Spelt crackers met pitten en zaden

Spelt crackers met pitten en zaden

Man, man, man wat zijn deze spelt crackers met pitten en zaden verrukkelijk. Die smaken beslist naar meer. Ik had drie pogingen nodig om het ultieme eindresultaat te bereiken, maar dat was het meer dan waard. De eerste badge zonder rijsmiddel was zeer tandonvriendelijk, de tweede lading met desem leverde crackers op die de volgende dag al taai waren. De laatste poging bleek een voltreffer.

Volgens Van Dale: ‘Een cracker is een dun en krokant baksel dat al dan niet belegd wordt gegeten’

Ik ben nog steeds verbaasd dat het zo makkelijk is om zelf een goede cracker te bakken. Zelfs na een paar dagen zijn ze nog heerlijk knapperig. Wellicht kun je ze nog langer goed houden in een luchtdichte trommel, maar bij ons waren ze voor die tijd al opgepeuzeld. Het geheim zit hem in een extra ingrediënt en een speciale keukengadget.

Verrassend veel cracker fans

Zodra de eerste foto van mijn spelt crackers stond op Facebook stond ontplofte mijn tijdlijn zowat. Ik had geen idee dat jullie, net als wij, zulke liefhebbers van crackers zijn. Het fijne aan crackers of knackers, hoe je ze ook wilt noemen, is dat ze zo veelzijdig zijn. Je kunt er mee ontbijten, lunchen of als tussendoortje nuttigen. Allerhande soorten beleg passen er prima bij of je nu voor zoet, hartig of gezond gaat. Wie voor een bruine of volkorenvariant kiest, krijgt zo ook voldoende vezels binnen. Crackers zijn een goed alternatief voor brood en handig om in huis te hebben.

Zelf bakken heeft veel voordelen. Je weet wat je eet en het recept is makkelijk aan te passen naar eigen voorkeur of dieetwensen. Zo kun je bijvoorbeeld het zout weglaten, zonder dat dat gevolgen voor de structuur heeft. Voor een glutenvrije cracker vervang je spelt en rogge in een handomdraai door een glutenvrije meelsoort. Draag je een kunstgebit dan geven kleine korreltjes meestal nogal een hoop gedoe, kies dan voor grotere exemplaren. Zolang je het totale gewicht aan zaden en pitten maar gelijk houdt. Ik zeg bakken maar!

Dat smaakt naar meer

Spelt crackers met pitten en zaden

Vrijdag 7 september 2018

Knäckebröd met pitten en zaden

Benodigdheden voor 16 crackers

Ingrediënten:

 • 100 gr spelt volkorenmeel
 • 50 gr roggebloem
 • 200 gr zaden en pitten (50 gr pompoenpitten, 50 gr zonnebloempitten, 30 gr lijnzaad, heel, 25 gr boekweitzaden, 15 gr amaranth, 20 gr sesamzaden en 10 gr chiazaden)
 • 5 gr venkelzaden
 • 4 gr bakkerszout
 • 5 gr bakpoeder
 • 200 gr water

Verder nog:

 • mengkom
 • keukenweegschaal
 • Deense deegklopper of grote vork
 • (bak)plaat, plat 37 x 30 cm
 • bakpapier
 • paletmes of deegsteker
 • korstroller (zie foto) of vork
 • groot mes of pizzasnijder
 • oven- of rechthoekige pizzasteen
 • rooster

Spelt crackers met pitten en zaden

Bereidingswijze knäckebröd met pitten en zaden

Plaats de ovensteen op een rooster en schuif ze in het midden van de oven. Heb je geen ovensteen, neem dan een bakplaat zonder opstaande rand of keer de bakplaat ondersteboven. Verwarm de oven voor op 225 graden / heteluchtstand.

Weeg alle ingrediënten af en zet de rest van de benodigdheden klaar. Je mag alle droge dingen als zaden, pitten, meel et cetera, direct bij elkaar in de mengkom doen. Vergeet niet om het eerst goed te mengen voordat het water erbij gaat.

Knip een stuk bakpapier op maat. Mijn platte bakplaat is 37 x 30 cm. Je kunt ook een stuk hout of iets dergelijk nemen. De plaat is alleen bedoeld om het deeg inclusief bakpapier op de warme ovensteen te schuiven.

Voeg vervolgens het water toe aan het droge mengsel en roer alles goed door elkaar. Ik werk meestal met een Deense deegklopper, dat is echt een ideaal ding voor beslag en dergelijke.

Maak het bakpapier nat en schep dan het crackerdeeg op het papier. Verdeel het met behulp van een paletmes, spatel of deegsteker over het bakpapier. Het deeg moet overal even dik zijn en maak de randen zo netjes en recht mogelijk. Als laatste rol je een paar keer vanaf verschillende kanten met de korstroller over het deeg, zodat er een soort gaatjes, deukjes ontstaan. Hoe meer hoe beter. Heb je geen korstroller, gebruik dan een vork.

Bakken

Schuif het deeg inclusief het bakpapier op de ovensteen en bak de crackers 5 minuten op 225 graden. Ze zijn dan nog niet gaar, maar het deeg is wel al voor een deel gebakken. Haal het baksel uit de oven en verdeel het deeg met een scherp mes of pizzasnijder in gelijke delen. Ik maakte 16 crackers van middelgroot formaat.

Schuif het deeg dan weer terug in de oven, verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak de crackers dan nog 15 minuten. Het kan zijn dat ze dan nog niet helemaal hard zijn, maar dat komt later goed. Haal ze wederom uit de oven en leg ze ondersteboven op je werkblad. Verwijder vervolgens het bakpapier (PAS OP HEET!) en breek ze op de snijranden in stukken. Leg ze met de mooie kant naar beneden weer terug in de oven. Bak/droog ze nog 30 á 40 minuten op 100 graden. Als het goed is zijn ze nu droog en knapperig.

Laat de spelt crackers goed afkoelen op een rooster en bewaar ze in een goed afgesloten bak.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Knäckebröd met pitten en zaden

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Spelt crackers met pitten en zaden’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

Spelt crackers met pitten en zaden

2 gedachten over “Spelt crackers met pitten en zaden

 1. Hallo Xandra, Ik heb deze crackers gemaakt en ze zijn heerlijk. Nu was ik vergeten het papier nat te maken, maar ze zijn knapperiger dan de Zuurdesem crackers met rogge die ik ook heb gemaakt. Hierbij had ik het papier wel nat gemaakt. Kan dit het verschil maken?

  1. Beste Gerda, fijn dat ze zo in de smaak vallen. Het natmaken van het papier heeft niks met de knapperigheid van de crackers te maken. Desemcrackers moet je soms iets langer in de oven laten. Dat heeft met je desem te maken. Daarom zijn de baktijden in een recept altijd richtlijnen en geen exacte feiten. De ene keer zullen ze eerder goed zijn dan de andere keer. Dat is bij mij ook zo. Gr. Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven