Valentijnsbroodjes met zaadjes

Valentijnsbroodjes met zaadjes

Valentijnsdag, 14 februari is de dag dat je aan mensen van wie je houdt of die je dierbaar zijn een aardigheidje geeft of een kaartje stuurt. Dus dat hoeft niet niet alleen je man, vrouw, partner, vriend of vriendin te zijn, maar denk ook eens aan je moeder, je vader, je oma, je opa, een goede kennis, etc., etc. Sommige mensen vinden Valentijnsdag commerciële onzin, voor anderen kan het niet gek genoeg zijn. Ik denk dat je deze dag prima kunt gebruiken, om nog een keer extra, aan je dierbaren te laten weten hoeveel je om ze geeft. Het zit hem in een klein gebaar.

Dit jaar ga ik voor de Valentijns-afbreekbroodjes, want samen eten verbindt mensen met elkaar. En zegt het bekende spreekwoord niet: “De liefde van de man/vrouw gaat door de maag.” Het zijn heerlijke lichtbruine bolletjes, een beetje fluffy en romig van smaak. Of je ze nu belegd met kaas, vleeswaren, zoet, alleen een beetje roomboter of gewoon zo, het kan allemaal.

Valentijnsbroodjes met zaadjes

26 januari 2014

Ingrediënten:

  • 250 gr tarwebloem
  • 250 gr tarwe-volkorenmeel
  • 7 gr gedroogde gist
  • 10 gr bakkerszout
  • 2 el zachte roomboter
  • 2 el (palm)suiker
  • circa 280 ml melk
  • 1 ei

Topping:

  • wat sesamzaadjes, bruin en zwart

verder nog:

  • hartvormige bakblik
  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • kneedmachine
  • stuk plastic
  • deegsteker

Bereiding Valentijnsbroodjes met zaadjes

Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn! Dus ook melk, boter en ei.

Alle droge ingrediënten in een kom doen en goed door elkaar mengen. Dan de melk en zachte boter en ei toevoegen. In een kneedmachine (KitchenAid) ca. 8 tot 10 min. laten kneden. Het deeg moet iets lauwwarm en soepel aanvoelen. Je kunt het even testen met een klein stukje deeg.. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet snel scheurt, kun je van al het deeg een bal vormen en in een licht ingevette kom doen. Dek deze af met het douchemutsje en laat het op kamertemperatuur 1 uur rijzen.= 1 ste rijs. Deeg moet in omvang verdubbelen.

Haal het deeg uit de kom, kneed het even licht door. Verdeel het deeg in 12 stukjes en maak hiervan bolletjes. Leg ze in het ingevette, hartvormige bakblik (een ronde kan natuurlijk ook). Maak de broodjes vochtig met een kwastje en wat water, strooi om en om wat sesamzaadjes, bruin en zwart op de bovenkant. Andere zaden/kruiden kunnen natuurlijk ook. Afdekken met een licht ingevet, stuk plastic. Nog 1 uur op kamertemperatuur laten rijzen, = 2de rijs. Bollen moeten ongeveer in omvang verdubbelen. Verwarm halverwege de 2de rijstijd alvast de oven voor op 180 graden.

Plastic zak verwijderen en schuif het bakblik net onder het midden van de oven. Bak de broodjes in ca. 15 – 20 minuten goudbruin.

Haal dan de bakplaat uit de oven en laat de Valentijnsbroodjes, met vorm en al, afkoelen op een rooster.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Valentijnsbroodjes met zaadjes”

  1. Marika schreef:

    Goedemorgen Sandra,

    Allereerst complimenten voor je website!
    Ziet er mooi en overzichtelijk uit.

    Wat betreft het valentijns recept zou ik graag willen weten hoe groot de hartvormige springvorm is.

    Alvast hartelijk dank voor een reactie.
    Mvg
    Marika Kuyvenhoven

    1. Xandra schreef:

      Beste Marika, de vorm is van Zenker, een paar jaar geleden bij de Action gekocht en ongeveer 27 x 25 cm groot. Groetjes, Sandra

Geef een reactie: