Van sterbroodje tot kerstboombrood

Van sterbroodje tot kerstboombrood bakken

Het is best lastig om elk jaar weer iets origineels te bedenken. Internet staat immers al vol met allerlei soorten brood speciaal voor de kerstdagen. Van sterbroodje tot kerstboombrood, van broodkrans tot stol met amandelspijs. Het een nog verleidelijker ogend dan het andere. Een ding stond vast, het moet een recept zijn dat ook voor een beginnende thuisbakker geschikt is.

Eén plus één is twee

Vaak ontstaan ’s nachts de beste ideeën, gewoon terwijl je slaapt. Klinkt vreemd nietwaar, maar blijkbaar werkt het bij mij zo. Eén plus één is twee oftewel sterbroodjes en groen deeg maakt ‘van sterbroodje tot kerstboombrood’. Je kunt de boompjes ook gewoon bruin laten of doe eens gek er voeg er kurkuma (geel), bietenpoeder (roze) of blue butterfly pea tea (blauw) aan toe. Wanneer je slechts een kleine hoeveelheid kleurmiddel toevoegt proef je het vrijwel niet terug in het sterbroodje.

Dat smaakt naar meer sterbrood

Van sterbroodje tot kerstboombrood

Dinsdag 18 december 2018

Van sterbroodje tot kerstboombrood

Benodigdheden voor 3 kerstbomen

Ingrediënten:

  • 500 gr tarwebloem
  • 8 gr instantgist
  • 7 gr bakkerszout
  • 3 gr tarwegraspoeder
  • 8 gr matchapoeder
  • 1 ei maat M
  • 2 el honing of andere zoetstof
  • 230 á 240 gr melk, halfvol, op kamertemperatuur
  • 60 gr roomboter, koud

Topping:

  • water
  • greinsuiker
  • siliconen kwastje
  • poedersuiker

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • mengkom plus deksel
  • set maatlepels
  • deegsteker
  • kneedmachine
  • olie om de kom in te vetten
  • kleine deegroller (optioneel)
  • schoon bankpasje/creditcard
  • 2x bakplaat
  • 2x bakpapier
  • 2 stukken plastic om deeg af te dekken

Kerstboomstandaard:

  • 3 kandelaars (zie foto), ca. 4 á 5 cm hoog
  • 3 dikke satéstokjes
  • stevig karton
  • schaar
  • aluminiumfolie

Van sterbroodje tot kerstboombrood

Bereidingswijze van sterbroodje tot kerstboombrood

Zet alle benodigdheden klaar op je werkblad. Weeg vervolgens de ingrediënten af en zorg ervoor dat ze allemaal, behalve de boter (!), op kamertemperatuur zijn voordat je start. Snij de boter in kleine dobbelsteentjes en plaats het daarna terug in de koeling.

Deeg maken

Neem de kom van je kneedmachine en doe daar bloem, instantgist, bakkerszout, tarwegraspoeder en matchapoeder in. Meng vervolgens alles goed door elkaar.

Los de honing op in de melk en voeg het samen met het ei toe aan het bloemmengsel. Zet daarna de machine weer aan op de laagste stand. Kneed van de ingrediënten een soepel deeg, dat duurt ongeveer 9 á 10 minuten. Test je deeg desnoods even door een vliesje te trekken. Het is niet erg wanneer het vliesje nog niet helemaal optimaal is. Je moet immers de boter er nog door het deeg kneden.

Voeg nu de koude stukjes boter toe. Zet de machine nu weer aan op de laagste stand en kneed de boter door het deeg. Dit duurt ongeveer twee minuten. Als het goed is, is de boter geheel opgenomen en is er een glanzend en elastisch deeg ontstaan. Test nog een keer je deeg.

Vliesje trekken

Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 minuut. Test het deeg nogmaals totdat het vliesje mooi dun en egaal is.

Eerste rijs

Bol het deeg lichtjes op en leg het in een licht met olie ingevette kom. Zorg ervoor dat de deegbal aan alle kanten met een klein beetje olie bedekt is (tegen uitdrogen). Dek de kom daarna af met een bijpassende deksel en laat het deeg 60 minuten rijzen (kamertemperatuur). Je kunt controleren of het deeg voldoende/goed gerezen is door er voorzichtig met een vinger in te prikken. Wanneer het deukje zo blijft en niet langzaam terug veert is je deeg gereed.

Deeg verdelen

Haal het deeg uit de kom en leg het vervolgens op je werkblad. Duw vervolgens zachtjes op het deeg zodat de grote luchtbellen worden omgezet in kleinere (doorslaan). Verdeel vervolgens het deeg met behulp van een deegsteker en de keukenweegschaal in kleinere stukken:

  • 100 gram 3x
  • 80 gram 3x
  • 60 gram 3x
  • 40 gram 3x
  • 15 gram 3x

(Het kan zijn dat er een klein stukje deeg overblijft. Maak hier dan een klein broodje van. Dan kan de bakker na afloop al proeven.)

Bol de stukjes deeg één voor één op en laat ze nu afgedekt onder een stuk ingevet plastic circa 10 minuten rusten.

Sterbroodjes vormen

deeg ster - sterbroodjes

Let op: De volgende handelingen zijn niet voor de 3 kleinste deegbolletjes á 15 gram. Deze 3 laat je zo.

Druk de bolletjes deeg met de palm van je hand plat (of gebruik een kleine deegroller). Belangrijk is wel dat het deegstukje mooi rond blijft.

Maak in het midden van het deegstukje met de korte kant van de creditcard een insnijding, let wel goed op dat de zijkant van het deeg heel blijft. Snijd het deeg in totaal 4 keer op deze wijze in, zodat er net zoals op de afbeelding hierboven een stervorm ontstaat. Pak het deegrondje op, duw vervolgens de punten met je vingers naar boven en keer het deeglapje binnenstebuiten. Maak vervolgens alle 12 sterren op deze manier. Als het goed is heb je nu 3 setjes sterren die in formaat steeds wat kleiner worden.

Verdeel daarna de sterren over 2 met bakpapier beklede bakplaten en leg de 3 kleine bolletjes deeg er ook bij. Kwast de bovenkanten in met wat water en strooi de greinsuiker er overheen.

Tweede rijs

Dek beide bakplaten af met een stuk plastic en laat de deegsterren daarna ongeveer 60 minuten rijzen (kamertemperatuur).

Oven voorverwarmen

Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven voor op 180 graden.

Sterbroodjes bakken

Plaats de bakplaten in de oven en bak de sterbroodjes vervolgens in 12-15 minuten gaar. Voor het beste resultaat kun je halverwege de baktijd de bakplaten even omwisselen. Laat de broodjes daarna goed afkoelen op een rooster.

Van sterbroodje tot kerstboombrood

Knip uit stevig karton 3 cirkels van ongeveer 8-10 cm doorsnede. Vouw vervolgens om elke cirkel een stukje aluminiumfolie. Plaats/ plak de cirkel met de mooie kant naar boven op een van de kaarsenstandaard en prik er een stokje door. Schuif 4 sterren in formaat aflopend op een kerstboomstandaard en plaats als laatste het kleine broodbolletje. Strooi er daarna eventueel nog wat poedersuiker over de kerstbroodboompjes.

TIP: je kunt de sterren eerder bakken en in de diepvries bewaren. Haal ze een paar uur van tevoren uit de vriezer en vorm dan de boompjes pas.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

Bron: Het recept is van mijzelf. De manier van deegsterren vormen komt onder andere uit het boek van Levine van Doorne ‘Brood uit eigen oven’ (2014), maar ze ik ben ze ook wel eens tegen gekomen in Engelstalige bakboeken.

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je ‘Van sterbroodje tot kerstboombrood’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Geef een reactie: