Sterbroodjes met honing en anijs

Sterbroodjes met honing en anijs

Deze leuke sterbroodjes met honing en anijs mogen natuurlijk niet ontbreken bij het kerstontbijt. Maar je kunt ze natuurlijk ook op andere dagen eten. De smaak is erg lekker en bijzonder door het gebruik van gemalen anijszaden. Denk maar aan een beschuit met muisjes wanneer de geboorte van een nieuw leven gevierd wordt. Het recept is van Levine en komt uit haar boek: Brood uit eigen oven.

Anijszaden & steranijs

Anijszaad van de anijsplant (Pimpinella anisum) is iets anders dan steranijs (Illicium verum) ook al lijken ze qua smaak heel erg op elkaar. De Pimpinella is een kruid en kun je als eenjarige of als vaste plant in je eigen tuin kweken. Anijszaad wordt als basis gebruikt voor de roze en blauwe muisjes. Ook maakt men er de ouderwetse anijsblokjes voor in warme melk mee. De Illicium is een specerij en groeit in Azië als vrucht aan een kleine boom of heester. Steranijs is een onderdeel van het Chinese 5-kruidenpoeder.

Sterbroodjes met honing en anijs

Ingrediënten:

  • 450 gr tarwebloem
  • 9 gr droge gist
  • 1 tl anijspoeder (gemalen anijszaden)
  • 8 gr bakkerszout
  • 200 gr melk + 2 á 3 el extra
  • 60 gr ei, los geklopt
  • 40 gr vloeibare honing (Levine neemt 60 gr)
  • 50 gr roomboter, ongezouten en in kleine blokjes

Topping:

  • kristalsuiker
  • siliconen kwastje

Verder nog:

  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • maatlepel
  • deegsteker
  • kneedmachine (optioneel)
  • (rijst)olie om de kom, werkplek en handen mee in te smeren
  • schoon bankpasje/creditcard
  • bakplaat
  • bakpapier
  • stuk plastic om deeg af te dekken

 

Bereiding sterbroodjes met honing en anijs

Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn voordat je start.

Doe bloem, gist, bakkerszout, honing, anijspoeder, ei en melk in de kom van de machine en kneed hiervan in ongeveer 8 minuten een stevig deeg. Voeg dan de boter, blokje voor blokje, toe en blijf kneden tot er een soepel deeg is ontstaan waar je een vliesje van kunt trekken. Denk aan een kauwgombel. Ik vond het deeg iets te droog en heb er daarom nog 2 á 3 eetlepels melk extra aan toegevoegd.

Eerste rijstijd / bulkrijs

Bol het deeg lichtjes op en leg het in een licht met olie ingevette kom. Zorg ervoor dat de deegbal aan alle kanten met een klein beetje olie bedekt is (uitdrogen). Dek de kom af met een stukje plastic of een douchemutsje. Laat het deeg op kamertemperatuur in 60 minuten in volume verdubbelen (1ste rijs). Je kunt controleren of het deeg voldoende/goed gerezen is door er voorzichtig met een vinger in te prikken. Wanneer het deukje zo blijft en niet terug veert is het gereed.

Deeg verdelen

Leg het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en duw zachtjes de grote luchtbellen eruit. Verdeel dan het deeg met behulp van een deegsteker en de keukenweegschaal in 12 gelijke stukjes (ca. 65 gr per stuk). Bol de stukjes deeg één voor één op en laat ze afgedekt met wat plastic zo’n 10 minuten rustig liggen.

Druk de bolletjes deeg met de palm van je hand plat (of gebruik een kleine deegroller). Belangrijk is wel dat het deegstukje mooi rond blijft. Maak de bovenkant een klein beetje nat met wat water (siliconen kwastje). Strooi er vervolgens wat suiker op.

deeg ster

Sterbroodjes vormen en tweede rijstijd

Maak in het midden van het deegstukje met de korte kant van de creditcard een insnijding, let wel goed op dat de zijkant van het deeg heel blijft. Snijdt het deeg in totaal 4 keer op deze wijze in, zodat er net zoals op de afbeelding hierboven een stervorm ontstaat. Pak het deegrondje op, duw de punten met je vingers naar boven en keer het deeglapje binnenstebuiten. Leg 6 sterren met de suikerkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de andere 6 op een 2de bakplaat. Dek alles af met een stuk plastic of schuif de bakplaat in een grote plastic zak die je een beetje opblaast. Laat de deegsterren op kamertemperatuur in ongeveer 60 minuten bijna in volume verdubbelen. Ze zijn goed als je er met een natte vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar wordt en dan langzaam terug veert (2de rijs).

Verwarm halverwege de 2de rijs de oven voor op 180 graden. Ik heb het rooster met de bakplaat onderin de oven geplaatst, omdat de broodjes anders te snel aan de bovenkant bruin worden.

Sterbroodjes bakken

Bak de sterbroodjes met honing en anijs in 12-15 minuten gaar en goudbruin. Laat ze na het bakken goed afkoelen op een rooster.

Je kunt deze broodjes prima 2 weken in de vriezer bewaren.

EET SMAKELIJK!

 

Meer info & bestellen:

Bron: Het originel recept van Levine van Doorne uit het boek Brood uit eigen oven. Ik heb toestemming van de uitgeverij om het recept te gebruiken. Ik heb het recept hier en daar aangepast en geheel herschreven in mijn eigen bewoording. De foto en tekening zijn door mij gemaakt..

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Sterbroodjes met honing en anijs”

  1. Martina schreef:

    Kan je boter vervangen door olie? En zo ja hoeveel?

    1. Xandra schreef:

      Ja hoor dat kan, gewoon hetzelfde gewicht aanhouden. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie: