Vegan Italiaanse broodjes met kaas

Vegan Italiaanse broodjes met kaas

Ben jij ook zo dol op zachte, bruine speltbolletjes met kruiden en kaas? Wist je dat je daar heel eenvoudig een plantaardige versie van kunt maken. Deze vegan Italiaanse broodjes met kaas smaken beslist naar meer. De bollen laten zich trouwens ook goed invriezen. Bak er daarom gerust wat meer, dan heb je altijd iets lekkers in huis. 

Er komen nog steeds nieuwe soorten vegan kaas op de markt. Plantaardige kaas waarvan de smaak en structuur steeds beter wordt. Ook nu heb ik voor de plakjes kaas van Violife* gekozen. Ze zijn makkelijk te verwerken en blijven smaakvol door het bakken. Eerder maakte ik met deze kaas al lekkere ‘vegan kaasbroodjes met ui’. De kaas smelt fijn, maar blijft toch redelijk in vorm. Wat erg fijn is wanneer je het als topping gebruikt.   

*Pssst: Mocht je denken dat deze fabrikant mij op enige wijze sponsort, dan moet ik je helaas teleurstellen. Ik vermoed namelijk dat ze niet weten dat ik hun vegan kaas promoot. Indien je het aan de pr-afdeling van Violife wilt verklappen, ga gerust je gang. Ze willen vast en zeker zo een smakelijk broodje te komen proeven.

Spelt volkorenmeel en speltbloem

Zelf een deegje van Kollenberger spelt maken is altijd een waar feestje. Waarom hoor ik je denken. Deze graansoort is makkelijk te verwerken. Doordat het zwakkere eiwitten heeft, moet je het minder lang en minder intensief kneden. Het is dus ook geschikt om met de handen te kneden. Voordeel van Kollenberger spelt is dat het vaak wat meer en wat beter vocht kan opnemen. Deze spelt behoudt zijn vorm verrassend goed, ook wanneer je zonder vorm bakt. Iets wat niet voor alle spelttypes opgaat. 

Spelt in dit recept kun je eenvoudig vervangen door tarwe. Wil je lievere witte broodjes, gebruik dan alleen bloem en voeg dan een pietsje minder water aan je deeg toe.

Wat zijn de smaakmakers

Je weet vast wel wat smaakmakers zijn. In plaats van veel zout kun je beter kruiden, specerijen en andere geurige ingrediënten toevoegen. Deze keer ga ik voor broodjes met Italiaanse kruiden, zongedroogde tomaten en vegan kaas. Ik wilde eigenlijk ook nog wat olijven toevoegen, maar die bleken helaas niet meer in de voorraadkast te staan. Volgende keer beter.

Ben je niet zo dol op zongedroogde tomaten, dan kun je ze gewoon weglaten of vervangen door iets anders. Denk dan bijvoorbeeld aan olijven, geroosterde paprika, pijnboompitten, vegan spekreepjes of licht gefruite uitjes. Kijk even in de kast wat je heb staan. Heb je geen Italiaanse kruiden, maak er dan in een handomdraai Mexicaanse, Aziatische of zelfs Midden-Oosterse bolletjes van. Wees creatief en leef je uit. Laat ons daarna gerust weten welke smakelijke combinatie jij hebt bedacht. 

Vegan Italiaanse broodjes met kaas

Kookstuk voor zacht broodkruim

Wat is een kookstuk en waarom voeg je het aan je deeg toe? Een kookstuk bestaat veelal uit verstijfseld bloem of meel. Dus een gekookte pap van bloem-meel en water of bijvoorbeeld melk. Het lijkt een beetje op dikke yoghurt. Zodra het voldoende afgekoeld is kun je het aan je deeg toevoegen. Het verstijfselde papje zorgt voor extra zacht broodkruim zonder dat je een vetstof hoeft toe te voegen. Tevens zorgt het ervoor dat je brood langer houdbaar is.

Je maakt het heel eenvoudig zelf. Wil je meer over de verschillende soorten kookstukken weten, lees dan mijn uitleg: Kookstuk, Tang Zhong of water roux.

Recept vegan Italiaanse speltbroodjes

Vegan Italiaanse broodjes met kaas

Vegan Italiaanse broodjes met kaas

Zelf plantaardige Italiaanse bollen met kaas en kruiden bakken. Recept Xandra Bakt Brood.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 50 min
Rijstijd 2 uur
Totale tijd 3 uur 20 min
Gang Brood
Keuken Italiaans
Aantal 10 broodjes

Benodigdheden

  • keukenweegschaal
  • mengkom met deksel of douchemutsje
  • klein pannetje met dikke bodem
  • garde
  • schaaltje of diep bord
  • snijplank
  • mesje
  • kneedmachine
  • olie om de mengkom in te vetten
  • deegsteker
  • bakplaat
  • bakpapier (optioneel)
  • opbergkrat of plastic zak

Ingrediënten
  

Kookstuk

  • 30 gr speltbloem
  • 20 gr spelt volkorenmeel
  • 150 gr water of plantaardige melk

Deeg

  • 170 gr kookstuk (zie hierboven)
  • 350 gr speltbloem
  • 100 gr spelt volkorenmeel
  • 8 gr instantgist
  • 8-10 gr (bakkers)zout
  • 10 gr olijfolie
  • 170-180 gr water of plantaardige melk

Vulling

  • 35-40 gr zongedroogde tomaatjes in olie (vegan)
  • 10 gr Italiaanse kruiden zonder zout
  • 200 gr 200 gr vegan kaas (ik nam 10 plakjes Violife Original slices)

Instructies
 

Voorbereidingen

  • Lees ook vandaag eerst het recept even helemaal door. Zo kom je halverwege het bereiden niet voor een verrassing te staan. Scheelt weer toch. Tenzij je dol op uitdagingen bent natuurlijk. Sla het dan gerust over.
  • Vergeet niet om de kaas op tijd uit de koeling te halen, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Dit is vaak beter voor het rijzen van je deeg.
  • Zet nu alle ingrediënten en benodigdheden klaar op je werkblad. Weeg daarna meel, bloem, gist, zout, olie en water alvast zorgvuldig af.
  • Snijd de kaasplakken in klein blokjes van circa 1 x 1 cm. Dep de olie van de zongedroogde tomaten en snijd ze daarna in kleine reepjes. Doe beide ingrediënten in een schaaltje en zet dit apart.

Kookstuk maken (begin op tijd i.v.m. afkoelen)

  • Schenk het water of de plantaardige melk in (steel)pan met dikke bodem en breng het aan de kook. Verlaag daarna de temperatuur en voeg, al roerend, de speltbloem en spelt volkorenmeel toe en klop er vervolgens een egaal papje van. Laat het papje in ongeveer 2 – 3 minuten al roerend wat indikken tot een soort dikke yoghurt. Zet de hittebron uit en spatel het kookstuk in een diep bord. Dek het bord af met een plat bord en laat het mengsel rustig afkoelen tot kamertemperatuur.

Deeg

  • Neem de kom van de kneedmachine en doe hier alle ingrediënten in, behalve de kaas en de zongedroogde tomaatjes! Begin met de droge ingrediënten en leg daarop het kookstuk, de olie en schenk er als laatste 170 gram water of de plantaardige melk bij. De rest van het vocht kun je toevoegen als je denkt dat tijdens het kneden het deeg te droog is.
  • Zet de machine aan een kneed op een lage stand in circa 7-8 minuten een soepel deeg. Let op! Spelt kneed je minder lang dan bijvoorbeeld tarwe. De kneedtijd is tevens afhankelijk van welke machine je gebruikt.

Vliesje trekken

  • Test de glutenstrengen door van een klein stukje deeg een soort venster te maken. Trek het zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan het blazen van een kauwgombel. Wanneer het vliesje niet snel scheurt, dan kun je nu de vulling aan je deeg toevoegen

Vulling toevoegen

  • Vouw of kneed heel kort de stukjes vegan kaas en de reepjes zongedroogde tomaat door het deeg. Vorm nu van het deeg een bal en leg het daarna in een licht ingevette kom. Draai de bal een paar keer om en om, zodat er overal een dun laagje vetstof zit. Dit voorkomt het uitdrogen van het deeg.

Eerste rijs

  • Dek de mengkom af met een deksel of douchemutsje en zet de kom op een tochtvrije plek op kamertemperatuur weg. Laat het deeg in circa 45-60 minuten bijna verdubbelen in omvang. Bij ons was het die dag 23 graden in huis. Is het bij jou koeler, laat ze dan eventueel wat langer rijzen. Geeft de thermometer een hoger getal aan, laat het deeg dan eventueel wat korter rijzen. Test het deeg door de drukproef te doen. Controleren is weten.

Deeg doorslaan, verdelen en vormen

  • Haal het deeg uit de kom en leg het op je werkblad. Duw het zachtjes iets platter, zodat het grote luchtbellen, zich verspreiden in meerdere kleinere exemplaren. Verdeel het deeg daarna in 10 ( +- 105 gram) gelijke stukken, die je daarna zachtjes opbolt. Ik gebruik altijd een keukenweegschaal om het deeg te verdelen. Zo worden alle broodjes even groot. Wat ook tijdens het bakken handig is. TIP: Als het deeg een beetje plakt dan kan een klein beetje bloem op je handen helpen.
  • Laat de bolletjes nu ongeveer 5 minuten relaxen onder een stukje plastic. Bol ze daarna nog een keer zachtjes op.
  • Leg de bolletjes deeg op de bakplaat (gebruik indien gewenst bakpapier). Laat er voldoende ruimte tussen, want ze moeten nog rijzen.

Tweede rijs

  • Dek de bakplaat af met een stuk (bubbeltjes) plastic. Zet het deeg op een tochtvrije plek op kamertemperatuur. Laat de speltbroodjes in ongeveer 45-50 minuten in omvang verdubbelen. Breng vervolgens de topping aan. Bij ons was het die dag 23 graden in huis. Is het bij jou koeler, laat ze dan eventueel wat langer rijzen. Geeft de thermometer een hoger getal aan, laat het deeg dan eventueel wat korter rijzen. Test het deeg door de drukproef te doen. Controleren is weten.

Oven voorverwarmen

  • Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven voor op 200 graden.

Vegan broodjes bakken in de oven

  • Schuif nu de bakplaat, net iets onder het midden van de oven. Verlaag de temperatuur naar 180 graden en voeg desgewenst wat stoom toe de eerste 10 minuten. Bak de vegan Italiaanse broodjes in ongeveer 20-25 minuten goudbruin.
  • Haal dan de bakplaat uit de oven en laat de broodjes afkoelen op een rooster.
  • P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Vegan Italiaanse broodjes met kaas’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Vegan Italiaanse broodjes met kaas gebakken?

Heb je deze bijzonder smakelijke en diervrije Italiaanse broodjes gebakken? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Vegan Italiaanse broodjes met kaas’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood. Dank je wel alvast.

Bron: Ik kocht deze plakjes vegan kaas bij Albert Heijn. Het merk is Violife en de kaas is volgens de fabrikant 100% vegan.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Vegan Italiaanse broodjes met kaas

2 gedachten over “Vegan Italiaanse broodjes met kaas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven