Sesam durum broodjes

Sesam durum broodjes

Zo: de feestdagen zijn voorbij. Tijd voor een lekker broodje gezond ;-). Dit recept is een variant op een plat durumbrood met sesamzaadjes. Dit recept is goed voor 10 sesam durum broodjes, waarvan je het recept in dit artikel kunt lezen.

Sesam durum broodjes

27 december 2012

Ingrediënten

  • 250 gr tarwebloem
  • 250 gr durum-bloem
  • 7 gr gedroogde gist
  • 1 tl zout
  • 2 el zonnebloemolie
  • 300 ml water

Topping

  • 2 el apppel-vijgenstroop + lauwwarm water
  • Geroosterd sesamzaad

Benodigdheden

  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • stukje plastic of douchemutsje
  • kneedmachine (optioneel)

Bereidingswijze sesam durum broodjes

Roer de meel, zout en gist goed door elkaar. Schenk het water en de zonnebloemolie erdoorheen. Kneed de ingrediënten 7 tot 10 minuten in de kneedmachine (Kenwood), totdat er een soepel en elastisch deeg is ontstaan.

Leg het deeg in een licht, ingevette kom en dek het af met een douchemutsje of een vochtige theedoek. Laat het deeg op 30 minuten op kamertemperatuur rijzen, totdat het volume verdubbeld is. Indien het te koud in huis is, kun je get deeg in een lauwe oven laten rijzen op maximaal 30 graden.

Los intussen de appel-vijgenstroop in een kommetje lauwwarm water en schenk dit in een diep bord. Strooi de sesamzaadjes op een plat bord.

Haal het deeg uit de kom en kneed het zachtjes door, zodat de luchtbelletjes zich door het deeg verspreiden. Verdeel het deeg in ongeveer 10 porties.

Rol de bolletjes een voor een uit tot een lange deegsliert van ongeveer 40 cm. Leg de sliert dubbel en draai om elkaar heen. Dan een kleine ring vormen en de uiteinden zachtjes op elkaar drukken. Laat de broodjes even op bakpapier rusten, tot al het deeg gevormd is.

De broodjes voorzichtig door het appelstroopmengsel halen (niet te nat maken!!!), dan door de sesamzaadjes halen en op een met bakpapier beklede bakplaat leggen.

Het deeg afgedekt, met een plasticzak, nog ca. 50 min laten rijzen op kamertemperatuur.

Ondertussen de oven voorverwarmen op 200 graden.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de broodjes in ca. 20 min. goudbruin.

Laten ze afkoelen op een rooster!

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Ga ook eens voor een grotere variant, zoals een plat durumbrood.

2 comments on “Sesam durum broodjes”

  1. Caroline Brouwer schreef:

    Wat is durum-bloem?En waar koop je dat?

    1. Xandra schreef:

      Ik heb het bij een natuurvoedingswinkel gekocht, maar volgens mij ook te koop bij een Turkse winkel. Kijk hier voor meer uitleg http://nl.wikipedia.org/wiki/Durum_(tarwe)

Geef een reactie: