Texelse kruidenknopen met anijszaad

Texelse kruidenknopen

Wanneer je schoonfamilie op Texel woont en je ze te vriend wilt houden, hihihi…. moet je wel eens zoete broodjes bakken. En laat deze variatie op de Texelse kruidenbollen nu eens heel erg lekker zijn. Vang je twee vliegen, ehhh …schapen, in een klap! Ik leg je graag uit hoe je zelf deze knopen kunt bakken.

Texelse kruidenknopen

18 oktober 2012

Ingrediënten

  • 400 gr patentbloem (Amerikaanse)
  • 100 gr tarwebloem
  • 10 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 75 gr margarine
  • 35 gr vloeibare honing
  • 1 el melkpoeder
  • 15 gr gemalen anijszaad
  • 265 gramwater

Topping

  • 1 ei + 1 el water, losgeklopt

Benodigdheden

  • bakplaat
  • bakpapier
  • mengkom
  • kneedmachine (optioneel)
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • stuk plastic

Bereidingswijze Texelse kruidenknopen

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Roer de tarwebloem, patentbloem, zout, gist, anijszaad en melkpoeder door elkaar.

Roer in een andere kom het lauwwarm water, honing en zachte boter door elkaar.

Voeg het meel en watermengsel samen in een kneedmachine (Kenwood) en laat dit ongeveer 8 tot 10 minuten kneden. Ga door totdat er een soepel, droog en niet te stevig deeg ontstaat. Stop het deeg in een ingevette kom en dek het af met plastic. Laat dit ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur rijzen. 1ste rijs.

Haal het deeg uit de kom en kneed het even licht door. Verdeel het deeg in 12 bollen, rol ze uit tot ongeveer 20 cm lange strengen en leg er voorzichtig een knoop in. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze nog 1 uur afgedekt op kamertemperatuur rijzen. 2de rijs.

Verwarm halverwege de 2de rijstijd de oven voor op 200 graden.

Bestrijk de knopen met een dun laagje losgeklopt ei. Bak de broodjes ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin.

Haal de bakplaat uit de oven en laat de broodjes afkoelen op een rooster.

De broodjes kunnen heel goed worden ingevroren, maar meestal zijn ze bij ons al op voordat ik dat kan doen. 😉

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Je kunt natuurlijk ook blanke speculaasjes van Texel bakken!

4 comments on “Texelse kruidenknopen met anijszaad”

  1. Marianne mjmb schreef:

    Dank je wel voor het delen van je recepten! Wij zijn daar heel blij mee! De knopen zijn helemaal goed gekeurd en zullen nog wel vaker op tafel komen. Een poosje terug ook het durumbrood gemaakt. Dat is ook een blijvertje!

    1. Xandra schreef:

      Beste Marianne, dank je wel voor je lieve berichtje. Leuk dat jullie de broodjes zo lekker vinden! Veel bakplezier. Groetjes, Xandra.

  2. ina schreef:

    kan de melkpoeder ook weggelaten worden (i.v.m. koemelkintolerantie) overigens een leuke site met leuke recepten. Bedankt voor het delen.

    1. Xandra schreef:

      Beste Ina, de melk geeft iets zachtere broodjes en een mooi goudbruine kleur. Nooit zomaar weglaten, want dan klopt het recept niet meer. Natuurlijk kun je het wel vervangen door water of bijvoorbeeld amandelmelk.
      Groetjes, Xandra.

Geef een reactie: