Romantische Keltische broodjes

Keltische broodjes

Op Pinterest kwam ik gisteren deze mooie Keltische broodjes tegen en kon het natuurlijk niet laten om ze meteen te gaan bakken. Ondanks dat het recept in het Frans is, ben ik er toch redelijk uitgekomen. Hier vind je de bron van het recept: Sucreen Grain op deze site wordt heel duidelijk uitgelegd hoe je de bloemen moet vormen. Echt moeilijk is het niet je heb alleen wat geduld nodig. Het lijkt mij leuk om de broodjes voor het kerstontbijt te maken. Weer eens wat anders dan een kerststol.

Romantische Keltische broodjes

18 november 2013

Ingrediënten

  • 350 gr tarwebloem
  • 80 gr zachte roomboter
  • 2 eidooiers
  • 140 ml melk
  • 3 el kristalsuiker
  • 8 gr vanillesuiker (= één zakje)
  • 1/4 tl bakkerszout
  • 5,5 gr instant gist
  • extra bloem voor op werkblad, uitrollen deeg

Topping

  • restje gecondenseerde melk voor het bestrijken van het deeg (optioneel)
  • poedersuiker, na het bakken bestrooien (optioneel)

Benodigdheden

  • deegroller
  • 4 kleine ‘zandtaart’ metalen vormpjes
  • 4 grote papieren cupcake vormpjes
  • ronde (koekjes) steker met doorsnede van 5 cm

Bereidingswijze Romantische Keltische broodjes

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn. vergeet dus niet om bepaalde ingrediënten op tijd uit de koeling te halen.

Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng ze goed door elkaar. Voeg dan de melk en de 2 eierdooiers toe en roer dit goed, voeg dan de kleine, zachte klontjes boter bij het deeg en kneed het gedurende 10 minuten op stand 1 van de KitchenAid of gewoon met de hand.

Vet een kom lichtjes in en leg hierin het deeg, dek het af met een douchemutsje en laat het op een warme plaats, circa 1 1/2 uur rijzen, totdat het deeg in volume verdubbeld is.

Vet de 4 bakvormpjes in of doe er een papieren cupcakevorm in.

Haal het deeg uit de kom en druk het heel zachtjes plat. Verdeel het deeg in twee of drie stukken, strooi wat bloem op het werkblad en rol de deegbollen één voor één uit tot een dunne lap van circa een halve cm dikte. Snijd met een ronde koekjessteker, doorsnede 5 cm, steeds 3 cirkels uit het deeg en plaats deze deels over elkaar, zie tekening:

Oprollen Keltische broodjes

Rol ze op in de richting van de pijl en snijd ze dan, opgerold voorzichtig door de helft, zie stippellijn, je hebt nu 2 deegroosjes gekregen. Plaats deze met de snijkant naar beneden in de de vorm. Plaats 7 roosjes in een bakvormpje:

vorm Keltische broodjes

Ga zo door totdat alle 4 de bakvormpjes gevuld zijn.

Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats alvast een rooster in het midden.

Bestrijk de bloemen voorzichtig met een beetje gecondenseerde melk. De melk uit het blikje was iets aan de dikke kant, dus heb ik er een beetje water doorheen gemengd. Laat het deeg nog even rijzen op een warme plaats tot de oven gereed is.

Zet de Keltische broodjes in de oven en bak ze in ca. 20 minuten goudbruin. Wel opletten, want door de gecondenseerde melk kunnen ze snel te bruin worden. Haal ze uit de bakvormpjes, verwijder indien gebruikt ook de papieren cupcakemallen en laat ze afkoelen op een rooster. Eventueel nog bestrooien met poedersuiker.

Ik zeg proeven maar!

Bron: Sucreen Grain

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Lees eens mijn review van het boek Een druppel rozenwater.

3 comments on “Romantische Keltische broodjes”

  1. Anke schreef:

    Je had er heel wat gepind. Ik ga dat zeker uitproberen. Is zo mooi. En hopelijk ook lekker.

  2. Unknown schreef:

    thanks for the link!
    iza:)

  3. Sophie33 schreef:

    Mmmmmmm,….deze broodjes zien er fantastisch uit! Zo feestelijk ook! Waw.

Geef een reactie: