Pitabroodjes

Zo bak je zelf Pitabroodjes Het bakken van pitabroodjes is niet zo moeilijk. Wie ze eenmaal zelf gemaakt én geproefd heeft, wil nooit meer die voorverpakte witte schijven uit de supermarkt. 😉 Het is een leuk werkje om samen met de kids te doen. Pas wel op, want de oven en steen zijn erg warm! Laat ze dus liever toekijken terwijl jij het werk doet. Zodra je de deegschijfjes op de pizzasteen hebt gelegd, begint de magic. Na enkel minuten blazen de broodjes zich op tot kleine ballonnen. Ik weet zeker dat de kids en jij zelf misschien ook wel heel verbaasd door het ovenraampje zullen gluren. Abracadabra: het bakken van pita broodjes is pure tovenarij. In dit artikel vind je het recept voor pitabroodjes.

Tip: Je kunt ook bruine pitabroodjes maken, vervang dan een deel (maximaal de helft) van de bloem door meel.

Pitabroodjes zijn lekker veelzijdig en combineren eigenlijk overal bij. Eet ze warm of koud, vul ze met zelfgemaakte hummus met een salade. Of wat dacht je van zuurkool en worst, falafel, gyros of jam. Je kunt er ook een tosti van maken van wanneer ze niet meer zo vers zijn.

Het pitabroodje staat in veel verschillende landen op het menu. Daar worden ze pitta, pide, khoubz, plat broodje of kesra genoemd.

Dat smaakt naar meer met:

 • Vegan kikkererwtenburgers
 • Vegan shoarma met soja knoflooksaus’ van This is Joan.nl (recept staat op haar website)

Pitabroodjes

13 februari 2013

Ingrediënten

Voor acht broodjes

 • 300 gr bloem, tarwe of spelt
 • 6 gr (bakkers)zout
 • 6 gr droge gist
 • 1 el olijfolie
 • 170 ml water

Benodigdheden

 • keukenweegschaal
 • mengkom
 • kneedmachine (optioneel)
 • (pizza)steen
 • deegroller
 • pizzaschep (optioneel)
 • schone theedoek

Bereidingswijze pitabroodjes

Zorg dat alles op kamertemperatuur is. Ik kneed het deeg in een Kenwood met een speciale deeghaak. Je kunt de ingrediënten ook met de hand kneden, maar dat duurt iets langer.

Doe alle droge ingrediënten in de kom en meng ze goed door elkaar. Voeg de olijfolie en het water toe. Laat de machine ongeveer 2 minuten mengen op stand 0,5 om alle ingrediënten goed met elkaar te verbinden. Zet de kneder dan op stand 1 en na 8 á 9 minuten (tarwe) of na ongeveer 6 á 7 minuten (spelt) is er een glad en elastisch deeg ontstaan.

Test het deeg nog even voor alle zekerheid door een klein stukje zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat. Denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel? Kneed het deeg dan nog 1 minuut.

Leg het pitadeeg in een licht ingevette kom en dek deze af met een vochtige theedoek of een stukje plastic. Laat het deeg 1 uur, op kamertemperatuur rijzen (1ste rijstijd). Het deeg moet ongeveer in volume verdubbeld zijn.

Haal het deeg uit de kom en kneed het heel lichtjes door. Verdeel het in 8 gelijke stukken en bol ze lichtjes op. Laat ze afgedekt nog zo’n 5 minuten rusten.

Verwarm de oven met de steen voor op 230 graden.

Rol de bolletjes deeg met behulp van een deegroller uit tot ronde schijven van ongeveer een 0,5 cm dik en met een doorsnede van 15 á 17 cm. Leg een stuk plastic over de schijven en laat ze 25 á 30 minuten rijzen op kamertemperatuur (2de rijstijd).

Verwijder het plastic en bak 2 stukken pita deeg per keer op de steen. Na ongeveer 5 á 6 minuten zijn de pitabroodjes klaar. Ze hoeven niet bruin te kleuren. Bewaar ze na het bakken tussen een schone theedoek, dan blijven de broodjes lekker zacht.

Ik zeg proeven maar!

Bron: Met dank aan mijn dochter Lysanne van This is Joan.nl voor het beschikbaar stellen van de foto.

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Pitabroodjes”

 1. Ellen schreef:

  Mmmmm, lijkt me heerlijk!

  1. Xandra schreef:

   Dat zijn ze ook 😉

Geef een reactie: