Zelf stokbrood maken. Of pistoletjes.

Stokbrood maken recept

Ben jij ook zo dol op knapperige stukjes stokbrood of pistoletjes? Lekker bij een kom soep, een glas goede wijn, als bijgerecht bij de BBQ of natuurlijk kaasfondue. Ja, wanneer eigenlijk niet? Er is altijd wel een goed moment om een vers belegd pistoletje te nuttigen. In dit artikel vind je het recept om zelf stokbrood te maken.

BAKTIP: Ik heb vandaag voor wit brood gekozen. Wanneer je een deel van de tarwebloem vervangt door volkorenmeel, krijg je bruine stokbroden of pistoletjes.

Wist je dat het helemaal niet zo moeilijk is om zelf stokbrood te maken. Met een paar van mijn handige tips kom je al heel ver. Het is gewoon een kwestie van doen. Voor beginnende thuisbakkers is er eventueel ook een eenvoudige manier van vormgeven. Je kunt het deeg ook in elkaar draaien, twisten, in plaats van vormen en insnijden. De stokbroden krijgen zo een stoere look. Of knip het deeg in met een schaar, dan ontstaat er een korenaar. Leef je uit en maak er iets moois, maar vooral smaakvol van.

BAKTIP: Hier Hoe vorm ik een stokbrood of pistolet‘ vind je een link naar een filmpje, daarin wordt uitgelegd hoe je een stokbrood/ pistolet kunt vormen. De werkwijze voor beide soorten is vrijwel identiek.

Meer stokbrood recepten

BAKTIP: Voor de tweede rijs kun je het beste een stuk bakkerslinnen gebruiken. Heb je dat niet dan volstaat een stevige, schone theedoek ook of neem desnoods wat bakpapier. Wat je ook kiest, het is belangrijk dat je er eerst een dun laagje bloem op strooit voordat je het deeg er op legt.

Recept stokbrood maken of pistoletjes

21 januari 2013 / update maart 2019

Stokbrood maken recept

Stokbrood maken of pistoletjes

Met dit stokbrood recept maak je eenvoudig zelf brood. Of vorm ze als pistoletjes. Lekker bij soep.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 2 uur 15 min
Oventijd 25 min
Totale tijd 2 uur 50 min
Gang Brood
Keuken Frans
Aantal 3 stokbroden (of 8 pistoletjes)

Benodigdheden

 • keukenweegschaal
 • mengkommen met deksel
 • kneedmachine
 • stuk afdek plastic
 • bakkerslinnen of schone theedoeken
 • extra bloem voor werkblad en doek
 • ovensteen of mee verwarmde bakplaat
 • bakpapier (optioneel)
 • pizzaschep
 • lame of scherp mesje
 • hittebestendig bakje voor stoom

Ingrediënten
  

 • 450 gr tarwebloem of Franse tarwebloem T65
 • 8 gr (bakkers)zout
 • 4 gr droge gist
 • 290 gr water

Instructies
 

Voorbereiding

 • Zet voordat je het deeg gaat maken eerst alle benodigdheden klaar op je werkblad. Weeg de ingrediënten zorgvuldig af. Dan is het daarna tijd voor het echte werk.

Kneden van het deeg

 • Neem de mengkom van de kneedmachine en doe hier alle droge ingrediënten in. Meng ze vervolgens even snel door elkaar. Voeg nu ook het water toe en bevestig de kom aan de machine. Zet de kneder aan op de laagste stand (stand 1 keukenmachine). Laat de machine rustig zijn werk doen en kneed er in ongeveer 9 á 10 minuten een elastisch deeg van. Controleer je deeg door er een vliesje van te trekken (denk aan kauwgombellen blazen). Scheurt het snel, kneed je deeg dan nog 1 á 2 minuten.

Eerste rijstijd

 • Vet een kom in met een dun laagje olie, maak vervolgens een bal van je deeg en leg het in de kom. Draai de deegbal om en om, zodat er daarna overal een dun laagje wet op zit. Dit voorkomt korstvorming. Dek de kom af met een bijpassend deksel of een siliconen deksel (Ikea). Zet de kom om een niet te warme, maar ook niet te koude plek. Het liefst tochtvrij. Laat het deeg ongeveer 60 minuten rijzen.

Doorslaan, verdelen en vormen

 • Haal het deeg uit de kom, leg het op je werkblad en druk er zachtjes op. De grote luchtbellen moeten zich omvormen tot meerdere kleinere. Kneed dus niet al het lucht uit je deeg.
 • Verdeel het dan in 3 (stokbrood) of in 12 (pistolet) gelijke stukken. Ik gebruik daar een keukenweegschaal voor, zodat alle broodjes even groot worden. Dat is handiger met bakken. De baktijd is dan gelijk.
 • Vorm van elk stuk deeg een langwerpig lapje (doe dit gewoon met je handen) en rol het weer op, zodat er een soort lange worst ontstaat. Druk daarna de naden voorzichtig, maar wel goed dicht. Vorm nu ook de andere stokbroden of pistoletjes.

Tweede rijstijd

 • Plaats het stuk doek, theedoek of bakpapier plat op je werkblad en strooi er daarna een dun laagje bloem op. Leg de stokbroden of rijen van 3 pistoletjes met ongeveer 5 á 6 cm tussenruimte naast elkaar. Trek het doek/papier tussen de stokbroden iets omhoog, zodat de stukken deeg elkaar niet raken. maak ook een vouw/plooi aan de beide buitenzijden, zodat al het deeg ‘ingepakt’ ligt. Zo behouden ze tijdens het rijzen hun vorm. Dek het deeg af met een stuk plastic folie en laat het vervolgens op kamertemperatuur (niet te warm en niet te koud) ongeveer 40 á 45 minuten rijzen.

Oven voorverwarmen

 • Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven inclusief (!) met pizzasteen of bakplaat voor op 230 graden.

Stokbrood of pistoletjes bakken in de oven

 • Bakpapier: Wanneer je het deeg al op bakpaper hebt laten rijzen dan kun je dit glad trekken en je broodjes liggen al klaar om de oven in te gaan. Ga verder bij *.
 • Bakkerslinnen of theedoek: Als je het deeg op een doek heb laten rijzen dan moet je het brood daar eerst vanaf halen. De meest makkelijke wijze om je deeg van het doek naar de bakplaat of ovensteen te transporteren is via een stuk bakpapier. Leg een stuk schoon bakpapier op je werkblad en leg hier voorzichtig je deeg op. Dit gaat het beste met behulp van een langwerpig stukje hout of een liniaal. Vergeet niet om voldoende ruimte tussen het deeg te laten. Ga verder bij *.
 • * Snijd vervolgens de stokbroden of pistoletjes een aantal keren schuin in met een scherp mes. Plaats daarna het hittebestendige bakje met koken water in de oven of gebruik de stoomfunctie. Schuif het bakpapier met deeg op de pizzasteen of bakplaat. Verlaag de oventemperatuur naar 210 graden.
 • Bak de pistoletjes in circa 15 á 18 minuten goudbruin of de stokbroden in ongeveer 20 tot 25 minuten. Laat de broden na het bakken goed afkoelen en uitdampen op een rooster.

Notities

BAKTIPS: 
 1. Hier ‘Hoe vorm ik een stokbrood of pistolet’ vind je een link naar een filmpje, daarin wordt uitgelegd hoe je een stokbrood/ pistolet kunt vormen. De werkwijze voor beide soorten is vrijwel identiek.
 2. Voor de tweede rijs kun je het beste een stuk bakkerslinnen gebruiken. Heb je dat niet dan volstaat een stevige, schone theedoek ook of neem desnoods wat bakpapier. Wat je ook kiest, het is belangrijk dat je er eerst een dun laagje bloem op strooit voordat je het deeg er op legt.

Pistoletjes of stokbrood beleggen

IK ZEG PROEVEN MAAR!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘stokbrood of pistoletjes’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Zelf stokbrood maken. Of pistoletjes.

36 gedachten over “Zelf stokbrood maken. Of pistoletjes.

 1. Dag Xandra,

  Dit brood ga ik ook bakken. Nu heb ik een oude broodsteen, die maak ik schoon, en dan ga ik ook op die broodsteen bakken. Maar nu is de vraag, vet je de steen in voor het bakken?

  Graag een reactie of een tip.

  Groet,
  Fie

  1. Beste Fie, een ovensteen gebruik je zo. Nooit invetten! Zelfs liever niet afwassen. Borstel de steen, wanneer hij goed afgekoeld is, eventueel een beetje schoon. Doordat je de ovensteen mee verwarmt in de oven zou door de hitten het deeg niet aan de steen moeten blijven plakken. Veel succes! Groetjes, Xandra.

  1. Nee hoor Francois, 290 gr water klopt, dat is 65% t.o.v. de hoeveelheid meel/bloem (100%) en dat is niet ongebruikelijk bij stokbrood/pistolet. Franse bakkers gebruiken vaak een nog hoger percentage.

   1. Bedankt voor uw antwoord maar het was niet te doen een plakboel van jewelste met 290 gr water op 450 gr tarwebloem. G’tjes.

    1. Beste Francois, heb je het deeg met de hand of de machine gekneed? In het begin geeft dat inderdaad een plakkerig mengsel, maar hoe langer je kneed hoe meer het een geheel wordt en het plakkerige verdwijnt. Begin de volgende keer anders eerst met 60% water (270 gr) en voeg de rest beetje bij beetje tijdens het kneden toe. Ook kan het misschien aan de kwaliteit bloem liggen. Ik gebruik altijd goede meel van de molen (De Zandhaas). Niet opgeven! Oefening baart kunst. Veel succes!
     Groetjes, Sandra.

  1. Beste Gorik,

   Met het invriezen van deeg heb ik geen ervaring, maar als je de broodjes niet helemaal goudbruin bakt en goed laat afkoelen, dan kun je ze prima in een goede plastic zak invriezen en wanneer je ze nodig hebt even afbakken in de oven. Veel succes en fijne Kerstdagen. Gr. Sandra

   1. Hallo beste ,
    Glutenvrij stokbrood bestaat niet gluten zijn bij stokken essentieel voor korstvorming ( dit kan ik uitleggen maar dat is een hoop theorie.
    Mvg Johan Keessen

    1. Beste Johan, ik vermoed dat ik nog heel veel van je kan leren op het gebied van brood bakken, maar ik denk dat het hier om iets anders gaat. Natuurlijk is brood van glutenvrij meel niet te vergelijken met een die wel gluten bevat. Mensen die helaas geen gluten kunnen en mogen eten willen toch graag met de rest mee doen. Niemand wil een buitenbeentje zijn. En dat kan ik heel goed begrijpen. Dan wil je ook een stokbrood voor bij de bbq (of iets dergelijks) al is het maar een look-a-like. Groetjes, Sandra

     1. Mensen met glutenallergie zouden het met speltbloem kunnen proberen. Die gluten kunnen ons lichaam beter aan.

 2. mais,spelt en boekweit bevatten minder of geen gluten,een mengsel van 1/3 spelt en 2/3 boekweit gedraagt zich bijna als tarwebloem,behalve dat je minder vocht moet toevoegen

 3. Gisteren voor een van de eerste keren in mijn leven brood gebakken. Dit recept is goed te volgen voor een beginneling zoals ik. Het brood was heerlijk en het broodbakken smaakt naar meer! Dank Xandra!

 4. Ik ben meer maaltijdbereider dan bakker. Wilde dit eens proberen. Het deeg kruipt echter steeds omhoog tegen de mixer aan. Dacht dat met een paar lepeltjes water op te lossen maar dat maakt niets uit. Nu weet ik niet of je hier in India een andere zwaartekracht hebt dan in Nederland. Het blijft ook maar plakken. Enfin, het staat nu, wellicht, te rijzen. Qua temperatuur is dat geen probleem maar hoe doe je dat dan in Nederland met 27 graden?

  1. Beste Ronald, Ik vermoed dat de plaatselijke omstandigheden een grote rol spelen bij het maken van brood(deeg). Het opkruipen van het deeg tegen de deeghaak is geen raar fenomeen. Het kan aan het type haak liggen en de machine liggen. Helemaal voorkomen kun je het niet. Zelf kneed ik in de Kenwoodmachine en heb daar een losse deeghaak speciaal voor brooddeeg bij gekocht. Die kneed stukken beter dan de haak die er oorspronkelijk bij geleverd werd. Om een hogere rijstemperatuur te krijgen gebruiken sommige hobbybakkers een speciale rijskast of zetten de oven op een lauwwarme stand. In het stookhok is ook een optie. Soms moet je een beetje creatief zijn. Als het plakken van het deeg een groot probleem is dan zou je ook een heel klein deel van het water achter kunnen houden en pas als de glutenstrengen goed ontwikkeld zijn toevoegen en erdoor kneden. En minder lang kneden dan in de Nederlandse recepten staat aangeven, wanneer de omgevingstemperatuur bij jou een stuk hoger ligt. Een vliesje trekken om te controleren of het deeg al voldoende gekneed is, is dan een goede optie. Bak ze! Gr. Sandra

 5. Hallo beste,

  Ik woon in Thailand waar de temp nog hoger kan doen oplopen .
  Nu is het wel zo dat ik een gedegen opleiding voor leraar brood en banketbakker heb genoten.
  Maar men moet er van uit gaan dat vooral met warm weer de bloem temp uiteraard de temp van de omgeving aan zal nemen,en dat bestaat er een formule voor .
  Echter voor stokbrood en klein hardbrood is eigenlijk de deeg temp lager dan normaal moet zijn .
  Bakkers ( en helemaal Frankrijk ,die trouwens het deeg een rijstijd geven van ruim 4a5 uur dit omdat ze geen broodverbebeteraar mogen gebruiken,en ze draaien ook vaak met ijswater ,en houden een water procent aan van 68% omdat het water percentage belangrijk is voor de krokantheid .
  Verder is het van belang dat men het brood afbakt met veel stoom maar dat lukt bijna niet in een huis tuin en keukenoven .
  Om dan toch het juiste effect te krijgen kan men rijstebloem gebruiken ( alleen om te strooien ) men rolt het gevormde hardbrood dus door de rijstebloem .
  Een makkelijke formule is de volgende: 2 maal de gewenste deeg temp min de bloem tem is de vocht temp ( let wel, dit is voor gewoon brood voor stokbrood en hardbrood moet men veel lager zitten.
  Ik wens u veel succes en een mooi 2017 toe
  Mvg Johan

 6. Hallo Xandra ik heb een vraagje kan men ook van dit recept afbak broodjes maken en heb je daar een recept voor alvast bedankt
  groetjes Ad Verburgt

  1. Beste Ad, ik heb daar geen uitleg over staan op mijn website. Het recept gewoon volgen en de broodjes bakken tot ze beginnen te kleuren. Uit de oven halen, af laten kolen en invriezen. Wanneer je ze nodig hebt verder afbakken in de oven. Misschien heb je daarvoor wel een speciale stand op je oven zitten. Veel succes. Mvg. Sandra

 7. Goede middag Xandra,

  ik heb een vraagje omtrent het krokant blijven van mijn stokbroden en broodjes
  ze zijn altijd lekker krokant als ze uit de oven komen maar als ze eenmaal afgekoeld zijn zijn ze zacht … bestaat er een manier dat deze krokant blijven ?
  alvast bedankt voor je reactie
  grtn Guy

  1. Beste Guy, Ik bak stokbrood op een hoge temperatuur op steen en met stoom en dan blijft redelijk knapperig. Dat het na verloop van tijd weer zacht wordt is normaal bij brood, Als je dat vervelend vindt en je wilt ze niet oppiepen in de oven om ze weer knapperig te maken dan zul je een broodverbeteraar als hardbroodpoeder kunnen toevoegen. Zelf ben ik daar geen voorstander van. Gr. Sandra

 8. Hoi Xandra,

  Is het mogelijk bij dit recept (en broodrecepten in het algemeen) om het in kleinere hoeveelheden te maken? Zou ik dit recept zeg maar door 3en kunnen delen om gewoon één stokbrood te maken? Of levert dat problemen op met rijzen o.i.d?

  Alvast bedankt! Vandaag uw website ontdekt, en ben flink enthousiast geworden om brood te gaan bakken de komende tijd!

  Groetjes Jacqueline

  1. Beste Jaqueline, dat kan zeker. Deel een recept gewoon door 2 of 3. Mocht je brood van een kleiner formaat, of juist groter, dan in een recept staat aangeven willen bakken, houd er dan wel rekening mee dat je dan ook de totale baktijd iets aanpast. Succes. Gr. Sandra

 9. Hey

  Ik vind niet direct terug uit de hoeveelheid gebruikte grondstoffen voor 3 stokbroden ? tot welke lengte je ze kan uitrollen .

  Is hier een norm voor want iedere oven is niet gelijk , als je een stokbrood wilt die hoog en zeer luchtig wordt zal dit waarschijnlijk anders zijn dan mensen die de stokbroden liefst niet heel dik willen .

  Is hierbij de temperatuur van het water van belang als je er van uit gaat dat je deze klaarmaakt en laat rijzen in omgevingstemperatuur van rond 22 graden .

  1. Beste Danny, dat hangt er vanaf hoe breed je bakplaat of ovensteen is. En wat voor soort stokbrood of baguette je wilt bakken. Er zijn zoveel soorten, misschien is er een norm voor, maar die ben ik nooit tegengekomen. Je kunt via een rekenmethode uitrekenen hoe warm of koud het water moet zijn. Daar neem je ook de temperatuur van je bloem en overige ingrediënten in mee en de duur en snelheid waarmee het deeg gekneed wordt. Hoe sneller de machine draait, hoe meer wrijving, hoe warmer je deeg wordt. Het deeg mag na het kneden niet warmer dan 27 graden zijn. Mijn deeg is meestal iets koeler, ik gebruik gewoon koud water uit de kraan en kneed of met de hand of op een lage stand in de spiraalkneder. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Bak ze. Mvg., Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven