Volkoren hamburgerbroodjes

Volkoren hamburgerbroodjes

Het is weer zomer. Dus gaat op mooie dagen de BBQ aan en genieten we buiten van het mooie weer, elkaars gezelschap en het lekkere eten. Hamburgers en (volkoren) hamburgerbroodjes zijn onlosmakelijk verbonden met BBQ. En wist je dat je deze broodjes heel eenvoudig zelf kunt maken? Wij hebben deze keer voor een volkoren variatie gekozen. Maar als je liever 100% witte broodjes hebt, dan vervang je gewoon het tarwe volkorenmeel door tarwebloem. Of doe eens gek en neem lekker spelt.

Niet iedereen in ons huishouden eet vlees. Maar dat is in dit geval geen probleem, want De Vegetarische Slager verkoopt hele goede vegetarische hamburgers. Al mag daar wat ons betreft wel een pietsje minder zout in 😉 Of eet ze met een lekkere zelfgemaakte veganburger. Wat knapperige ijsbergsla, stukjes tomaat, rode ui, augurk en komkommer maken de hamburger broodjes compleet. Wil je een look-a-like McDonald hamburger broodje maken, dan kun je er natuurlijk ook nog een plakje kaas en wat ketchup aan toevoegen. Het recept van de volkoren hamburgerbroodjes is goed voor 12 bolletjes.

Volkoren hamburgerbroodjes

25 juli 2014

Ingrediënten:

  • 400 gr tarwebloem
  • 250 gr tarwevolkorenmeel
  • 12 gr bakkerszout
  • 2 tl honing
  • 25 gr verse gist (of 9 gr instantgist)
  • 365 gr melk
  • 1 groot ei, losgeklopt
  • 50 gr zachte roomboter

Voor de topping:

  • beetje water met een snufje zout
  • kwastje
  • sesamzaadjes

Verder nog:

  • grote kom
  • olie om de kom licht in te vetten
  • kneedmachine (optioneel)
  • 2 bakplaten
  • 2 vellen bakpapier
  • 2 stukken plastic om deeg af te dekken tijdens het rijzen

 

Bereiding volkoren hamburgerbroodjes

Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn! Dus ook melk, ei en boter.

Verbrokkel de verse gist en doe dit samen met de honing in een schaaltje, schenk er dan een deel van de lauwwarme melk bij (niet te warm, anders gaat de werking van de gist verloren). Zorg dat de honing en gist goed oplossen in de melk en laat het mengsel dan ongeveer 10 minuten rusten.

Tip: gebruik je instantgist meng dit dan meteen goed door het meel heen. Let wel op dat het instantgist niet direct in contact met het zout komt.

Doe ondertussen al het bloem, meel en zout in de kom en roer deze goed door elkaar. Maak in het meel een kuiltje en doe daar het gistmengsel, het ei en de zachte boter in. Zet de kneedmachine aan (Kenwood met speciale brooddeeg kneedhaak) en laat deze ca. 8 tot 10 minuten draaien op stand 1. Of kneed het deeg 12-18 min. rustig met de hand. Het deeg moet iets lauwwarm en soepel aanvoelen. Je kunt het even testen met een klein stukje deeg.. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet snel scheurt, kun je van al het deeg een bal vormen en in een licht ingevette kom doen. Dek deze af met het douchemutsje of een stuk plastic en laat het op kamertemperatuur 45 tot 60 minuten rijzen.= 1 ste rijs. Het deeg moet ongeveer in omvang verdubbelen.

Haal het deeg uit de kom, kneed het even licht door. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes van +- 100 gr en bol deze lichtjes op. Leg ze per 6 op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze vervolgens voorzichtig plat(ter) met de palm van je hand. Dek ze dan af met een licht ingevet, stuk plastic (een opengeknipte plasticzak bijv.) Nog 45 minuten op kamertemperatuur laten rijzen, = 2de rijs. De broodjes moeten ongeveer in omvang verdubbelen. Verwarm halverwege de 2de rijstijd alvast de oven voor op 230 graden.

Plastic zak verwijderen, de bolletjes lichtjes bestrijken met wat zoutwater en strooi er vervolgens sesamzaadjes overheen. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de hamburger broodjes de eerst 5 minuten op 230 graden en verlaag dan de de oventemperatuur naar 200 graden en bak ze dan nog 10 minuten. Haal ze uit de oven wanneer ze goudbruin zijn en laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Tip: De volkoren hamburgerbroodjes kunnen heel goed worden ingevroren.

Ik zeg proeven maar!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Volkoren hamburgerbroodjes’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Volkoren hamburgerbroodjes”

  1. A schreef:

    Mooi recept!
    Is het erg als ik het ei weglaat?
    En wat als ik de melk niet gebruik?
    Kan ik dat vervangen door water?
    Alvast bedankt!

    1. Xandra schreef:

      Beste Sarah, als je het ei weglaat en de melk vervangt door water zullen het minder zachte broodjes worden. Maar het kan natuurlijk wel. Wanneer je het ei weglaat zul je wel meer vocht aan je deeg moeten toevoegen. Ik denk minimaal 30 ĂĄ 35 gram water. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie: