Visbroodjes, voor wie geen worst lust

Visbroodjes, voor wie geen worst lust

Visbroodjes, voor wie geen worst lust. Een bijzonder smakelijk alternatief voor het alom bekende Brabantse worstenbroodje. En stiekem hoop ik dat mijn visbroodje vooral de provincie Noord-Holland gaat veroveren. Zodat wij binnen afzienbare tijd in staat zijn om onze eigen kampioenschap ‘Wie bakt het lekkerste Noord-Hollandse Visbroodje’ te organiseren. Wat de Brabanders kunnen, kunnen wij toch ook. Tenminste, dat zou zomaar kunnen toch? Dus ik roep iedereen op om aan de bak te gaan. Maak dit recept of bedenk een eigen variant en deel je creaties op social media met de hashtags #xbbrood #visbroodje of stuur mij een foto.

Bij een Noord-Hollands visbroodje hoort natuurlijk ook een traditie. Zullen we afspreken dat we voortaan speciaal op goede vrijdag en Koningsdag deze lekkernij gaan genieten?!

1 plus 1 is 2

Het recept van mijn visbroodje is gebaseerd op de Brabantse lekkernij, het worstenbroodje. Onlangs was ik bij Robèrt van Beckhoven te gast en daar werden ze tijdens de lunch geserveerd. In de Foodybox Pasen zat een gerookte makreel van het Nederlands VisbureauAan mij de uitdaging om daar een leuk gerecht mee te maken. Een recept voor een makreelsalade was wel erg voor de hand liggend, dus heb ik 1 plus 1 opgeteld en het resultaat is dit idee.

Brabants worstenbroodje

Het is een langwerpig broodje dat gemaakt wordt van zacht, wit brooddeeg. De vulling bestaat uit een worstje van gehakt. Iedere (hobby)bakker of slager maakt zijn eigen variatie en is op zoek naar hét ultieme worstenbroodje. Sinds 1997 houdt omroep Brabant jaarlijks een heuse kampioenschap ‘Wie bakt het lekkerste Brabantse Worstenbroodje’. Het Brabantse broodje is zo uniek dat het in 2016 door UNESCO opgenomen in de lijst van immaterieel erfgoed. Van oudsher eet men het worstenbroodje vooral tijdens kerstmis en carnaval.

Visbroodjes, voor wie geen worst lust

Vrijdag 14 april 2017

Benodigdheden (voor 10 stuks)

Deeg (ca. 32 gram per broodje):

  • 175 gr tarwebloem, ongebleekt
  • 3 gr (bakkers)zout
  • 3 gr (basterd)suiker
  • 4 gr instantgist
  • 40 gr roomboter, gesmolten
  • 100 gr melk, lauw, ca. 30 graden

Vulling (ca. 32 gram per broodje):

  • 1 gerookte makreel, schoongemaakt ca. 300 gr
  • 1/2 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 el tomatenpuree
  • 1/2 tl sambal oelek
  • 1/4 tl citroengraspoeder
  • 1/4 tl citroenschilpoeder
  • 1/4 tl knoflookpoeder
  • 1 tl korianderblad, gedroogd
  • 1/8 tl kurkumapoeder
  • 1/8 tl laospoeder
  • 1 el paneermeel

Topping:

  • 1 losgeklopt ei

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • (meng)kommen, eventueel met deksel
  • deegsteker
  • pollepel
  • groot stuk plastic (afdekken deeg)
  • kleine deegroller
  • staafmixer of foodprocessor
  • siliconen kwastje
  • vork
  • bakplaat
  • bakpapier (optioneel)

 

Bereiding visbroodjes

Zet alle benodigdheden klaar voordat je aan de slag gaat. Dat werkt een stuk relaxter. Niets is zo vervelend om met handen vol deeg of vis, nog op zoek te moeten gaan naar de ene broodnodige keukengadget.

Vulling: Maakt de makreel goed schoon, verwijder alle graten en doe de vis in een kom. Pureer de makreel met een staafmixer tot een fijnere substantie (of gebruik een foodprocessor). Snipper een have rode ui fijn en voeg deze kleine stukjes samen met de kruiden, specerijen, tomatenpuree, sambal oelek en paneermeel bij de vis. Meng alles goed door elkaar en plaats het bakje goed afgedekt in de koelkast.

Deeg: Ik heb het deeg met de hand gekneed. Het is een kleine hoeveelheid en dat gaat met de hand makkelijker dan met de kneedmachine. Neem een mengkom en doe hier bloem, zout, suiker en gist in, roer deze ingrediënten goed door elkaar. Voeg nu de gesmolten boter en de lauwe melk toe. Gebruik de steel van een houten pollepel om alles goed te mengen. Je kunt het ook met je hand doen, maar ik vind het nogal een klef (lees: vies) werkje. Zodra al het vocht goed door de tarwebloem is opgenomen, leg je het deeg op je aanrecht. Nu begint het echt werk. Kneed er in circa 15 á 20 minuten een soepel en glanzend deeg van. Test het nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg.

Vliesje trekken: Neem een stukje deeg en trek dit zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het dan nog 1 á 2 minuten.

Eerste rijs: Vet een kom goed in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Sluit deze af met een bijpassend deksel of bijvoorbeeld een douchemutsje. Laat het deeg 30 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Bekleed intussen eventueel de bakplaat met bakpapier en haal de vis alvast uit de koeling.

Deeg verdelen & opbollen: Haal het deeg uit de kom en leg het op het werkblad. Verdeel het in 10 gelijke stukken van circa 32 gram. Bol de stukjes licht op en dek ze af met een stuk plastic. Bubbeltjesplastic werkt ideaal. Laat het deeg nu 20 minuten rusten.

Visworstjes: Verdeel het makreelmengsel in 10 gelijke stukken van circa 32 gram. Rol er voorzichtig worstjes van (10 cm) en leg ze op een plat bord.

Visbroodjes maken: Rol het eerste bolletje deeg uit tot een ovale lap, dat iets groter dan het visworstje is. Leg het rolletje makreel op het deeg en vouw het er goed omheen. Op de foto’s zie je hoe dat in zijn werk gaat. Als een visbroodje klaar is dan leg je hem met de sluiting naar beneden op de bakplaat. Maak nu ook de overige broodjes.

Tweede rijs: Dek de bakplaat af met een stuk plastic en laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur rijzen.

Oven voorverwarmen: Verwarm halverwege de tweede rijstijd de oven voor op 220 graden.

Klop alvast een ei los met een klein snufje zout. Zout breekt de ei-slierten af en zo krijg je een egaal mengsel (Tip van Robèrt van Beckhoven).

Verwijder het plastic van de bakplaat en kwast de broodjes lichtjes in met wat losgeklopt ei.

Bakken: Schuif de bakplaat in het midden van de oven en verlaag direct de temperatuur naar 200 graden! Bak de visbroodjes in 18 á 20 minuten goudbruin. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.

Tip: Wij vinden de visbroodjes de volgende dag nog smakelijker, omdat de kruiden & specerijen zich hebben kunnen ontwikkelen. Koud heeft onze voorkeur, maar je kunt ze natuurlijk ook warm eten.

Ik zeg proeven maar!

 

Bron: Met dank aan het Nederlands Visbureau voor het beschikbaar stellen van een gerookte makreel via de Foodybox Pasen 2017 (Kroon op het werk).

©XBB Copyright Xandra bakt brood

13 comments on “Visbroodjes, voor wie geen worst lust”

  1. Nel schreef:

    Hoi xandra.
    Lijkt me leuk ik ga het zeker proberen.
    Het paling broodjes is er natuurlijk ook al.
    Het mag neem ik aan ook andere vis zijn.
    Ik vind persoonlijk Makreel vrij overheersend .
    Groetjes Nel

    1. Xandra schreef:

      Beste Nel, dat ‘overheersende’ valt reuze mee. Door de kruiden en specerijen krijg je een hele andere smaakbeleving. Ik kan ze je van harte aanbevelen. Zelfs manlief, die absoluut geen visliefhebber is, heeft er van gesmikkeld. En dat wil heel wat zeggen 😉 Groetjes, Sandra

      1. Nel schreef:

        Hallo Xandra.
        ik heb ze gemaakt met gerookte forel.
        mijn Kleindochter eet geen vlees .
        dus nu worstenbroodjes voor de een en vis voor de ander maken.
        allemaal blij en ik ook.
        ik weet niet hoe ik een foto moet plaatsen anders deed ik het wel.
        groetjes Nel.

        1. Xandra schreef:

          Beste Nel, je mag de foto ook via de mail sturen hoor, maar het hoeft niet hoor. Het is meer dat ik een nieuwsgierig aagje ben 😉 Hoe smaakten de visbroodjes met forel? Bak ze! gr. Sandra

          1. Nel schreef:

            Hoi Xandra.
            gerookte makreel of gerookte forel lijkt natuurlijk heel veel op elkaar
            alleen forel is vind ik wat zachter.
            maar het licht er natuurlijk ook aan wat voor hout je gebruikt voor het roken.
            maar wij vonden het voor herhaling vatbaar.
            alleen wil ik het nu gaan proberen met witvis (snoekbaars)
            daar maak ik ook burgers van,dus dan moet dit toch ook lukken lijkt mij.
            groetjes Nel.

  2. Lily schreef:

    Wat een goed idee van je Sandra. Ik ga er mee aan de slag als ik thuis ben. Wij zijn gek op vis!!

    Nu in Duitsland. Kan ik iets voor je meenemen van meelsoorten? We hebben hier uitgebreid over de verschillen gehad tussen Nederlands en Duitse meelsoorten. Jouw site kwam reuze van pas!! Laat het me weten. Groetjes Lily

    1. Xandra schreef:

      Ha Lily, bedankt voor lieve aanbod, maar ik ben pas bij De Zandhaas geweest. De kast staat vol met meel en bloem. Fijne Paasdagen! Gr. Sandra

  3. Inge Franken schreef:

    Hallo Xandra,
    Ik heb de visboodjes gebakken en ze zijn super lekker en mooi geworden!
    Toprecept, dank daarvoor!!
    Groetjes, Inge

    1. Xandra schreef:

      Leuk Inge! Ik heb er een paar in de vriezer gedaan voor mijn zus, maar ik denk dat ik ze zelf maar ga oppeuzelen 😉 Gr. Sandra

  4. Caroline Vancoillie schreef:

    Beste Xandra,
    Met een groep studenten in het middelbaar beroepsonderwijs heb ik een aantal weken na elkaar visbroodjes gebakken. We maakten de vulling van Claresse, een in Brabant gekweekte zoetwatervis, verwant met de Afrikaanse Meerval. Verschillende kruidenmengsels en het al dan niet toevoegen van ei en paneermeel zorgden voor variatie. Komende periode gaan we ons verder verdiepen in het werken met verschillende soorten vis. Deze variant visbroodje wil ik zeker ook uitproberen.
    Groetjes,
    Caroline

    1. Xandra schreef:

      Wat leuk Caroline dat visbroodjes in trek zijn. Ik hoor graag wat je van mijn broodjes vindt. Ik ben wel nieuwsgierig of jullie ze zijn gaan maken naar aanleiding van mijn recept of dat we toevallig beide hetzelfde idee hadden. Ik kon voordat ik ze ging maken op internet er namelijk helemaal niets over vinden. Bak ze! Groetjes, Sandra

  5. patricia schreef:

    Kan ik dat ook met zalm of witte vis maken

    1. Xandra schreef:

      Beste Patricia, dat denk ik wel, maar het kan zijn dat je de smaakmakers dan moet aanpassen. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie: