Tweeling breekbroodjes bakken voor geliefde

Tweeling breekbroodjes bakken voor geliefde

Tweeling breekbroodjes bakken voor je geliefde. Hoe romantisch is dat! Samen duo-bolletjes delen en eten tijdens het ontbijt of de lunch. Een smakelijke verrassing voor jou Valentijn. Er gaat immers niets boven een versgebakken broodje. Deze harde, bruine bolletjes bevatten de broodnodige vezels, zaden en pitten. De topping bestaat uit havermout. Dat zorgt voor een korstje met een lekkere bite.

Wit, bruin of volkoren brood

Deze keer heb ik gekozen voor bruin tarwebrood met durum of semolina. Dat laatste geeft een zacht en geurig broodkruim. Heb je geen durum of semolina in huis dan kun je dat eventueel door rogge- of tarwebloem vervangen.

Heb je liever spelt of witbrood, kies dan gewoon een ander recept op mijn website. Denk dan bijvoorbeeld aan: zachte witte broodjes, spelt volkorenbolletjes, Italiaanse bollen, witte bolletjes met zaden en pitten of iets anders. In de rechterkolom op mijn website vind je een zoekvakje. Type daar het woord bolletjes of broodjes. De keuze is reuze zou mijn dochter zeggen.

Tweeling breekbroodjes bakken voor geliefde

Vrijdag 7 februari 2020

Benodigdheden voor 4 dubbele breekbroodjes

Ingrediënten:

 • 300 gr tarwebloem
 • 150 gr tarwe volkorenmeel
 • 50 gr durum of semolina (AH)
 • 7 gr instantgist
 • 8 gr bakkerszout
 • 320-330 gr water

Vulling:

 • 60 gr (mix: zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad)

Topping:

 • havermout

Verder nog:

 • keukenweegschaal
 • mengkom met deksel
 • olie om de kom in te vetten
 • kneedmachine (optioneel)
 • deegschraper/deegsteker
 • bakpapier
 • grote plastic zak of omgekeerde opbergkrat
 • ovensteen of bakplaat
 • lame of scherp mesje
 • stoomfunctie oven of hittebestendig bakje
 • rooster

Tweeling breekbroodjes bakken voor geliefde

Werkwijze bruine broodjes met zaden en pitten maken

Lees voordat je aan de slag gaat eerst het recept een keer goed. Dat scheelt weer gedoe tijdens het kneden van het deeg of het bakken van de broodjes.

Dan kun je nu alle benodigdheden op je werkblad klaar zetten en daarna de ingrediënten netjes afwegen.

Brooddeeg kneden:

Neem de kom van de kneedmachine en doe hier alle meel en bloem in. Voeg vervolgens ook het zout en bakkersgist toe. Mix deze ingrediënten even snel door elkaar. Dan mag nu ook het water erbij. Start eerst met 320 gram water, wanneer tijdens het kneden blijkt dat het deeg te droog is dan kun je nog wat meer toevoegen. Bevestig de kom aan de machine en zet deze aan op een lage stand. Kneed in circa 9 – 10 minuten een soepel deeg. Het ligt aan de machine en type deeghaak hoe lang je moet kneden. Door veel brood te bakken leer je met je kneder omgaan.

Vliesje trekken: Test het deeg door er een vliesje van te trekken. Is het mooi dun zonder snel te scheuren dan is je deeg klaar. Ander mag je het brooddeeg nog een minuut kneden. Test daarna de elasticiteit opnieuw. Kneed ook weer niet te lang, want dan overkneed je het.

Zaden en pitten mix: Meng nu de zaden en pitten mix door het deeg. Deze kleine hoeveelheid hoef je niet eerste te laten wellen, tenzij je een deel door gedroogd fruit vervangt. Kneed niet te lang, circa 1 minuut, anders loop je het risico dat je het deeg overkneed.

Eerste rijs: Maak een bal van je deeg en leg het in een lichtjes met olie ingevette kom. Draai het brooddeeg een aantal keren om en om zodat overal een dun laagje vet zit. Dit voorkomt uitdroging en vroegtijdige korstvorming. Men noemt dit ook wel bulkrijs. Laat het brooddeeg ongeveer 60 minuten rijzen op kamertemperatuur of gebruik de rijsstand van je oven. Zet deze op 30 graden, voeg stoom toe en laat het deeg 30 – 35 minuten rijzen.

Brooddeeg ontluchten en vormgeven:

Haal het deeg uit de kom en leg het vervolgens op je werkblad. Druk het deeg een klein beetje platter. De grote luchtbellen zullen zich nu omvormen in meerdere kleinere. Zo krijg je een gelijkmatig patroon in het broodkruim. Verdeel de totale hoeveelheid deeg in 8 gelijke stukken van circa 110 gram. Bol nu de stukjes deeg lichtje op en laat ze daarna 5 minuten rusten onder een stukje plastic.

Bekleed intussen een snijplank of iets soortgelijks met een stuk bakpapier. Deze plank gaat NIET in de oven het dient enkel ter ondersteuning van je deeg. Als je het op een plank laat rijzen dan kun je het makkelijker verplaatsen.

Bol de stukjes deeg nog een keer zachtjes op. Bevochtig daarna de bovenkant en rol ze door wat havermout. Leg de broodjes daar in paren op het bakpapier. (Leg 2 deegbollen goed tegen elkaar aan.) Als je de paren schuin op het papier plaats dan blijft er meer ruimte vrij om te kunnen rijzen. Dek het deeg af met een stuk plastic of een omgekeerde opbergkrat.

Tweede rijs: Laat het deeg circa 60 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor inclusief broodsteen of bakplaat: Plaats de pizzasteen op het onderste rooster in de oven en verwarm alles voor op 220 graden. Heb je geen ovensteen gebruik dan een bakplaat. Deze metalen plaat moet je ook mee verwarmen in de oven(!). Wanneer je een stoomfunctie op je oven hebt zitten, controleer dan meteen even of de waterbak gevuld is met water.

Duo breekbroodjes bakken in de oven:

Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden, zet de stoomfunctie aan of plaats een hittebestendig bakje met een klein beetje water in de oven. Verwijder de verpakking van het deeg. Snijd het deeg aan f=de bovenzijde in met een lame of scherp mesje. Schuif daarna de broodjes inclusief bakpapier op de ovensteen of mee verwarmde bakplaat. schakel na 10 minuten de stoomfunctie uit of verwijder het bakje water uit de oven. Bak de duo breekbroodjes in ongeveer 20 – 23 minuten goudbruin.

Afbakbroodjes: je kunt deze harde duo bolletjes van te voren maken en in de vriezer bewaren. Bak de tweeling breekbroodjes niet helemaal goudbruin, maar wel zover dat ze net beginnen te kleuren en de korst hard is. Laat de broodjes na het bakken eerst goed afkoelen op een rooster. Verpak ze daarna en bewaar ze in de vriezer. Op de dag dat je ze wilt serveren kun je ze oppiepen of afbakken in de oven.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Tweeling breekbroodjes bakken voor geliefde’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Tweeling breekbroodjes bakken voor geliefde

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven