Vegetarische saucijzenbroodjes maken

Vegetarische saucijzenbroodjes maken

Gisteren dacht ik, die smakelijke saucijzenbroodjes van de vegetarische slager moet je toch ook zelf kunnen maken. Meer dan wat gekruid vega gehakt in een korstje van bladerdeeg is het immers niet. Dit recept zorgt voor een prima alternatief voor iedereen die dol is op vegetarische worstenbroodjes, maar het zelf bakken ervan een hoop gedoe vindt.

Ras el hanout bestaat er in allerlei variaties. Elke familie of streek geeft er zijn eigen draai aan. Dit mengsel bestaat vaak uit koriander, komijn, kaneel, gember, kurkuma, zwarte peper en kardemom.

Aan het verse vegetarische gehakt kun je allerlei smaakmakers naar wens toevoegen. Deze keer heb ik voor mijn favoriete specerijenmengsel ras el hanout en wat chilipoeder gekozen. Je zou ook gehaktkruiden kunnen nemen of stel zelf een mix samen. Wist je trouwens dat ras el hanout een geweldige combinatie vormt met kikkererwten(meel). Zo voegde ik het al eerder toe aan mijn glutenvrije kikkererwten pannenkoeken en de geroosterde kikkererwten snack.

Dat smaakt naar meer

Vegetarische saucijzenbroodjes maken

Zaterdag 23 februari 2019

Vegetarische saucijzenbroodjes maken

Benodigdheden voor 10 broodjes

Ingrediënten:

  • 1 pakje (roomboter) bladerdeeg á 10 stuks

Vulling:

  • 350 á 400 gr vega gehakt, rauw (Naturli)
  • 1 ei maat M
  • 2 beschuitjes, volkoren
  • 1 el Ras el Hanout, zonder zout
  • 1 el peterselie, gedroogd
  • 0,5 tl knoflookpoeder
  • zout, naar smaak
  • versgemalen peper, naar smaak
  • chilipoeder, naar smaak

Topping:

  • 1 ei, losgeklopt

Verder nog:

  • mengkom
  • schaaltje
  • vork
  • set maatlepels
  • siliconen kwastje
  • bakplaat
  • bakpapier (optioneel)

Vegetarische saucijzenbroodjes maken

Bereidingswijze vegetarische saucijzenbroodjes

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte).

Zet eerst alle benodigdheden op je werkblad. Haal daarna het pakje bladerdeeg uit de vriezer. Was je handen en weeg vervolgens de ingrediënten af.

Neem een klein schaaltje en klop hierin 1 ei los. Dit gebruik je straks als topping en om de randen van het bladerdeeg vast te plakken.

Bekleed, indien gewenst, de bakplaat met een stuk bakpapier.

Vulling maken

Doe het vegetarische gehakt samen met de specerijen/kruiden, 2 verkruimelde beschuitjes en een ei in een grote kom. Meng vervolgens alles goed door elkaar. Ik heb hier een vork voor gebruikt, want ik hou niet zo van vieze handen. Verdeel het vegetarische gehaktmengsel in 10 gelijke stukken en rol er vervolgens worstjes van die iets korter zijn dan een velletje bladerdeeg. Leg de gehaktrolletjes op een bord.

Saucijzenbroodjes maken

Neem 1 velletje bladerdeeg, verwijder het papieren laagje en leg het daarna op je werkblad. Kwast de randen in met een klein beetje losgeklopt ei. Leg nu het vegetarische gehaktrolletje net naast het midden van je vel en klap dan het bladerdeeg dubbel. Vouw/druk het vervolgens goed om het rolletje heen. Neem nu een vork en druk met de tanden het deeg aan. Er ontstaat zo ook een mooi patroon in de rand.

Leg het saucijzenbroodje op je bakplaat en kwast vervolgens de bovenkant in met het eimengsel. Maak daarna de overige broodjes. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de broodjes overblijft. Er passen precies 10 saucijzenbroodjes op een bakplaat.

Vegetarische saucijzenbroodjes bakken

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de broodjes in ongeveer 25 á 28 minuten goudbruin. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.

BAKTIP: als je na het bakken eerst een stuk keukenpapier op het rooster legt, dan zal daarna het overtollig vet tijdens het afkoelen in het papier trekken.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Vegetarische saucijzenbroodjes’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Geef een reactie: