Pompoenpitten broodjes

Pompoenpitten broodjes

Knapperige vakantie nostalgie. Deze heerlijke pompoenpitten broodjes oftewel kürbiskern brötchen hebben we gegeten tijdens onze vakantie in Duitsland. Daar weten ze wel wat lekker en goed brood bakken is. Al begrijp ik best dat niet iedereen even gecharmeerd is van het zware desem roggebrood. Daar moet je van houden of misschien wel leren eten denk ik. Maar deze kürbiskern brötchen kan vast iedereen waarderen.

Zelfs in low budget supermarkten, zoals de Aldi en de Lidl, vind je in Duitsland echt geen plofbrood zoals dat in Nederland wel bijna overal wordt aangeboden. Wanneer je dan weer thuis bent, dan wil je natuurlijk ook nog een keer genieten van deze smakelijke broodjes. Het liefst met een plakje belegen kaas er op.

Helaas weet ik niet precies meer welke ingrediënten ze in de Duitse broodjes gebruiken. En omdat mijn desemstarter nog niet geactiveerd is (lees: nog in ruststand staat) heb ik ze deze keer met een gistdeeg gemaakt. Het zijn lekkere broodjes met een stevige bite geworden. De volgende keer eens proberen met zonnebloempitten of een mengsel van zaden en pitten. Het recept van de pompoenpitten broodjes is goed voor 8 broodjes.

Pompoenpitten broodjes

17 juli 2014

Ingrediënten (voor circa 8 stuks):

  • 250 gr tarwebloem
  • 200 gr tarwe(volkoren)meel
  • 50 gr roggebloem
  • 10 gr bakkerszout
  • 7 gr instantgist
  • 50 gr pompoenpitten
  • 300 gr water

Topping:

  • water
  • 50 gr pompoenpitten

Verder nog:

  • deegroller
  • bakpapier
  • bakplaat
  • deegschraper of een scherp mes
  • mengkom
  • kneedmachine of een paar handen
  • olie om werkblad lichtjes in te vetten
  • zeef
  • siliconen kwastje
  • grote plasticzak

 

Bereiding pompoenpitten broodjes

Zorg voor dat je aan de slag gaat dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn.

Laat 50 gram pompoenpitten (dus niet allemaal) ongeveer 15 minuten weken in kokend water. laat ze dan goed uitlekken in een zeef.
Doe eerst al het bloem en meel in een kom, voeg dan het zout toe en meng deze goed door elkaar. Daarna pas het gist er door roeren. Gist en zout mogen niet direct met elkaar in contact komen, omdat zout de werking van gist teniet doet. Nu ook het water erbij doen.

In een kneedmachine ongeveer 8 tot 10 min. laten kneden. (Of met de hand, maar dan duurt het kneden wat langer, ongeveer 10 to 15 minuten.) Het deeg moet iets lauwwarm en soepel aanvoelen. Je kunt het even testen met een klein stukje deeg.. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet snel scheurt, kun je de 50 gr uitgelekte pompoenpitten er goed en snel doorheen mengen.

Vorm dan van al het deeg een bal en leg het in een licht ingevette kom. Dek deze af met het douchemutsje en laat het op kamertemperatuur 1 uur rijzen.= 1 ste rijs. Deeg moet in omvang verdubbelen.

Vet het werkblad lichtjes in. Haal het deeg uit de kom, kneed het even licht door. Rol er met de deegroller een ietwat langwerpige, dikke lap van. Verdeel het deeg dan in 8 langwerpige stukjes. Leg de droge pompoenpitten op een bordje. Kwast de bovenkant van de stukjes deeg in met een klein beetje water en druk ze, één voor één, voorzichtig in de pompoenpitten.

Leg ze daarna op een met bakpapier beklede bakplaat. Afdekken met een licht ingevet, stuk plastic. Nog 1 uur op kamertemperatuur laten rijzen, = 2de rijs. De broodjes moeten ongeveer in omvang verdubbelen. Verwarm halverwege de 2de rijstijd alvast de oven voor op 200 graden.

Plastic zak verwijderen en de bakplaat in het midden van de oven schuiven. Bak de broodjes in circa 20 tot 25 minuten goudbruin. Haal dan de bakplaat uit de oven en laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Tip: De pompoenpitten broodjes kunnen heel goed worden ingevroren.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Pompoenpitten broodjes”

  1. Reimersdahl schreef:

    Hoe bak ik deze in een broodbak maschine b.v. De pompoenpitten op het brood te krijgen
    Ik begin net met brood te bakken

    1. Xandra schreef:

      Beste Reimersdahl, ik gebruik geen broodbakmachine. Vaak is dat toch anders dan in de oven bakken. En de ene bbm is de andere niet. Probeer het anders eens op de volgende manier: neem een standaard dat je gewoonlijk bakt en voeg daar een handje pompoenpitten (of iets anders) aan toe. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie: