Vegetarische worstenbroodjes maken

Vegetarische worstenbroodjes

Vegetarische worstenbroodjes oftewel Brabantse worstenbroodjes zonder worst. Minstens zo smakelijk en weer eens wat anders. Met dit eenvoudige recept maak je ze in een handomdraai. Er komen steeds betere alternatieven voor vlees op de markt, dus waarom zou je het niet een keer proberen. Een of meerdere dagen per week geen vlees eten is minder moeilijk dan het in eerste instantie lijkt.

Zelf eet ik al jaren bijna vleesloos (99%). Ik vervang bijvoorbeeld het door vis, een ei of een vleesvervanger. Waarom geen 100% hoor ik je denken. Wanneer je ergens gaat eten en er zitten stukjes vlees in een gerecht verwerkt, dan doe ik daar niet moeilijk over. De gastvrouw of –heer heeft immers haar/zijn best gedaan om iets lekkers voor je te koken.

Wat zit er in vegetarisch gehakt?

Voor deze worstenbroodjes kocht ik een pakje vers, vegetarisch gehakt. Dus niet van dat voorgebakken, gerulde gehakt. Het verse vega gehakt ziet eruit als gewoon vers gehakt, maar dan zonder vlees. Volgens het etiket van dit merk (Naturli) bevat het:

Ingrediënten: gerehydrateerd SOJA-eiwit / isolaat (58%), water, kokosolie, SOJA-meel, TARWE-gluten, AMANDEL, stuiverbroodpaddestoel, tomaat, gefermenteerde dextrose, tapiocazetmeel, zout, mouttract (GERST), kleurstof (rode biet), natuurlijk smaakstof, maltodextrine, stabilisator (methylcellulose).

Wat wel jammer is dat de meeste vegetarische vleesvervangers tarwegluten bevatten. Dat maakt ze ongeschikt voor mensen met een tarwe-allergie of een glutenintolerantie. Hopelijk vinden ze daar in de toekomst nog iets op. 

Hoe maak je Brabantse worstenbroodjes?

Zo ziet een echt Brabants worstenbroodje er uit. Voor welke vulling je ook kiest, het model blijft hetzelfde. Rol eerst een bolletje deeg uit tot een ovale lap dat iets groter dan het worstje is. Leg het (gehakt)rolletje op het deeg en vouw het deeg er vervolgens goed omheen. Op de foto’s hierboven zie je hoe dat in zijn werk gaat. Als het vegetarische worstenbroodje klaar is dan leg je hem met de sluiting naar beneden op de bakplaat. Tot slot kun je de buitenkant van het deeg nog bestrijken met wat losgeklopt ei. Doe dit niet te dik, anders krijg je een laagje omelet.

Baktip worstenbroodjes

Wanneer de broodjes te snel kleuren kun je er een stukje aluminiumfolie op leggen of de oventemperatuur halverwege de baktijd iets verlagen (180 graden).

Recept vegetarische worstenbroodjes

Vegetarische worstenbroodjes

Vegetarische worstenbroodjes

Bak ook eens deze heerlijke vegetarische worstenbroodjes. Lekker gekruid en bijzonder smaakvol. Je maakt je heel eenvoudig zelf met de tips en het recept van Xandra Bakt Brood.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 50 min
Rijstijd 2 uur
Totale tijd 3 uur
Gang Borrelhapje, Brood, Tussendoortje
Keuken Hollands
Aantal 15 broodjes

Benodigdheden

  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • (meng)kommen, eventueel met deksel
  • deegsteker
  • groot stuk plastic (afdekken deeg)
  • kleine deegroller
  • siliconen kwastje
  • vork
  • bakplaat
  • bakpapier (optioneel)

Ingrediënten
  

Deeg (ca. 32 gram per broodje)

  • 265 gr tarwebloem
  • 4 gr (bakkers)zout
  • 5 gr (basterd)suiker
  • 5 gr instantgist
  • 60 gr roomboter, zacht
  • 150 gr melk, lauw

Vulling (ca. 32 gram per broodje)

  • 400 gr vegetarisch gehakt, vers (bijv. Naturli of The Blue Butcher)
  • 2-3 el kruidenmix, incl. zout (mengsel van peper, zout, gerookte paprika, chilipoeder, laospoeder, knoflookpoeder, oregano, peterselie, nootmuskaat en wat Italiaanse kruidenmix.)
  • 2 beschuitjes
  • 1 ei, maat M

Topping

  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 snufje zout

Instructies
 

  • Zet eerst de benodigdheden klaar. Dat werkt straks een stuk sneller en schoner. Anders loop je het risico dat de halve keuken onder de prut zit. Wat je na afloop dan weer fijn schoon kunt maken. Neem dat maar van een ervaringsdeskundige aan. Beter voorkomen dan genezen.

Vulling

  • Maak de beschuitjes fijn boven een mengkom. Voeg nu het vegetarische gehakt, het ei en de kruidenmix toe. Kneed alles goed door elkaar. Verdeel het gehaktmengsel vervolgens in 15 stukjes van circa 32 gram. Rol er daarna worstjes van (circa 10 cm). Leg de worstjes eerst op een bord en plaats ze daarna in de koelkast.

Deeg kneden

  • Mijn spiraalkneder kan deze kleine hoeveelheid niet goed verwerken. Daarom heb ik het deeg met de hand gekneed. Roer eerst in een mengkom bloem, zout, suiker en gist door elkaar. Voeg daarna de zachte boter en de lauwe melk toe. Gebruik de steel van een houten pollepel om de ingrediënten goed te mengen. Je kunt het ook met je hand doen, maar ik vind het zelf nogal een onaangenaam gedoe. Zodra het een geheel is geworden kun je het deeg op je werkblad leggen. Nu begint het echt werk. Kneed er nu met je hand(en) een soepel en glanzend deeg van. Dit duurt ongeveer 15 á 20 minuten al naar gelang je kneedtechniek. Test het deeg daarna door er een vliesje van te trekken.

Vliesje trekken

  • Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat. Denk aan bellen blazen met kauwgom. Wanneer het vliesje snel scheurt, moet je nog iets langer kneden. Test na 2 á 3 minuten het deeg nog een keer.

Eerste rijs

  • Vet een kom goed in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg 30 minuten op kamertemperatuur rijzen.
  • Bekleed indien gewenst de bakplaat met een stuk bakpapier en haal de worstjes alvast uit de koeling. Zodat ze niet al te koud in het deeg gaan, want dat remt het rijzen.

Deeg verdelen en vormen

  • Haal het deeg uit de kom en leg het vervolgens op het werkblad. Verdeel het in 15 gelijke stukken van circa 32 gram. Bol de stukjes licht op en dek ze af met een stuk plastic. Bubbeltjesplastic werkt ideaal. Laat het deeg vervolgens 15 á 20 minuten rusten.
  • Rol het eerste bolletje deeg uit tot een ovale lap dat iets groter dan het worstje is. Leg het gehaktrolletje op het deeg en vouw het deeg er vervolgens goed omheen. Op de foto’s hierboven zie je hoe dat in zijn werk gaat. Als een vegetarische worstenbroodjes klaar is dan leg je hem met de sluiting naar beneden op de bakplaat. Maak nu ook de overige worstenbroodjes.

Topping aanbrengen

  • Klop een ei los met een klein snufje zout. Zout breekt de ei-slierten af en zo krijg je een egaal mengsel. Bestrijk nu de bovenkant van de vegetarische worstenbroodjes met een dun laagje ei.

Tweede rijs

  • Dek de bakplaat af met een stuk plastic en laat het deeg daarna circa 60 minuten zo op kamertemperatuur rijzen.

Oven voorverwarmen

  • Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven voor op 220 graden.

Vegetarische worstenbroodjes bakken

  • Verwijder het plastic van de bakplaat en schuif het daarna in het midden van de oven. Verlaag direct de temperatuur naar 200 graden! Bak de worstenbroodjes in 18 á 20 minuten goudbruin. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster. Eet ze direct op of bewaar ze in de vriezer.

Baktip

  • Wanneer de broodjes te snel kleuren kun je er een stukje aluminiumfolie op leggen of de oventemperatuur halverwege de baktijd iets verlagen (180 graden).

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Vegetarische worstenbroodjes

Vegetarische worstenbroodjes gemaakt?

Heb je deze heerlijke vegetarische worstenbroodjes gebakken? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Vegetarische worstenbroodjes’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

Dat smaakt naar meer

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Vegetarische worstenbroodjes maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven