Romantische Keltische broodjes bakken

Keltische broodjes

Op Pinterest kwam ik gisteren deze mooie Keltische broodjes tegen en kon het natuurlijk niet laten om ze meteen te gaan bakken. Ondanks dat de uitleg in het Frans is, ben ik er toch redelijk uitgekomen. Hier vind je de bron van het idee: Sucreen Grain. Op deze site wordt heel duidelijk uitgelegd hoe je de bloemen moet vormen. Echt moeilijk is het niet je heb alleen wat geduld nodig. Het lijkt mij leuk om de broodjes voor het kerstontbijt te maken. Weer eens wat anders dan een kerststol.

Romantische Keltische broodjes bakken

18 november 2013

Benodigdheden voor 4 broodjes

Ingrediënten:

  • 350 gr tarwebloem
  • 10 gr kristalsuiker (zoetekauwen nemen iets meer)
  • 8 gr vanillesuiker
  • 5 gr bakkerszout
  • 5,5 gr instant gist
  • 80 gr roomboter, zacht
  • 2 eidooiers
  • 140 gr melk

Topping

  • restje gecondenseerde melk voor het bestrijken van het deeg (optioneel)
  • poedersuiker, na het bakken bestrooien (optioneel)

Verder nog:

  • extra bloem voor op werkblad, uitrollen deeg
  • keukenweegschaal
  • kneedmachine
  • mengkom met deksel
  • deegsteker
  • deegroller
  • 4 kleine ‘zandtaart’ metalen vormpjes
  • 4 grote papieren cupcake vormpjes
  • ronde (koekjes) steker met doorsnede van 5 cm

Bereidingswijze gedraaide zachte broodjes

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn. vergeet dus niet om bepaalde ingrediënten op tijd uit de koeling te halen.

Deeg maken:

Doe eerst alle droge ingrediënten in een kom en meng ze daarna goed door elkaar. Voeg vervolgens de melk en de 2 eierdooiers toe en roer dit goed. Nu kunnen ook de kleine, zachte klontjes boter bij het deeg. Kneed het gedurende 10 minuten op een lage stand van je kneedmachine of kneed gewoon met de hand. Als je voor de laatste optie kiest dan duurt het kneden natuurlijk wel iets langer.

Eerste rijs:

Vet eerst een kom lichtjes in en leg daarna het deeg er in. Dek vervolgens de kom af met een deksel of een douchemutsje. Laat het deeg daarna op een warme plaats, circa 1 1/2 uur rijzen, totdat het in volume verdubbeld is.

Vet de 4 bakvormpjes in of doe er een papieren cupcakevorm in.

Doorslaan, verdelen en vormen:

Haal het deeg uit de kom en druk het daarna heel zachtjes plat. Verdeel vervolgens het deeg in twee of drie stukken, strooi wat bloem op het werkblad en rol de deegbollen één voor één uit tot een dunne lap van circa een halve cm dikte. Snijd met een ronde koekjessteker, doorsnede 5 cm, steeds 3 cirkels uit het deeg en plaats deze deels over elkaar, zie tekening:

Oprollen Keltische broodjes

Rol ze op in de richting van de pijl en snijd ze dan, opgerold voorzichtig door de helft, zie stippellijn, je hebt nu 2 deegroosjes gekregen. Plaats deze met de snijkant naar beneden in de de vorm. Plaats vervolgens 7 roosjes in een bakvormpje:

vorm Keltische broodjes

Ga zo door totdat alle 4 de bakvormpjes gevuld zijn.

Oven voorverwarmen:

Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats alvast een rooster in het midden.

Topping aanbrengen:

Bestrijk eerst de bloemen voorzichtig met een beetje gecondenseerde melk. De melk uit het blikje was iets aan de dikke kant, dus heb ik er een beetje water doorheen gemengd. Laat het deeg vervolgens nog even rijzen op een warme plaats tot de oven gereed is.

Broodjes bakken in de oven:

Zet de Keltische broodjes nu in de oven en bak ze vervolgens in circa 20 minuten goudbruin. Wel opletten, want door de gecondenseerde melk kunnen ze snel te bruin worden. Haal ze daarna uit de bakvormpjes, verwijder indien gebruikt ook de papieren cupcakemallen en laat ze afkoelen op een rooster. Eventueel nog bestrooien met poedersuiker.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je ‘Romantische Keltische broodjes’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

Bron: Ik zag het idee op Sucreen Grain. Het recept, de beschrijving, de tekeningen en het beeldmateriaal zijn van mijzelf. 

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

3 comments on “Romantische Keltische broodjes bakken”

  1. Anke schreef:

    Je had er heel wat gepind. Ik ga dat zeker uitproberen. Is zo mooi. En hopelijk ook lekker.

  2. Unknown schreef:

    thanks for the link!
    iza:)

  3. Sophie33 schreef:

    Mmmmmmm,….deze broodjes zien er fantastisch uit! Zo feestelijk ook! Waw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.