Vegan kaas uienbroodjes maken

Vegan kaas uienbroodjes maken

Zelf vegan kaas uienbroodjes maken. Bij de plaatselijke Albert Heijn kocht ik laatst een pakje met vegan kaasplakjes. Ben jij ook altijd zo nieuwsgierig naar nieuwe en bijzondere producten? Nou ik wel! Dus dropte ik, na even getwijfeld te hebben, een pakje in onze boodschappenkar. Het was in de bonus. Een extra reden om het dan maar eens te proberen. Hoe zou de smaak en structuur van deze diervrije kaas zijn?

Heb je liever één groot brood zoals bijvoorbeeld een uienkruier, dan kan dat natuurlijk ook. Gebruik dan wel wat meer ui als topping.

Nou ik kan je alvast verklappen dat het een prima 100% vegan vervanger is. Voor wie liever geen kaas met dierlijke bestanddelen eet, is dit een smakelijk alternatief. Deze kaas smelt mooi over het brooddeeg en is daarom tevens geschikt om tosti’s van te maken.

Vegan kaas uienbroodjes bewaren

Je kunt deze spelt broodjes met uien en vegan kaas eenvoudig in de vriezer bewaren. Al denk ik niet dat het zover komt. Deze hartige bruine bolletjes zijn zo lekker dat er waarschijnlijk geen enkele exemplaar overblijft. Ze verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Deeg met een kookstuk

Maak het kookstuk ruim van te voren, zodat het de tijd krijgt om af te koelen. Je kunt het desnoods een avond van te voren al maken. Laat het dan wel op je werkblad staan en niet in de koeling. Want dan is het morgenochtend te koud om in je deeg te verwerken. Dek je kookstuk wel af, anders droogt hij uit.

Recept vegan kaas uienbroodjes

Vegan kaas uienbroodjes maken

Vegan kaas uienbroodjes maken

Eet eens wat anders en maak deze diervrije hartige speltbolletjes met vegan kaas en uien. Recept Xandra Bakt Brood.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 45 min
Rijstijd 2 uur 10 min
Totale tijd 3 uur 25 min
Gang Brood
Keuken Hollands
Aantal 10 broodjes

Benodigdheden

  • keukenweegschaal
  • mengkom met deksel of douchemutsje
  • klein pannetje met dikke bodem
  • garde
  • schaaltje of diep bord
  • snijplank
  • mesje
  • koekenpan
  • plat bord
  • kneedmachine
  • olie om de mengkom in te vetten
  • deegsteker
  • bakplaat
  • bakpapier (optioneel)
  • opbergkrat of plastic zak

Ingrediënten
  

Kookstuk

  • 30 gr speltbloem
  • 20 gr spelt volkorenmeel
  • 150 gr water of plantaardige melk

Deeg

  • 170 gr kookstuk (zie hierboven)
  • 350 gr speltbloem
  • 100 gr spelt volkorenmeel
  • 8 gr instantgist
  • 8-10 gr (bakkers)zout
  • 10 gr plantaardige olie (bijv. rijstolie)
  • 170-180 gr water of plantaardige melk

Topping

  • 2 uien middelgroot
  • 1 eetlepel plantaardige boter of olie
  • 10 plakjes vegan kaas (ik nam Violife Original slices)

Instructies
 

Voorbereidingen

  • Lees ook vandaag eerst het recept even helemaal door. Zo kom je halverwege het bereiden niet voor een verrassing te staan. Scheelt weer toch. Tenzij je dol op uitdagingen bent natuurlijk. Sla het dan gerust over.
  • Zet nu alle ingrediënten en benodigdheden klaar op je werkblad. Weeg daarna meel, bloem, gist, zout, olie en water alvast zorgvuldig af.

Kookstuk maken (begin op tijd i.v.m. afkoelen)

  • Schenk het water of de plantaardige melk in (steel)pan met dikke bodem en breng het aan de kook. Verlaag daarna de temperatuur en voeg, al roerend, de speltbloem en spelt volkorenmeel toe en klop er vervolgens een egaal papje van. Laat het papje in ongeveer 2 – 3 minuten al roerend wat indikken tot een soort dikke yoghurt. Zet de hittebron uit en spatel het kookstuk in een diep bord. Dek het bord af met een plat bord en laat het mengsel rustig afkoelen tot kamertemperatuur.

Uien fruiten

  • Fruit de uien eerst voordat je het deeg gaat maken. Dan zijn ze afgekoeld als je ze als topping aan moet brengen. Schil de uien en snijdt ze daarna in hele of halve ringen. Zet de koekenpan op de hittebron. Laat de olie of boter verwarmen en fruit de stukjes ui hierin totdat ze glazig zijn. Laat ze daarna afkoelen op een plat bord.

Deeg

  • Neem de kom van de kneedmachine en doe hier alle ingrediënten in. Begin met de droge en leg daarop het kookstuk, de olie en schenk er als laatste 170 gram water of de plantaardige melk bij. De rest van het vocht kun je toevoegen als je denkt dat tijdens het kneden het deeg te droog is.
  • Zet de machine aan een kneed op een lage stand in circa 7-8 minuten een soepel deeg. Let op! Spelt kneed je minder lang dan bijvoorbeeld tarwe. De kneedtijd is tevens afhankelijk van welke machine je gebruikt.

Vliesje trekken

  • Test de glutenstrengen door van een klein stukje deeg een soort venster te maken. Trek het zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan het blazen van een kauwgombel. Wanneer het vliesje niet snel scheurt, kun je van het deeg een bal vormen en het daarna in een licht ingevette kom doen. Draai de bal een paar keer om en om, zodat er overal een dun laagje vetstof zit. Dit voorkomt het uitdrogen van het deeg.

Eerste rijs

  • Dek de mengkom af met een deksel of douchemutsje en zet de kom op een tochtvrije plek op kamertemperatuur weg. Laat het deeg in circa 60 minuten bijna verdubbelen in omvang. Bij ons was het die dag 20 graden in huis.

Deeg doorslaan, verdelen en vormen

  • Haal het deeg uit de kom en leg het op je werkblad. Duw het zachtjes iets platter, zodat het grote luchtbellen, zich verspreiden in meerdere kleinere exemplaren. Verdeel het deeg daarna in 10 ( +- 82 gram) of 12 (+- 68 gram) gelijke stukken, die je daarna zachtjes opbolt. Ik gebruik altijd een keukenweegschaal om het deeg te verdelen. Zo worden alle broodjes even groot. Wat ook tijdens het bakken handig is.
  • Leg de bolletjes deeg op de bakplaat (gebruik indien gewenst bakpapier). Druk het deeg nu zachtjes wat platter. Dan blijft straks de topping er beter op liggen.

Tweede rijs

  • Dek de bakplaat af met een stuk (bubbeltjes) plastic. Zet het deeg op een tochtvrije plek op kamertemperatuur. Laat de speltbroodjes in ongeveer 50 minuten in omvang verdubbelen. Breng vervolgens de topping aan. Bij ons was het die dag 20 graden in huis.

Oven voorverwarmen

  • Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven voor op 200 graden.

Topping aanbrengen

  • Verdeel de glazig gebakken uienringen over de bolletjes deeg en leg daar een plakje vegan kaas overheen. Als je de plakjes te groot vind, dan kun je eventueel kleiner maken.

Vegan broodjes bakken in de oven

  • Schuif nu de bakplaat, net iets onder het midden van de oven. Verlaag de temperatuur naar 180 graden Bak de vegan kaas uienbroodjes in ongeveer 20-25 minuten goudbruin.
  • Haal dan de bakplaat uit de oven en laat de broodjes afkoelen op een rooster.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Vegan kaas ingrediënten

Het volgende staat op de verpakking van Violife Original slices:

“NL: Water, kokosolie (23%), gemodificeerd zetmeel*, zetmeel, zeezout, aroma’s, olijfextract, kleurstof: bètacaroteen, vitamine B12.* Niet te verwarren met GGO (genetisch gemodificeerde) ingrediënten.”

Is vegan kaas een gezonder alternatief?

De verschillen tussen en gevolgen van het maken van dierlijke en vegan kaas laat ik wat betreft het milieu aspect even achterwege. Het is een persoonlijke keuze om wel of niet vegetarisch of vegan te eten. In onze familie zijn de keuzes daarin heel divers. Wat overigens wel eens voor een uitdaging zorgt bij het organiseren van etentjes. Maar ook daar is snel weer een goede oplossing voor gevonden.

Mijn gaat het persoonlijk om de hoeveelheid en soorten vet die een product bevat. Ik heb deze vegan kaas even snel vergeleken met een doorsnede 48+ kaas van koeienmelk. In vegan kaas zit per 100 gram product inderdaad iets minder vet. Namelijk 23 gram en in 48+ kaas zit circa 33 gram. Verrassend genoeg bestaan die vetten in beide soorten kaas uit gemiddeld 23 gram verzadigde vetten. Voor iedereen die op zijn cholesterol moet letten (ik heb de erfelijke vorm) is het wat vet betreft dus lood om oud ijzer. Voor mij blijft 20+ of 30+ kaas, jammer genoeg, nog steeds een gezondere optie.

Vegan kaas uienbrood koolhydraatarm?

Bevat kaas koolhydraten? Best interessant om dat ook even te vergelijken in verband met alle koolhydraatarme diëten die momenteel gevolgd worden. Het antwoord op die vraag is: ja. In 100 gram 48+ kaas zit gemiddeld 1,3 gram, waarvan 0,5 gram suikers. Let op! In 100 gram deze vegan kaas zit 20 gram aan koolhydraten. Weliswaar geen suikers, maar misschien toch handig om te weten.

Hartige broodjes gebakken?

Heb je deze bijzonder smakelijke en diervrije kaas uienbollen gebakken? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Vegan kaas uienbroodjes’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood. Dank je wel alvast.

Dat smaakt naar meer vegan lekkernijen

Bron: Ik kocht deze plakjes vegan kaas bij Albert Heijn. De fabrikant is Violife 100% vegan.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Vegan kaas uienbroodjes maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven