Sesam durum broodjes bak je zo

Sesam durum broodjes

Je hebt ze vast wel een keer gegeten. Van die heerlijke broodringen met sesam van de Turkse bakker. Men noemt ze ook wel simit, wat bagel betekent. De specifieke smaak van deze sesam durum broodjes is mede te danken aan het gebruik van Pekmez. Een soort druivenstroop. Ik heb het ook eens met appelstroop geprobeerd, maar de smaak is dan toch anders. Als je aan een flesje Pekmez kunt komen, ik zeg doen! Je vindt het product in de meeste Turkse supermarkten.

Pekmez of druivenstroop

Pekmez is geconcentreerde druivenmost. Wanneer je het sap van de uitgeperste druiven gekookt, verdampt veel van het vocht en blijft er uiteindelijk een dikke, druiven(most)stroop over.

TIP voor luie bakkers: De simit van de Turkse Bakker Kartel in Haarlem zijn gewoonweg te smaakvol om te beleggen. Die eet je zo uit het vuistje. Ze verkopen daar trouwens nog veel meer lekkernijen. Als je binnenkort een bezoekje aan de mooie stad Haarlem brengt en je krijgt trek, loop dan even lang de botermarkt.

Simit, bagel of kaiserbroodje

Ik heb een eigen draai aan de bekende Turkse broodringen gegeven. Een internationale versie oftewel simit 2.0. Zoals je op de foto ziet, lijkt het meer op een Kaiserbrötchen. Wel zo handig als je er veel beleg tussen wilt stoppen. Ze zijn lekker knapperig, hebben een zacht broodkruim en smaken naar meer. Ik ga ze snel weer eens bakken in de oven.

Meer brood bakken met durum

Sesam durum broodjes bak je zo

27 december 2012 / update maart 2019

Benodigdheden voor 8 á 10 broodjes

Ingrediënten:

 • 250 gr tarwebloem
 • 250 gr durumbloem
 • 7 gr instantgist
 • 8 gr bakkerszout
 • 300 gr water
 • 20 gr rijstolie

Topping

 • 1 el Pekmez (druivenstroop) en 6 el lauwwarm water
 • 4 á 5 el witte sesamzaadjes, geroosterd

Verder nog:

 • mengkom met deksel
 • schaaltje
 • siliconen kwastje
 • keukenweegschaal
 • kneedmachine
 • set speciale maatlepels
 • stuk plastic of omgekeerde krat
 • koekenpan (roosteren zaden)
 • bakplaat
 • bakpapier
 • rooster

Bereidingswijze getwiste simit broodjes

Zet eerst alle benodigdheden klaar op je werkblad en lees daarna het recept goed door. Weeg de ingrediënten af en het brood bakken kan beginnen.

Neem een koekenpan en rooster hier de sesamzaadjes in totdat ze lichtbruin zijn. Zo worden de smaken en geuren geactiveerd. Laat ze na het roosteren afkoelen op een plat bord.

Neem een schaaltje, doe hier de Pekmez en het water in. Roer of klop het goed door elkaar totdat de druivenstroop goed is opgelost. Zet het kommetje aan de kant. Je hebt het pas na de eerste rijstijd weer nodig.

Deeg kneden

Neem de kom van de kneedmachine en doe hier vervolgens alle droge ingrediënten in. Dus tarwebloem, durumbloem, instantgist en bakkerszout. Meng ze daarna desnoods snel door elkaar.

Voeg vervolgens ook het water toe. Bevestig de kom aan de machine en zet het aan op een lage stand. (bijvoorbeeld: Kenwood met speciale deeghaak op stand 1). Kneed van deze ingrediënten in 9 á 10 minuten een soepel en elastische deeg. Test je deeg door er een vliesje van te trekken. Denk aan blazen van een kauwgombel. Wanneer het niet snel scheurt, is het deeg bijna klaar.

Daarna mag de rijstolie erbij, kneed het in 1 á 2 minuten door het deeg. Kneed niet te lang want dan loop je het risico dat je het deeg overkneed. Dan zijn de glutenstrengen stuk gegaan en kun je er vrijwel niets meer mee.

Eerste rijstijd

Vet een grote kom in met een klein beetje olie, maak een bol van het deeg en leg het daarna in de kom. Dek de bak af met een (siliconen) deksel of een herbruikbaar douchemutsje. Laat het deeg vervolgens ongeveer 30 á 40 minuten rijzen. Dit heet een bulkrijs, omdat het nog niet verdeelt is in kleinere stukken.

Deeg doorslaan, verdelen en vormen

Haal het deeg uit de kom, leg het vervolgens op je werkblad en druk het zachtjes wat platter. De grotere luchtbellen zullen zich nu verdelen in meerdere kleinere exemplaren. Men noemt dit ook wel doorslaan. Verdeel het deeg daarna in 8 á 10 gelijke stukken en bol deze lichtjes op. Leg ze onder een vel plastic en laat ze 10 minuten relaxen.

Baktip: weeg de stukjes deeg af, dan worden de broodjes allemaal even groot.

Rol daarna de bolletjes deeg uit tot deegslierten van ongeveer 35 á 40 cm lengte. Vouw de streng dubbel, Pak de uiteinden vast en draai/twist deze lichtjes in elkaar. Denk aan het uitwringen van een doek, Vorm daarna een ring van het deeg, zodat je een soort bagel krijgt. Leg het sesam durum broodje op de met bakpapier beklede bakplaat. Maak nu de rest van de broodjes.

Kwast het deeg in met het Pekmez-mengsel en strooi er daarna sesamzaadjes overheen.

Tweede rijstijd

Dek de bakplaat af met een vel plastic of een omgekeerde krat. Laat de sesam durum broodjes vervolgens nog 50 á 60 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor

Verwarm nu de oven voor op 220 graden.

Sesam durum broodjes bakken

Verwijder het vel plastic of de omgekeerde krat. Schuif vervolgens de bakplaat net onder het midden van de oven. Gebruik eventueel wat stoom, maar het hoeft niet. Verlaag daarna de oventemperatuur naar 200 graden. Bak de sesam durum broodjes in 18 á 20 minuten goudbruin.

Baktip: Laat de sesam durum broodjes na het bakken eerst afkoelen op een rooster.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Sesam durum broodjes’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Sesam durum broodjes bak je zo

2 gedachten over “Sesam durum broodjes bak je zo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven