Pizzabroodjes maak je lekker zelf

Pizzabroodjes van Xandra Bakt Brood

Pizzabroodjes maak je lekker zelf. Het zachte, witte deeg vormt een prima combinatie met de verse pastasaus, verse pesto en geraspte kaas. Ze zijn waanzinnig lekker en je kunt ze eigenlijk altijd wel eten. Bij de borrel, onderweg, tussendoor, als lunch, bij een bbq, serveer ze met en kop soep of een verse salade. Altijd makkelijk om er een paar in voorraad te hebben.

‘Deze pizza rolls zijn gebaseerd op de bekende Zweedse kaneelbroodjes. Die stonden nog steeds op mijn wensenlijstje, maar omdat ik liever hartig dan zoet eet, heb ik er deze variatie op gemaakt’.

Wat kan ik eigenlijk nog meer over deze smakelijke pizza rolls vertellen? Je moet ze gewoon een keer proeven. Heb je inmiddels na het zien van deze foto’s trek gekregen, maar je hebt nog nooit brood gebakken of durf je het niet aan. Weliswaar ben ik er geen voorstander van, maar vooruit, deze broodjes zijn te lekker om ze niet te maken. Koop dan een pak witbroodmix, verse pesto, pastasaus en kaas en leef je uit. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, dan volgt het echte werk vanzelf wel. Ik zeg bakken maar!

Dat smaakt naar meer hartige brood

Pizzabroodjes maak je lekker zelf

Zaterdag 20 juli 2019

Pizzabroodjes van Xandra Bakt Brood

Benodigdheden voor ca. 25 – 30 pizza rolls

Deeg:

  • 500 gr tarwebloem
  • 8 gr bakkerszout
  • 7 gr instantgist
  • 5 gr Italiaanse kruiden
  • 300 – 315 gr water
  • 10 gr olijfolie*

Vulling:

  • 100 gr verse pesto*
  • 125 gr verse pastasaus*
  • 150 gr geraspte kaas voor pizza en pasta

Verder nog:

  • olie om de kom in te vetten
  • bloem voor op werkblad
  • keukenweegschaal
  • mengkom met deksel
  • kneedmachine (optioneel)
  • deegschraper/-steker
  • siliconen spatel of paletmes
  • groot mes
  • deegroller
  • bakplaat, groot
  • bakpapier

Pizzabroodjes van Xandra Bakt Brood

Bereidingswijze pizzabroodjes maak je lekker zelf

Baktip: Ik heb zelf iets meer water gebruikt dan in het recept staat aangegeven. Het geeft een iets slapper deeg dat wat lastiger te hanteren is, maar wel mooi en zacht brood oplevert. Het ligt ook een beetje aan de kwaliteit van de bloem. Mijn ervaring is dat bloem van de molen meer vocht nodig heeft dan die uit de supermarkt.  

Lees voordat je begint eerst het recept een keertje door. Zet daarna alle benodigdheden klaar en weeg vervolgens de ingrediënten af. Haal de pastasaus, pesto en geraspte kaas alvast uit de koeling. Anders is het straks te koud om op het deeg aan te brengen.

Deeg kneden:

Doe bloem, gist, zout en kruiden in de mengkom van de kneedmachine en roer alles goed door elkaar. Voeg daarna 300 gram water toe en zet de machine aan op een lage stand. Wanneer je denkt dat je deeg te droog is voeg dan beetje bij beetje nog wat water toe. Kneed in circa 8 – 9 minuten een soepel deeg. Nu mag ook de olijfolie erbij. Kneed niet te lang, maximaal 1 – 2 minuten. Wel moet alle olie goed door het deeg zijn opgenomen. Als het goed is heb je nu een zacht, elastisch en glanzend deeg.

Tijd om te testen of je deeg klaar is. Dit doe je door een vliesje te trekken. Denk maar aan kauwgombellen blazen. Maak je handen nat, neem een klein stukje deeg en rek dit heel zachtjes uit. Als het niet snel scheurt en het een mooi dun vliesje wordt dan volgt de volgende stap.

Eerste rijs:

Vet een mengkom lichtjes in met wat olie. Maak een bal van je deeg en leg het in de kom. Draai het 1 – 2 keer om, zodat er overal een dun laagje vet op zit. Sluit de kom af en laat daarna het deeg 45 minuten rijzen bij kamertemperatuur (bij ons was het die dag 21 graden).

Bekleed intussen je bakplaat met een vel bakpapier.

Deeg doorslaan, verdelen, opbollen en vormen:

Strooi een klein beetje bloem op je werkblad en haar vervolgend de bal deeg uit de kom. Gebruik eventueel een deegschraper om de randen eerst een beetje los te maken. Dus zachtjes het deeg wat platter en verdeel het daarna in 2 gelijke stukken. Bol de stukken deeg lichtje op en laat ze 5 minuten rusten onder een stukje plastic.

Strooi een beetje bloem op je werkblad en op je deegroller. Rol de eerste bol deeg uit tot een langwerpige lap van maximaal 25 x 40 cm. Iets kleiner mag ook. (Tijdens het oprollen straks zal het deeg nog iets uitrekken.) Smeer daar vervolgens een dunne laag verse pastasaus overheen. De bovenkant van het deeg moet helemaal bedekt zijn. Strooi er daarna 65 gram geraspte kaas overheen.

Rol nu de andere bol deeg uit tot de lap net zo groot is als de eerste. Leg het deeg daarna voorzichtig op de eerste laag. Verdeel nu de verse pesto over de bovenkant en strooi er wederom circa 65 gram geraspte kaas overheen. Rol het deeg op, begin aan de breedste kant. Dit is een beetje een lastig werkje. Neem er de tijd voor dan komt het goed.

Snijd de rol in plakken van ongeveer 1,5 cm dikte (ik haalde er 30 broodjes uit, maar minder kan natuurlijk ook). Leg de rolletjes deeg voorzichtig op de bakplaat. Het kan zijn dat je ze een beetje moet fatsoeneren. Strooi als laatste het restant geraspte kaas over het deeg. Leg vervolgens een stuk plastic over de bakplaat en laat de pizzabroodjes nog circa 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Oven voorverwarmen:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Pizzabroodjes bakken in eigen oven:

Verwijder het plastic van de bakplaat en schuif de pizza rolls in de oven. Verlaag vervolgens de oventemperatuur naar 180 graden. Ik heb de eerste 5 minuten stoom toegevoegd, maar dit kun je ook achterwege laten. Bak de pizzabroodjes in 30 – 35 minuten goudbruin. Laat ze na het baken afkoelen op een rooster.

Tip: Je kunt deze pizza rolls prima in de vriezer bewaren. Maximaal 3 – 4 weken, daarna gaat de smaak achteruit.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Pizzabroodjes maak je lekker zelf’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

*Bron: Met dank aan LeQrs voor het beschikbaar stellen van een bakje verse pastasaus ‘Arrabiata’ / een bakje verse pesto “Basilicum’ en Filippo Berio voor de fles olijfolie via de foodybox van Kroon op het Werk.

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

4 comments on “Pizzabroodjes maak je lekker zelf”

  1. Jeroen schreef:

    Hi Xandra, waarom moet je het deeg niet te lang meer kneden als je de olie hebt toegevoegd?

    1. Xandra schreef:

      Beste Jeroen, omdat je het deeg dan overkneed. De glutenstrengen gaan dan stuk en dan kun je er niet meer mee. Het heeft niks met de olie te maken, maar met de totale kneedtijd. Gr. Sandra

  2. Beatrix schreef:

    Wauw dat ziet er lekker uit! ga dit zeker uitproberen. Maar ik hou ook van zoet dus wacht eigenlijk ook op je recept voor kaneel broodjes.
    PS Jou zuurdesemrecept doet het prima, al anderhalfjaar ondertussen. bedankt.

    1. Xandra schreef:

      Leuk om te horen Beatrix. Ik ga de zoete variant op mijn to-do-lijst zetten. Bak ze. Gr. Sandra

Geef een reactie: