Speltbagels met kokos

Speltbagels met kokos

Eindelijk had ik tijd om deze handige bak gadget voor kleine bagels eens in te wijden. Ik had het ding al een tijdje in de kast liggen. Gekocht om glutenvrije bagels te bakken. Glutenvrij deeg is vaak niet vormvast, dus deze bakplaat is dan een uitkomst. Maar je kunt het dus ook voor andere graansoorten gebruiken. In dit geval spelt. Als je niet zo’n bagelvorm hebt, dan leg je gewoon een vel bakpapier op een bakplaat. Dat gaat ook prima. De broodjes bevatten lekker veel kokos en natuurlijk mijn favoriete speculaaskruiden. De hoeveelheid deeg is voldoende voor 12 kleine zoete bagels of 6 grote.

Spelt, spelt en nog meer spelt

Dit recept is een beetje uit verveling ontstaan. Verveling hoor ik je denken. Net schreef ik nog dat ik het zo druk had. Afgelopen zaterdag stond het bakken van een brood met speltmelk op de agenda. Maar door een storing (?) op server waar mijn website en de bijbehorende mailbox op draait, kon ik niet bij het toegestuurde recept. Speltmelk is een nieuwe plantaardige drank afkomstig van fermenteerde spelt. Ondanks dat er geen suikers aan zijn toegevoegd, heeft het een aangename licht zoete en romige smaak. Je kunt de spelt drank eenvoudig vervangen door een andere melk, zowel van dierlijke of plantaardige afkomst.

Wellicht ben je een ontzettende zoetekauw? Al hoop ik van niet. Voeg dan desnoods nog wat honing of andere zoetstof aan het recept toe.

Speltbagels met kokos

Ingrediënten (voor 12 kleine bagels):

  • 150 gr speltbloem
  • 100 gr speltmeel
  • 40 gr geraspte kokos
  • 3,5 gr instant gist
  • 110 gr speltmelk
  • 1 biologisch ei, mt M, 50 á 55 gr
  • 4 gr zout
  • 1 tl speculaaskruiden (optioneel)
  • 25 gr roomboter, zacht

Topping:

  • kokosrasp (optioneel)

Verder nog:

  • 2 bagelplaten á 6 stuks KitchenAid of een bakplaat bekleed met bakpapier
  • keukenweegschaal
  • maatlepel
  • mengkom + deksel of wegwerpdouchemutsje
  • kneedmachine (optioneel)
  • plat bordje voor geraspte kokos
  • groot stuk plastic om bakvormen af te dekken
  • satéprikker

Bereiding speltbagels met kokos

Zet alles klaar en zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Weeg de ingrediënten al vast af, dat werk een stuk makkelijker.

Doe bloem, meel, gist, speculaaskruiden en zout in de kom van de kneedmachine en meng alles goed door elkaar.

Voeg dan de eieren, zachte roomboter en 110 gr speltmelk toe. Zet de machine aan (stand 1 Kenwood met speciale deeghaak) en kneed in 6 á 8 minuten een zacht en elastisch deegje. Let op! Spelt heeft zwakkere glutenstrengen en hoeft dus minder lag gekneed te worden dan tarwe. Je kunt met een klein stukje even testen of het voldoende gekneed is. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet snel scheurt, kun je de kokosrasp en de 20 gr speltmelk er voorzichtig doorkneden. (Dit kan eventueel ook met de hand.) Vorm  van al het deeg een bal en leg het in een licht ingevette kom. Dek het af met het douchemutsje of een stuk plastic en laat het op kamertemperatuur 60 minuten rijzen ( 1ste rijs). Het deeg moet ongeveer in omvang verdubbelen.

De bakvormen van KitchenAiD hebben zo’n goede topping dat je ze niet hoeft in te vetten.

Neem een plat bordje en strooi hier wat kokosrasp op (optioneel)Haal het deeg uit de kom en kneed het lichtje door, zodat de luchtbellen zich regelmatiger door het deeg verspreiden. Verdeel het deeg in 12 of 6 gelijke stukken en bol deze lichtjes op. Laat ze ongeveer 10 minuten rusten onder een stukje plastic. Zet intussen de bakvormen klaar of bekleed de bakplaat met bakpapier.

Neem een saté- of ander prikker (desnoods een breinaald). Prik in het midden van de eerste deegbal een gaatje in het deeg (door en door) en wiebel de opening met je vinger voorzichtig wat groter zodat er een bagel vorm ontstaat. Druk de mooie kant van de bagel in de kokosrasp en leg het deegstukje daarna in de bagel vorm met de mooie kant naar beneden. (of leg ze met de mooie kant naar boven op het bakpapier). Maak zo alle bagels. Dek het deeg af met een stuk plastic en laat het op kamertemperatuur 60 minuten rijzen ( 2de rijs).

TIP: Als je de bagels zonder speciale bagel plaat bakt, let er dan goed op dat de opening groot genoeg is. Het deeg gaat nog rijzen en dan zou het gat kunnen verdwijnen.

Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven alvast voor op 200 graden.

Verwijder het plastic en schuif de bakplaten in het midden van de oven. Verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak ze in 13 á 16 minuten goudbruin. De grote maat bagel heeft misschien een iets langere baktijd nodig. Laat ze na het bakken op een rooster afkoelen.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: