Spelt pita met vegan shoarma van This is Joan

Zo maak je Spelt pita met vegan shoarma

Spelt pita met vegan shoarma van This is Joan. Vandaag een item over een bijzondere samenwerking tussen moeder en dochter. Beide bloggen we al heel wat jaren. Ik heb een website over het bakken van brood. Lysanne schrijft over een groene lifestyle, waaronder vegetarisch en vintage. Geen kringloopwinkel is veilig voor haar. Daar moet beslist even gestopt worden om rond te snuffelen. Het grootste deel van haar garderobe bestaat inmiddels uit echte vintage kleding. Hoe ze het doet weet ik niet, maar ze vindt regelmatig hele leuke dingen. Kleding die in een dure boetiek beslist niet zou misstaan.

Spelt pita met vegan shoarma van This is Joan

Vrijdag 20 juli 2018

Groen, groener, groenst

Sinds een jaar of zo heeft Lysanne last van groene vingers. Thuis wilde zij er niets van weten, maar eenmaal op kamers kreeg zij de smaak te pakken. Aangestoken door haar enthousiasme heb ik zelf ook weer het een en ander gezaaid en gestekt. We bezitten inmiddels allerlei curiositeiten. Onze vensterbanken staan vol met een avocadoplant, mangoplant, dadelpalm en citroenplant. Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Zo heeft het groene topje van de ananas wortels gekregen, evenals het stuk gember en de stengels citroengras. Een groen interieur kost vrijwel niets en je hebt er een hoop plezier van.

Koken en bakken met pure ingrediënten

De liefde voor koken en bakken hebben mijn beide dochters niet van een vreemde. Zo bakte mijn opa elke zaterdag zelf brood en mijn oma stond bekend om haar heerlijke soep met balletjes. Mijn vaders appeltaart met rum rozijntjes vormde een ware traktatie en zuslief tovert regelmatig de lekkerste koekjes uit haar oven. Zowel wij, als mijn dochters zijn opgegroeid met bergen fruit en verse groenten. Het is fantastisch om te zien dat, dat nu zijn vruchten afwerpt en de volgende generatie deze gezonde levensstijl overneemt.

Zo bak je Spelt pita met vegan shoarma

Zo moeder, zo dochters

Een tijd geleden ontstond, tijdens het kokkerellen, het idee om samen een blogpost te maken. De oudste kwam met soep en een recept aan: ‘Zoete aardappel paprikasoep’ en de jongste wilde graag iets met gevuld brood. Het resultaat was een ‘spelt pita met vegan shoarma van Joan’. Zij is namelijk een kei in het samenstellen van kruiden- en specerijenmengsels. De meest wonderbaarlijke combinaties verschijnen hier op tafel. Lysanne strooit altijd kwistig met kurkuma, komijn, knoflookpoeder en andere exotische smaakjes in het rond.

Kurkuma is gevaarlijk lekker

Vooral de pot met kurkuma-poeder houd ik angstvallig in de gaten. Waarom? Het is een kleurstof dat zich overal aan vasthecht, waarna het vrijwel niet meer te verwijderen is. Zo hebben een aantal deksels van mijn nieuwe koelkast bakjes plotseling een gelige kleur gekregen. Tja, hoe dat nu zo gekomen is? De theedoeken zijn inmiddels ook een stuk bonter dan toen ik ze kocht. Het is de moeite waard om regelmatig van van kurkuma, paprikapoeder en kaneel te genieten, maar pas wel op voor je kleding. Koken en bakken met een schort voor is dan zo gek nog niet.

Zo bak je Spelt pita met vegan shoarma

Pita of pitabroodjes

Wat is het pita of pitabroodjes? Officieel is het pita zonder het woord ‘broodjes’. Pita’s staan in veel verschillende landen op het menu. Daar heten ze pitta, pide, khoubz, plat broodje of kesra. Tijdens een rondje internet valt het op dat wij in Nederland het zowel een pitabroodje als een pita of shoarmabroodje noemen.

Wat is een pita eigenlijk?

Een pita is een plat, hol broodje met een zachte korst. Deze broodjes zijn lekker veelzijdig en combineren overal bij. Eet ze warm of koud, vul ze bijvoorbeeld met zelfgemaakte hummus met een salade. Wat dacht je van zuurkool en worst, falafel, gyros of jam. Je kunt er ook een tosti van maken wanneer ze niet meer zo heel vers zijn.

Sojabrokken, een prima vleesvervanger

Sojabrokken, wat zijn dat? Dit zijn gedroogde brokken die worden gemaakt van ontvette sojabloem en water. Onder hoge druk wordt het deeg gekneed en gekookt. Daarna snijd een machine er kleiner brokken van die vervolgens gedroogd worden. Sojabrokken zijn er in verschillende formaten: grof, middel en fijn. Daarom zijn deze droge brokjes lang houdbaar en dat is een groot voordeel. Bewaar ze wel in een goed afgesloten bus of pot. Lysanne heeft voor dit recept sojagranulaat gebruikt.

Recepten spelt pita met vegan shoarma

De recepten voor dit heerlijke gerecht vind je hier:

WIJ ZEGGEN PROEVEN MAAR! 

Lysanne & Sandra

Bron: Met dank aan Lysanne van ‘This is Joan’ voor het beschikbaar stellen van het beeldmateriaal.

P.S.: Het lijkt ons leuk wanneer je een foto van jouw ‘Spelt pita met vegan shoarma’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD & #THISISJOAN

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Spelt pita met vegan shoarma van This is Joan

Eén gedachte over “Spelt pita met vegan shoarma van This is Joan

  1. Leuke post Xandra! Het geel van kurkuma is inderdaad niet meer weg te krijgen. Ik maak graag verse groentesap met de slowjuicer. Ook verse kurkuma gebruikt een aantal keren. Afwassen met handschoenen, een speciale ‘kurkuma-afwasborstel’ en de binnenkant vd slowjuicer is nog steeds geel! De borstel en handschoenen ook!! Groetjes Janine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven