Pitabroodjes bak je zo

Zo bak je zelf PitabroodjesHet bakken van pitabroodjes is niet zo moeilijk. Wie ze eenmaal zelf gemaakt √©n geproefd heeft, wil nooit meer die voorverpakte witte schijven uit de supermarkt. ūüėČ Het is een leuk werkje om samen met de kids te doen. Pas wel op, want de oven en steen zijn erg warm! Laat ze dus liever toekijken¬†terwijl¬†jij het werk doet. Zodra¬†je de deegschijfjes op de pizzasteen hebt gelegd, begint de magic. Na enkel minuten blazen de broodjes zich op tot kleine ballonnen. Ik weet zeker dat de kids en jij zelf misschien ook wel heel¬†verbaasd door het ovenraampje zullen gluren. Abracadabra: het bakken van pita broodjes is pure tovenarij. In dit artikel vind je het recept voor pitabroodjes.

Baktip: Je kunt ook bruine pitabroodjes maken, vervang dan een deel (maximaal de helft) van de bloem door meel.

Pitabroodjes zijn lekker veelzijdig en combineren eigenlijk overal bij. Eet ze warm of koud, vul ze met zelfgemaakte hummus met een salade. Of wat dacht je van zuurkool en worst, falafel, gyros of jam. Je kunt er ook een tosti van maken van wanneer ze niet meer zo vers zijn.

Het pitabroodje staat in veel verschillende landen op het menu. Daar worden ze pitta, pide, khoubz, plat broodje of kesra genoemd.

Dat smaakt naar meer met:

Pitabroodjes bak je zo

13 februari 2013

Benodigdheden voor 8 broodjes

Ingredi√ęnten:

 • 300 gr¬†bloem, tarwe of spelt
 • 6 gr (bakkers)zout
 • 6¬†gr droge gist
 • 1¬†el¬†olijfolie
 • 170¬†ml water

Verder nog:

 • keukenweegschaal
 • mengkom
 • kneedmachine (optioneel)
 • (pizza)steen
 • deegroller
 • pizzaschep (optioneel)
 • schone theedoek

Bereidingswijze pita’s

Zorg dat alles op kamertemperatuur is. Ik kneed het deeg in een Kenwood met een speciale deeghaak. Je kunt de ingredi√ęnten ook met de hand kneden, maar dat duurt iets langer.

Deeg kneden

Doe alle droge ingredi√ęnten in de kom en meng ze daarna goed door elkaar. Voeg vervolgens de olijfolie en het water toe. Laat de machine ongeveer 2 minuten mengen op stand 0,5 om alle ingredi√ęnten goed met elkaar te verbinden. Zet de kneder dan op stand 1 en na 8 √° 9 minuten (tarwe) of na ongeveer 6 √° 7 minuten (spelt) is er een glad en elastisch deeg ontstaan.

Vliesje trekken

Test het deeg nog even voor alle zekerheid door een klein stukje zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat. Denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel? Kneed het deeg dan nog 1 minuut.

Eerste rijstijd

Leg het pitadeeg in een licht ingevette kom en dek deze daarna af met een vochtige theedoek of een stukje plastic. Laat het deeg vervolgens 1 uur, op kamertemperatuur rijzen. Het deeg moet ongeveer in volume verdubbeld zijn.

Doorslaan, verdelen en opbollen

Haal het deeg uit de kom en kneed het daarna heel lichtjes door. Verdeel het vervolgens in 8 gelijke stukken en bol ze lichtjes op. Laat ze afgedekt nog zo’n 5 minuten rusten.

Verwarm de oven met de steen voor op 230 graden.

Pita vormen en bakken

Rol de bolletjes deeg met behulp van een deegroller uit tot ronde schijven van ongeveer een 0,5 cm dik en met een doorsnede van 15 √° 17 cm. Leg vervolgens een stuk plastic over de schijven en laat ze 25 √° 30 minuten rijzen op kamertemperatuur (2de rijstijd).

Verwijder het plastic en bak vervolgens 2 stukken pita deeg per keer op de steen. Na ongeveer 5 √° 6 minuten zijn de eerste pitabroodjes klaar. Ze hoeven niet bruin te kleuren. Bewaar ze na het bakken tussen een schone theedoek, dan blijven de broodjes lekker zacht.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‚ÄėPitabroodjes bak je zo‚Äô op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

 

Bron: Met dank aan mijn dochter Lysanne van This is Joan.nl voor het beschikbaar stellen van de foto.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Pitabroodjes bak je zo

8 gedachten over “Pitabroodjes bak je zo

  1. Beste Dick, ik heb het nooit geprobeerd, maar ik denk van niet. Dan kun je beter een bakplaat mee verwarmen in de oven en daar dan de broodjes op bakken. Belangrijk is dat je de bakplaat echt eerst mee verwarmt voordat je het deeg er op legt. Succes. Gr. Sandra

 1. Hoi,
  Ik heb dit proberen te maken met enkel roggebloem maar de broodjes rijzen de tweede maal niet. Komt dit doordat ik alleen roggebloem gebruik? Mijn vriendin is tarwe-intolerant dus ik gaan geen tarwebloem gebruiken … heb je tips voor me?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven