Rozijnen-krentenbollen bak je lekker zelf

Rozijnen-krentenbollen bak je lekker zelf

Rozijnen-krentenbollen bak je lekker zelf. Wat verbazingwekkend toch, zo heb je zelf twaalf smakelijke rozijnen-krentenbollen gemaakt. Broodjes waar je de komende week heerlijk van denkt te kunnen gaan genieten. Blijken ze na het bakken supersnel weer verdwenen te zijn. Zit je mooi met nul voorraad en blijft de broodlade in de vriezer leeg. De volgende keer alle lekkernijen uit het zicht plaatsen is helaas ook geen optie, want iedereen ruikt natuurlijk de geur van versgebakken brood.

Komt manlief na het snoeien van de leibomen binnen. “Ik moet nog lunchen, is het goed dat ik een paar broodjes pak.” En een uurtje later…. “Ha mams, is het goed dat ik vanavond blijf eten. Wat ruikt het hier lekker. Mag ik een zakje met rozijnen-krentenbollen mee naar huis?” Tja, dan roept moeders natuurlijk niet: “Rozijnen-krentenbollen bak je lekker zelf.” Die is stiekem wel een beetje trots dat haar baksels zo in de smaak vallen. Iemand nog een rozijnen-krentenbol met een beetje roomboter??

Dat smaakt naar meer:

Rozijnen-krentenbollen bak je lekker zelf

Dinsdag 14 maart 2017

Ingrediënten (voor 12 grote bollen):

 • 100 gr rozijnen
 • 100 gr krenten
 • 75 gr sukade
 • 500 gr tarwebloem (De Zandhaas)
 • 8 gr instantgist 
 • 8 gr zout
 • 10 gr kokosbloesemsuiker
 • 300 ml melk
 • 30 gr zachte roomboter

Topping:

 • een klein beetje gesmolten boter, voor en na het bakken aanbrengen

Verder nog:

 • mengkom + deksel of douchemutsje
 • schaaltje (wellen gedroogd fruit)
 • zeef 
 • deegsteker
 • deegschraper
 • keukenweegschaal
 • siliconen kwastje
 • maatlepels
 • 2 bakplaten
 • bakpapier (optioneel)
 • stukjes plastic om bakplaten af te dekken
 • kneedmachine (optioneel)

Zo bak je zelf bollen met gedroogd fruit

Wellen gedroogd fruit: Vergeet niet om de krenten, rozijnen en sukade een paar uur te laten wellen voor je het deeg gaat maken. Hoe meer vocht ze hebben opgenomen hoe sappiger de broodjes zullen zijn. Wel met enige voorzichtigheid door het deeg kneden, want ze zijn dan wel kwetsbaarder. Laatst daarna heel goed uitlekken in een zeef.

Zet alle benodigdheden alvast klaar op je werkblad. Dat werkt een stuk makkelijker. Niets vervelender dan onder het bereiden nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget. Weeg ook de ingrediënten af. En zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je aan de slag gaat. Dit is namelijk van invloed op de kwaliteit van je deeg en brood.

Deeg kneden:

Neem de kom van de kneedmachine en doe hier de droge bestanddelen als tarwebloem, gist, suiker en zout in en meng alles door elkaar.

Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en schenk hier de lauwe melk en gesmolten boter in.

Bevestig de kom aan de machine en laat de ingrediënten 2 minuten mengen op op een lage stand. Zet de machine uit en maak met een deegschraper de wanden van de kom schoon. Laat de machine weer draaien, nu op een iets hoger, maar nog steeds lage stand en laat het deeg 8 minuten kneden. Zet de machine uit en controleer of het deeg voldoende glutenstrengen heeft ontwikkeld door een vliesje te trekken.

Vliesje trekken: Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut.

Kneed nu voorzichtig het gewelde fruit door het deeg. Dit kun je op een hele lage stand met de machine doen of gewoon met de hand. Doe wel voorzichtig, zodat de krenten en rozijn niet stuk gaan. 

Eerste rijs:

Bol het deeg lichtje op en leg het in een ingevette kom en dek deze af met een bijpassend deksel of een douchemutsje. Laat het circa 60 minuten op kamertemperatuur rijzen (= eerste rijs). Het deeg moet ongeveer in omvang verdubbelen.

Doorslaan en verdelen:

Haal het deeg uit de kom, kneed het even heel licht door. Verdeel het deeg met behulp van een deegsteker of een mes in 12 gelijke stukken van ongeveer 95 gram. Bol de deegstukjes op en verdeel ze over de 2 bakplaten (gebruik eventueel bakpapier, maar dat is niet bij alle soorten bakplaten nodig). Let wel op dat je veel ruimte tussen de broodjes vrij laat, want ze nemen nog in volume toe.

Smeer de bovenkant van de bollen in met wat gesmolten boter. Dek de bakplaten af met een stuk licht ingevet plastic. Laat de Rozijnen-krentenbollen 60 minuten op kamertemperatuur laten rijzen ( = tweede rijs). De deegbollen moeten ongeveer in omvang verdubbelen.

Oven voorverwarmen: Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven voor op 200 graden.

Deeg testen: Verwijder het plastic. Het deeg zou nu bijna in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen en kunnen de platte broden gebakken worden.

Broodjes bakken in de oven:

Verwijder de stukken plastic en schuif de bakplaten in de oven. Verwissel ze na 9 á 10 minuten en bak ze vervolgens nog circa 9 á 10 minuten. (Dus de totale baktijd is circa 18 á 20 minuten.) Haal de bakplaten uit de oven en bestrijk de bollen meteen nog een keer met zachte boter. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.

TIP: De ‘Rozijnen-krentenbollen bak je lekker zelf’ kunnen heel goed worden ingevroren, maar meestal zijn ze bij ons al op voordat ik dat kan doen.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Rozijnen-krentenbollen bak je lekker zelf’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Rozijnen-krentenbollen bak je lekker zelf

9 gedachten over “Rozijnen-krentenbollen bak je lekker zelf

 1. Hoi Sandra,

  Recept klinkt aantrekkelijk en gaat op mijn ToTry@home list 🙂

  Ik heb hardop moeten lachen om je inleidend verhaaltje.

  Ik zou juist wel roepen : “Bak ze lekker zelf…” puur en alleen al om ze te laten ervaren hoe leuk het is om zelf te bakken.

  Gisteren heb ik de Zachte Witte Bolletjes ( ½ recept gebakken ) en deze waren ook al op voor ik er erg in had.

  Wel een lekkere kliederboel wanneer je de boter er door kneed. Aangezien ik het met de hand doe, ( Ik vind het gebruik van de mixer / deeghaken niet echt prettig en om nu zo’n dure keuken machine aan te schaffen die jij gebruikt zie ik voorlopig nog niet zitten.) Je krijg je even het idee van waar ben ik aan begonnen maar als je even doorkneed dan merk je dat het best goed gaat komen.

  En moet toegeven dat het brood en broodjes uit de supermarkt opeens erg saai eten is geworden.

  Dat de broodjes goed in te vriezen zijn heeft eigenlijk het zelfde effect wat op sommige verpakkingen staat van chocolade of chips dat deze hersluitbaar zijn want tijdens dat je dat leest is de verpakking al leeg 🙂

  Groetjes,
  René

 2. Hallo Xandra.
  Ik ga morgen de krentenbollen bakken maar ik heb nog een vraag. Zou het uitmaken als ik 7 gram instantgist gebruik want er zit altijd maar 7 gram in een zakje.

   1. Ik kon niet wachten Xandra en heb ze al gebakken, prima gelukt. Vandaag weer witte bolletjes en puntjes, liggen nu voor de laatste keer te rijzen. Bedankt.

 3. Hallo Xandra
  Heb de zachte witte bolletjes gebakken en zijn voor herhaling vatbaar, nu wil ik graag de krentenbollen gaan bakken maar hier in de omtrek is geen kokosbloesemsuiker te vinden, kan ik dit gewoon weg laten? of moet ik meer suiker gebruiken?Al vast bedankt voor het antwoord
  Met vriendelijke groet
  Hanja

 4. Beste Xandra,
  Ik ben een beginnende amateur broodbakker, heb nl nu tijd zat nu ik met pensioen ben, en vind het leuk om jouw recepten te volgen.
  mijn vraag is: heb het hele recept gevolgd en alles ging goed, de eerste rijs was perfect en het deeg verdubbelde enorm. Bij de tweede rijs ging het ook goed, de 12 bolletjes waren gigantisch ondanks dat ik ook maar 7 gr droge gist heb gebruikt. Bij het bakken in de oven met 2 platen ging het goed totdat ik, volgens het recept, de 2 platen moest verwisselen (kennelijk omdat ze anders niet egaal bruin worden). Toen zakte ze nl in tot harde bollen. Ze zijn op zich wel lekker hoor, nog een beetje zacht van binnen maar wel wat aan de droge kant. Wat is er nu dan fout gegaan?
  Groetjes Kees

  1. Beste Kees, Dat is vervelend. Wellicht is de temperatuur schommeling te groot geweest of zijn de bakplaten te vroeg verwisseld. Het deeg is dan nog niet voldoende gebakken en mist zijn stevigheid. Zelf heb ik het nog niet eerder meegemaakt. Je verhaal deed mij aan een cake denken, die inzakt door de koude tocht omdat de ovendeur even open is geweest. Een andere mogelijkheid kan zijn dat de tweede rijs te lang is geweest. Het deeg heeft dan een overrijs gehad en zal tijdens het bakken inzakken. De aangegeven tijden in een recept zijn altijd richtlijnen en geen exacte wetenschap. De toestand van het deeg is leidend. Het bakken van brood is van zoveel factoren afhankelijk en zal daarom overal en elke dag anders zijn. Door veel te bakken leer je het deeg beter te begrijpen. Bak ze! Gr. Sandra

 5. Hoi Xandra in de eerste plaats bedankt voor het delen van je lekkere recepten. Heb een vraagje bak regelmatig krentenbollen hou je recept aan gebruik alleen volkomen meel maar ze zijn zo ontzettend droog al gelijk na het bakken. Heb de krenten en rozijnen nacht geweekt. Wat zou ik toe kunnen voegen dat ze wat zachter worden ei?
  Zie je antwoord met belangstelling tegemoet groetjes Mary

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven