Bol het deegstuk lichtjes op en laat het 15 á 20 minuten rusten in de kom of onder een stukje plastic. (2de rijs).

Bekleed de bakplaten met bakpapier.

Tip: Heb je geen deegroller? Neem dan bijvoorbeeld een blik limonadesiroop of een stevige fles. 

Rol het deegstuk met behulp van een deegroller uit tot een rechthoekige lap van 50 bij 30 cm. Bestrijk de helft van de deeglap (50 x 15 cm) met een laagje pesto (tot en met de buitenrand) en strooi er dan wat pittige, geraspte kaas over. Klap de deeglap voorzichtig dubbel, zodat je een reep van 50 x 15 cm krijgt en duw het deeg voorzichtig aan. Gebruik hier eventueel een deegroller voor.

Verdeel dan het deeg, met een scherp mes en liniaal, in ongeveer 18 repen van 2 á 2,5 cm breed en 15 cm lang. Pak de uiteinden van een reep vast en draai/twist deze lichtjes in elkaar. Denk aan het uitwringen van een doek, Rol het daarna als een spiraal op, zodat je een rond broodje krijgt. Duw het uiteinde van de twist een beetje onder het broodje en leg het op een bakpapier. Er passen ongeveer 9 broodjes op een bakplaat. Twist en draai nu de rest van de deegrepen en dek de bakplaten af met een stukje ingevet plastic of een omgekeerde plastic krat. Laat het deeg 60 minuten rijzen bij kamertemperatuur (3de rijs). Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.

Schuif de eerste bakplaat in het midden van de oven en bak de pesto broodjes met een twist in ongeveer 12 á 15 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster en bak de tweede lading.

Je kunt deze broodjes heel goed in de vriezer bewaren.

Buon appetito!

 

Bron: Dit is mijn eigen recept. Het idee voor deze manier van twisten en oprollen komt uit het boek ‘Bread. A Baker′s Book of Techniques and Recipes’ van Jeffrey Hamelman /

Bestellen en meer info:

©XBB Copyright Xandra bakt brood

5 comments on “Pesto broodjes met een twist”

  1. Anita schreef:

    Wat een lekkere broodjes!
    Ik heb ze vandaag gebakken en ze moeten de vriezer in, organiseer volgende week een buffet en deze konden van te voren maar oh oh wat moeilijk om af te blijven!
    Moest er uiteraard wel eentje proeven maar dat had ik beter niet kunnen doen.
    Heerlijk! Top recept en niet moeilijk
    Ik heb net een kitchenaid en die moet wel werk doen om het geld er weer uit te halen, en met zulke recepten lukt dat wel 🙂
    Groet Anita

    1. Xandra schreef:

      Ja, eigenlijk zijn ze té lekker 🙂

  2. Chantal schreef:

    Als ik deze glutenvrij wil maken, wat raad je dan aan? Groet Chantal

    1. Xandra schreef:

      Beste Chantal, dan heb je eigenlijk een heel ander recept nodig. Je kunt glutenvol en glutenvrij meel niet 1 op 1 vervangen omdat je dan extra een plakmiddel nodig hebt. Mvg., Sandra

      1. Chantal schreef:

        Dank voor de reactie!

Geef een reactie: