Spelt volkorenbolletjes met speltvlokken

spelt volkorenbolletjes met speltvlokken

We zijn hier dol op speltbrood in allerlei variaties. Deze keer zachte bolletjes van spelt-volkorenmeel met een topping van speltvlokken. Ik heb de speltvlokken in Duitsland gekocht. Wanneer je daar eens met vakantie bent ga dan lekker bij een DM drogist rondsnuffelen. Dat is echt de moeite waard. Ze verkopen daar zoveel bijzondere dingen gemaakt van spelt, een echte spelt walhalla. Waarschijnlijk zijn de vlokken ook wel in Nederland te koop bij een natuurvoedingswinkel of molen.

Spelt volkorenbolletjes met speltvlokken

24 september 2013

Ingrediënten

  • 500 gr spelt-volkorenmeel
  • 7 gr gedroogde gist
  • 10 gr bakkerszout
  • 50 gr zachte roomboter
  • 1 el (palm)suiker
  • 300 gr melk

Topping

  • water (of eiwit) om deeg mee te bestrijken
  • speltvlokken

Benodigdheden

  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • maatlepel
  • kneedmachine (optioneel)

Bereidingswijze spelt volkorenbolletjes

Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Dus ook de melk en boter.

Alle droge ingrediënten in een kom doen en goed door elkaar mengen. Dan de melk en boter toevoegen. In een kneedmachine (KitchenAid) ca. 5 tot 8 min. laten mengen op stand 1 of circa 8 tot 10 min. rustig met de hand kneden. Het deeg moet iets lauwwarm en soepel aanvoelen. Je kunt het even testen met een klein stukje deeg.. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet snel scheurt, kun je van al het deeg een bal vormen en in een licht ingevette kom doen. Dek deze af met het douchemutsje en laat het op kamertemperatuur 1 uur rijzen (1ste rijs). Deeg moet in omvang verdubbelen.

Haal het deeg uit de kom, kneed het even licht door. Verdeel het deeg in ca 12 stukjes en maak hiervan bolletjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Afdekken met een licht ingevet, stuk plastic. Nog 1 uur op kamertemperatuur laten rijzen (2de rijs). Bollen moeten ongeveer in omvang verdubbelen. Verwarm halverwege de 2de rijstijd alvast de oven voor op 200 graden.

Plastic zak verwijderen, de bolletjes lichtjes bestrijken met een klein beetje water, bestrooien met de speltvlokken en de bakplaat in het midden van de oven schuiven. Bak de bollen in circa 12 tot 15 minuten goudbruin.

Haal dan de bakplaat uit de oven en laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Tip: de spelt volkorenbolletjes met speltvlokken kunnen heel goed worden ingevroren.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Liever een heel speltbrood? Dit speltbrood met zonnebloempitten is een aanrader!

8 comments on “Spelt volkorenbolletjes met speltvlokken”

  1. Anonymous schreef:

    Zojuist de bolletjes gebakken. Mijn oven moet iets hoger om binnen de tijd van 15 minuten een goudbruin broodje te krijgen, heb ik gemerkt maar ze smaken heerlijk! Bedankt voor dit recept. Mvg, Carmen

    1. Xandra Bakt Brood schreef:

      Leuk Carmen dat je deze bolletjes ook gebakken hebt. Iedere oven werkt weer anders en de temperaturen zijn helaas nooit gelijk. Ik heb pas een nieuwe oven en in het begin was het echt uitproberen hoe ik hem moest instellen. Veel succes met bakken!

  2. Piata schreef:

    Klinkt goed, het schijnt beter (fytinezuur) om het lang te laten rijzen, kan dat met dit deeg, dus het een nacht wegzetten?

    1. Xandra schreef:

      Beste Piata,
      Ik denk dat het allemaal wel mee valt met dat stofje. Er gaan zoveel verhalen in het rond en na een tijdje blijkt het dan toch weer niet te kloppen. Zelfgebakken brood is altijd nog beter dan dat plfspul uit de supermarkt.
      Waarschijnlijk kun je deze bolletjes wel een nachtje in de koeling laten rijzen, maar dan moet je de hoeveelheid gist drastisch verminderen.
      Succes met bakken. Groetjes, Xandra

  3. Piata schreef:

    Sorry nog een vraag, stel je neemt een voordeeg, kan dat met dit brood en wat voeg je dan al wel toe?
    Bedankt!

    1. Xandra schreef:

      Piata, met een voordeeg wordt het een een heel ander recept en het brood zal zeker ook anders smaken. Ik bak zelden of nooit met een ander voordeeg/moederdeeg dan desem. Wanneer je uit gaat van een 100% hydratatie van je desem dan is 50% meel/bloem en 50% water. Om een even groot brood te bakken, moet je de hoeveel water en meel/bloem van het desem van de gebruikte bloem/meel en water aftrekken. Ook heb je dan minder gist nodig, omdat desem ook een soort van rijsmiddel is. Groetjes, Xandra

  4. Marielle schreef:

    BEDANKT..haha het is abracadabra…ik heb er wel over gelezen die hydratatie etc…maar het blijft wat “vaag”

  5. Marie Jose mahot schreef:

    Heerlijk, maar de tweede keer een variatie gemaakt. Halve hoeveelheden voor 5 bolletjes. Ipv spelt nam ik woudkoorn meel en extra 2 flinke eetlepels roggemeel. Veel lekkerder dan van de bakker. xandra danjewel

Geef een reactie: