Spelttwisters met kaas (recept)

Spelttwisters met kaas (recept)

Ken jij de ‘spelttwisters met kaas’ van de AH? Het zijn smakelijke bruine broodjes, waarvan het deeg getwist is. Twisten lijkt op het uitwringen van een doek, alleen ga je met het deeg natuurlijk wat zachtzinniger te werk. Tenminste, dat is wel de bedoeling. Het is recept is geschikt voor de beginnende bakker. Je maakt deze lekkernijen namelijk in een handomdraai. Even in de oven en genieten maar. Ben je niet zo van de kaas? Meng dan bijvoorbeeld een handje noten of wat specerijen door het deeg. Ook heel lekker. Ik zeg bakken maar …

Nog meer recepten met ‘draai’ deeg:

Twisten betekent niet alleen draaien, maar bijvoorbeeld ook bekvechten, kibbelen, ruzie maken, dansen (zestiger jaren), verdeeldheid en het is ook een vloerspel waarbij je, je vaak in allerlei onmogelijke bochten moet wringen.

 

Spelttwisters met kaas (recept)

30 september 2016

Ingrediënten (voor 4 broodjes):

  • 200 gr speltbloem
  • 100 gr spelt volkorenmeel
  • 5,5 gr (bakkers)zout
  • 4,5 instantgist
  • 1 ei, maat M, inhoud 50 gr
  • 20 gr roomboter, zacht
  • 130 gr melk, lauw

Topping:

  • wat geraspte kaas

Verder nog:

  • olie voor invetten kom en werkblad
  • mengkom
  • kneedmachine (optioneel)
  • keukenweegschaal
  • stuk plastic
  • bakplaat
  • bakpapier (optioneel)
  • deegsteker
  • hittebestendig bakje (stoom)

 

Bereiding spelttwisters met kaas

Zet alle benodigdheden eerst klaar, want dat werkt een stuk makkelijker. Niets zo vervelend om met handen vol meel of deeg nog op zoek te moeten gaan naar die ene broodnodige keukengadget. Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je echt aan de slag gaat en weeg ze ook alvast af.

Neem de mengkom van de kneedmachine en doe daar de volgende ingrediënten in: speltbloem, spelt volkorenmeel, gist en zout. Roer deze benodigdheden eerst goed door elkaar. Het is beter dat zout en gist niet tegen elkaar aan liggen. Even kan geen kwaad, maar problemen voorkomen is beter dan opnieuw te moeten starten. Zout kan namelijk de werking van gist teniet doen.

Voeg daar het ei, de zachte boter in kleine stukjes en de melk aan toe. Plaats dan de kom onder de machine. Zet de kneder aan op stand 0,5 (Kenwood met speciale deeghaak) en meng in 2 minuten alle ingrediënten goed met elkaar. Zet de machine nu op stand 1 en kneed het deeg circa 6 minuten. Let op, spelt moet je minder lang kneden dan bijvoorbeeld tarwe! Als het goed is, is er nu een mooi en elastische deeg ontstaan. Test het voor alle zekerheid nog even, dan kun je zien of het voldoende gekneed is. (Temperatuur van het deeg was bij mij 26 graden.)

Vliesje trekken: Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog een 0,5 tot 1 minuut.

Maak een grote bol van het deeg en leg het in een ingevette kom. Sluit de kom af met een deksel, douchemutsje of een stuk plastic. Laat het 1 uur op een tochtvrije plaats en op kamertemperatuur rijzen (eerste rijstijd).

Bekleed intussen de bakplaat met een stuk bakpapier.

Spelttwisters met kaas

Vet het werkblad in met een klein beetje olie. Haal het deeg uit de kom en leg het op het blad. Kneed het heel lichtjes door (doorslaan). Verdeel het deeg met behulp van een deegsteker is vier gelijke stukken. Controleer het gewicht desnoods even op de keukenweegschaal. Duw de stukken deeg wat platter, zodat er langwerpige lapjes ontstaan. Klap nu, van elk stuk, de linkerkant tot net over het midden en doe dit dan ook met de rechterkant. Als het goed is, is er nu een soort van platte worst ontstaan. Leg een stukje ingevet plastic over het deeg en laat het ongeveer 5 minuten relaxen (doe intussen even iets voor jezelf, zet een kopje thee, zing een liedje of ruim alvast de keuken op).

Oven: Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.

Verwijder het plastic en twist de stukjes deeg. Dit doe je door het deeg 2 keer te draaien (denk aan het uitwringen van een doek). Het moeten langwerpige, ietwat platte broodjes blijven. Leg ze dan op de bakplaat met voldoende tussenruimte, want ze nemen nog in volume toe. Zowel tijdens de tweede rijstijd als in de oven. Leg het stuk plastic en nu weer voorzichtig overheen en laat de spelttwisters nog zo’n 30 minuten rijzen.

Deeg testen: Het deeg zou nu bijna in volume verdubbeld moeten zijn. Duw voorzichtig met een vingertop in het deeg. Wanneer het heel langzaam terug veert is het voldoende gerezen en kan het gebakken worden.

Strooi eerst nog een dun laagje geraspte kaas over de twisters. Plaats een met kokend water gevuld schaaltje (hittebestendig) onder in de oven. Schuif de bakplaat met het deeg er bij. Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden en bak de spelttwisters met kaas in circa 18 á 20 minuten goudbruin. Laat ze na het bakken goed uitdampen en afkoelen op een rooster.

Ik zeg proeven maar!

 

Bron: Ik heb een look-a-like recept ontwikkeld voor de spelttwister kaas van AH.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

5 comments on “Spelttwisters met kaas (recept)”

  1. Lianne schreef:

    Dit is mijn favoriete broodje van de Appie. Dit moet ik echt zo snel mogelijk gaan maken. 😀

  2. Merel schreef:

    Wauw! Naar dit recept was ik al heel lang op zoek!

    Dank je wel!!

  3. Marianne schreef:

    Hier ben ik al zolang naar op zoek!

  4. Sandra schreef:

    Waar kan ik de boter door vervangen ivm lactose intolerantie?

    1. Xandra schreef:

      Beste Sandra, je kunt het vervangen door een gelijke hoeveelheid plantaardige olie of plantaardige boter. Gr. Sandra

Geef een reactie: