Triangel broodje met lijnzaad bakken

Triangel broodjes met lijnzaad

Triangel broodje met lijnzaad. Leuk zijn ze vind je niet. Weer eens wat anders dan rond, rechthoekig, vierkant of een ster. Wist je dat deze lekkernijen in de vorm van een driehoek helemaal niet moeilijk te maken zijn. Je moet alleen even het foefje met de deeg roller weten. Er zijn natuurlijk verschillende manieren om dit model te krijgen, maar dat laat ik jullie graag een andere keer zien. De werkwijze die ik vandaag heb toegepast geeft wel de mooiste triangels én de lekkerste. Vaak gebruik ik een combinatie van bloem en volkorenmeel. Dan krijg je meteen de broodnodige vezels binnen en de smaak is bovendien intenser. De triangel broodjes met lijnzaad zijn veelzijdig wat betreft de soorten beleg die je er op kunt doen. Kaas, vlees, vis, rauwkost, zelfgemaakte jam, pesto of hoemoes, het maakt niet uit. Wees creatief en varieer.

Triangel

Wanneer je op internet op zoek gaat naar het woord triangel kom je heel, veel verschillende dingen tegen. Iedereen kent natuurlijk wel het driehoekige, metalen slaginstrument van muziekles. En degene die wel eens biljarten gebruiken het als een hulpstuk bij een spelletje pool en/of snooker. In de scheepvaart bedoelen daar een driehoeksvaarlicht mee. Maar, nu komt het, het schijnt dus ook een Brits-Australische horrorfilm uit 2009 te zijn. Brrrr!! Ik hou het wel bij broodjes. Hier kun je zien hoe je ze maakt.

Triangel broodje met lijnzaad bakken

9 mei 2016

Benodigdheden voor 8 driehoekige broodjes

Ingrediënten:

 • 350 gr tarwebloem (De Zandhaas)
 • 300 gr tarwe volkorenmeel
 • 400 gr water
 • 8,5 gr instantgist
 • 10 gr (bakkers)zout

Topping:

 • 50 gr lijnzaad, heel
 • 50 gr zonnebloempitten

Verder nog:

 • olie om de mengkom in te vetten
 • extra bloem voor op werkblad (optioneel)
 • mengkom + deksel
 • kneedmachine (optioneel)
 • keukenweegschaal
 • deegsteker
 • 2 grote, platte borden
 • schoon doekje of stuk keukenrol
 • deegroller
 • afdekplastic
 • 2 bakplaten
 • 2 vellen bakpapier (optioneel)

Bereidingswijze driehoekige broodjes

Zet alle benodigdheden eerst klaar voordat je begint met het recept. Dat werkt namelijk een stuk makkelijker. Het is ook handig om de ingrediënten af te wegen en vergeet niet dat werken met producten die op kamertemperatuur zijn een beter resultaat zullen opleveren.

Deeg kneden:

Neem de mengkom van de kneedmachine en doe hier bloem, meel, zout en gist in. Zorg ervoor dat je alles meteen mengt, zodat zout en gist niet te lang met elkaar in contact zijn. Even kan geen kwaad, maar zout kan de werking van gist tenietdoen. Voeg daarna het water toe en zet de machine (Kenwood met speciale deeghaak) aan op stand 1. Kneed in 10 á 12 minuten een soepel en elastisch deeg.

Test met een klein stukje deeg of je een mooi vliesje kunt trekken. Trek het stukje deeg zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 tot 2 minuten. Maak een bol van het deeg en leg het in een ingevette kom. Sluit de kom af met een deksel, douchemutsje of een stuk plastic.

Bulkrijs:

Laat het 1 uur op een tochtvrije plaats en bij kamertemperatuur rijzen.

Deeg verdelen:

Strooi een klein beetje bloem op je werkblad en leg hier het deeg op. Verdeel het met de deegsteker in 8 stukken van ongeveer 130 gram, bol ze lichtjes op en leg ze onder een stuk ingevet plastic. Laat ze 10 minuten rusten.

Zo maak je triangel broodjes

Neem 2 grote, platte borden en vul de een met de lijnzaden en zonnebloempitten. Leg op de andere een klein en brandschoon doekje (zonder zeep gewassen) of een stuk opgevouwen papier van de keukenrol. Schenk er wat water overheen, zodat het doekje/papier door en door nat is.

Triangel broodjes met lijnzaad ANeem een deeg bolletje en leg het met de mooie zijde naar beneden, je kijkt nu naar het ‘naveltje’ in het deeg. Neem de deegroller en rol nu voorzichtig 3 flapjes aan de randen van de bol. De kern blijft zoals hij was, bol, maar is nu wel driehoekig geworden. Vouw de 3 flapjes naar boven, over de kern, en sluit de naden door de deegranden zachtjes dicht te knijpen. Als het goed is heb je nu een triangel gekregen.

Leg de mooie kant, dus die zonder de naden, heel even op het bord met het natte doekje en daarna op de andere met de zaden & pitten. Zachtjes aandrukken, er vanaf halen, omdraaien en met de topping naar boven op de bakplaat leggen. maak nu ook de overige triangels. Dek de bakplaten, wanneer de broodjes gereed zijn, af met een stuk licht ingevet plastic of een omgekeerde opbergkrat.

Tweede rijstijd:

Laat de triangels nu ongeveer 1 uur rijzen bij kamertemperatuur.

Oven voorverwarmen:

Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven voor op 200 graden. Plaats twee roosters dan kun je alle broodjes tegelijkertijd bakken.

Broodjes bakken in de oven:

Haal het plastic van de bakplaten en schuif ze vervolgens in de oven. Vergeet niet om halverwege de baktijd de platen van plek te verwisselen. Pas dan zullen de broodjes allemaal even bruin worden. Verlaag de oventemperatuur naar 190 graden en bak de triangel broodjes met lijnzaad in circa 15 á 18 minuten goudbruin.

Laat ze na het bakken goed afkoelen op een rooster.

IK ZEG BAKKEN MAAR!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Triangel broodje met lijnzaad’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Triangel broodje met lijnzaad bakken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven