Vlechtbroodjes met banketbakkersroom

Vlechtbroodjes met banketbakkersroom

Laatst kochten we een paar heerlijke vlechtbroodjes met banketbakkersroom. Ze vielen zo in de smaak dat ik geprobeerd heb om ze na te maken. Helaas kon ik nergens een ingrediëntenlijst of recept vinden. Dus handvatten had ik niet. Daarom heb ik er mijn eigen draai aangegeven. Conclusie: De missie is geslaagd. Ze lijken best aardig op het origineel. Deze vlechtbroodjes ga ik absoluut vaker bakken.

Vulling & vlechten

De vulling bestaat geheel uit banketbakkersroom. Je kunt er eventueel ook nog wat in rum gewelde rozijnen aan toevoegen. Of bedenk zelf een andere smakelijke combinatie.

TIP: Bak anders ook eens deze heerlijke pecan vlechtbroodjes.

Vlechtbroodjes met banketbakkersroom

Vrijdag 6 april 2018

(Recept is voor 10 broodjes)

Ingrediënten:

  • 1 pakje bladerdeeg á 10 plakjes

Vulling/ banketbakkersroom:

  • 150 gr melk
  • 40 gr kristalsuiker
  • 1 eidooier
  • paar druppels vanille essence
  • 15 gr maizena

Topping:

  • geschaafde amandelen
  • kristalsuiker

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • mengkom(men)
  • steelpan
  • garde
  • stukje plastic folie
  • bakplaat
  • bakpapier
  • snijplank
  • scherp mes
  • lepel

 

Bereiding vlechtbroodjes met banketbakkersroom

Zet alle benodigdheden klaar en maak eerst de banketbakkersroom. Dit kun je ook al een dag van te voren doen of wellicht heb je nog een restant van een ander recept over.

Banketbakkersroom: 

Neem een kommetje en klop hierin het eigeel met de suiker en 30 gram melk tot een romig geheel. Klop als laatste de gezeefde maizena erdoor en zorg dat er geen klontjes meer in de pap zitten. Zet het schaaltje even opzij.

Doe de overige melk samen met de vanille essence in de steelpan en breng de melk zachtjes aan de kook. Giet al roerende de helft van de warme melk bij het eimengsel. Blijf ondertussen gewoon door gaan met mixen. Doe het eimengsel nu weer in de pan bij het restant van de melk. Nog steeds goed blijven roeren. Breng het papje aan de kook en laat het al roerende 1 á 2 minuten zachtjes doorkoken. Je zult zien dat het steeds dikker zal worden. Schenk de brei in een schaal/kom en leg er een stukje plastic folie overheen, zodat er geen vel gevormd kan worden. Laat de banketbakkersroom afkoelen en plaats het daarna desgewenst in de koeling.

Deeg vormen, vullen, vouwen en bakken:

Laat het pakje met bladerdeeg alvast ontdooien en verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte).

Vlechtbroodjes met banketbakkersroom

Verdeel de vellen bladerdeeg denkbeeldig in drie banen. Maak aan zijkanten van het bladerdeeg elk circa 7 inkepingen. Leg een eetlepel van de banketbakkersroom in het midden van het bladerdeeg. Niet teveel vulling gebruiken, anders loopt het tijdens het bakken uit het deeg. Je kunt op de tekening hierboven zien hoe het in zijn werk gaat. Ik heb voor het afmeten een schone, doorzichtige liniaal gebruikt, maar het kan ook zo uit de hand.

Ik heb de onder- en bovenkant een klein beetje naar binnen gevouwen, zodat de vulling er tijdens het bakken niet uit kan lopen. Zie het als een klein drempeltje. Vouw/vlecht vervolgens alle reepjes bladerdeeg ietwat schuin over elkaar heen (zie foto).

Strooi er nu nog wat geschaafde amandelen en een klein beetje kristalsuiker overheen.

Schuif de bakplaat net boven het midden in de oven en bak de ‘Vlechtbroodjes met banketbakkersroom’ in ongeveer 20 tot 25 minuten goudbruin. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Vlechtbroodjes met banketbakkersroom’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: