Volkoren hamburgerbroodjes bakken

Volkoren hamburgerbroodjes

Volkoren hamburgerbroodjes. Het is weer zomer, herfst of lente. Zelfs midden in de winter valt een broodje hamburger bij ons in de smaak. Eigenlijk kun je ze het hele jaar door eten. Vind je ook niet? Hamburgerbroodjes zijn er voor iedereen. Misschien eet je graag vlees of juist helemaal niet. Smakelijke burgers koop je tegenwoordig in allerlei soorten en smaken. Denk eens aan een schijfje van gehakt, geheel plantaardig met groenten, van kaas, vis of zelfs met zeewier. The Dutch Weed Burger is trouwens erg lekker kan ik je verklappen. Kies gewoon waar je, je goed bij voelt en sta eens open voor een andere diervriendelijke variatie.  

Hamburgerbroodjes zijn er in verschillende formaten. Het allerbelangrijkste is dat de hamburgers er precies tussen passen. Maak ze dus niet te groot, maar ook niet te klein.

Niet iedereen in ons huishouden eet vlees. Maar dat is in dit geval geen probleem, want The Blue Butcher maakt hele goede vegetarische hamburgers. Die zijn lekker sappig en smaken bijna zoals een vleesburger. Een prima vervanger wat ons betreft. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een lekkere zelfgemaakte vega burger. Wat knapperige ijsbergsla, stukjes tomaat, rode ui, augurk en komkommer maken de hamburger broodjes compleet. Wil je een look-a-like McDonald’s hamburger broodje maken, dan kun je er natuurlijk ook nog een plakje kaas en wat ketchup aan toevoegen. Het recept van de volkoren hamburgerbroodjes is goed voor 12 volkoren bolletjes.

Wit, bruin of volkoren hamburgerbroodjes

Hamburgerbroodjes kun je van zowel bloem, volkorenmeel of een combinatie van beide maken. Op de foto zie je bruine tarwebollen van 2/3 bloem en 1/3 volkorenmeel, maar andere percentages leveren ook prima broodjes op. Volkorenmeel geeft een iets compacter kruim en meer smaak. Kies gewoon wat het beste bij je past. Smaken verschillen nu eenmaal. Zelf kies ik steeds vaker voor volkoren of bruin brood. Zo krijg je de broodnodige vezels binnen, waar je darmen weer blij van worden. 

Als topping nam ik bruine, ongepelde sesamzaadjes. Rooster ze voor gebruik eerst eventjes in een droge koekenpan. Dan komen de smaken en geuren sneller vrij. Je kunt ook kiezen voor zwarte sesamzaadjes, nigella, maanzaad, vlokken, boter of gewoon helemaal niks. 

Hamburgerbroodjes zelf maken recept

Volkoren hamburgerbroodjes

Volkoren hamburgerbroodjes bakken

Bak zelf ook eens deze smaakvolle hamburgerbroodjes. Het recept is van Xandra Bakt Brood.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
rijstijd 1 uur 45 min
Totale tijd 2 uur 25 min
Gang Brood
Keuken Hollands

Benodigdheden

  • keukenweegschaal
  • grote kom met deksel
  • olie om de kom licht in te vetten
  • kneedmachine (optioneel)
  • deegsteker
  • 2 bakplaten
  • 2 vellen bakpapier
  • 2 stukken plastic om deeg af te dekken tijdens het rijzen
  • siliconen kwastje (optioneel)

Ingrediënten
  

Deeg

  • 650 gr tarwe volkorenmeel of gebuild meel (of 400 tarwebloem +250 volkorenmeel
  • 12 gr (bakkers)zout
  • 2 tl honing (of andere zoetstof)
  • 25 gr verse gist (of 9 gr instantgist)
  • 365-375 gr melk (of water)
  • 1 ei, maat L
  • 50 gr roomboter (zacht)

Topping

  • water (voor vastplakken sesamzaadjes)
  • 1-2 el sesamzaadjes

Instructies
 

  • Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Vergeet dus niet om je Dus melk, ei en boter op tijd uit de koeling te halen.

Verse gist activeren

  • Tip: gebruik je instantgist meng dit dan meteen goed door het meel heen.
  • Verbrokkel de verse gist en doe dit samen met de honing in een schaaltje, schenk er dan een deel van de lauwwarme melk bij (niet te warm, anders gaat de werking van de gist verloren). Zorg dat de honing en gist goed oplossen in de melk en laat het mengsel dan ongeveer 10 minuten rusten.

Deeg maken

  • Doe ondertussen al het bloem, meel en zout in de kom en roer deze goed door elkaar. Maak in het meel een kuiltje en doe daar het gistmengsel, het ei en de zachte boter in. Zet de kneedmachine aan op een lage stand en laat deze ongeveer 8 tot 10 minuten draaien.
    Het deeg moet nu elastisch en zacht aanvoelen. Je kunt het even testen met een klein stukje deeg.. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan het blazen van een kauwgombel. Als het niet snel scheurt, kun je van al het deeg een bal vormen en in een licht ingevette kom doen. Draai het deeg 1 of 2 keer om, zodat overal een heel, dun laagje olie zit. Dit voorkomt het uitdrogen van je deeg.

Eerste rijs

  • Dek de kom met het deeg goed af met een deksel of douchemutsje en zet het weg op een tochtvrije plek op kamertemperatuur. Hoe warmer het bij jou in huis is, hoe sneller het deeg zal rijzen en vice versa. Het is dus belangrijk om altijd goed naar je deeg te kijken en minder naar de klok. Laat het deeg nu in ongeveer 60 minuten (bijna) verdubbelen in volume.

Deeg doorslaan, verdelen en vormen

  • Haal het deeg uit de kom, kneed het even licht door. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes van circa 100 gram of maak er grotere of kleinere broodjes van). Bol de stukjes deeg lichtjes op. Leg ze vervolgens per 6 op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze daarna voorzichtig weer wat plat(ter) met de palm van je hand.

Topping aanbrengen

  • Maak met je handen of met behulp van een (siliconen) kwastje de bovenkant van de hamburgerbroodjes, lichtvochtig met wat water en strooi er vervolgens wat sesamzaadjes over. Druk ze eventueel wat vaster in het deeg.

Deeg afdekken en tweede rijs

  • Dek nu beide bakplaten af met een licht ingevet, stuk plastic en zet het deeg op een tochtvrije plek op kamertemperatuur. Hoe warmer het bij jou in huis is, hoe sneller het deeg zal rijzen en vice versa. Het is dus belangrijk om altijd goed naar je deeg te kijken en minder naar de klok. Laat het deeg nu in ongeveer 45 minuten (bijna) verdubbelen in volume.

Oven voorverwarmen

  • Verwarm halverwege tijdens de tweede rijs, de oven alvast de oven voor op 230 graden (onder- en bovenwarmte).
  • Verwijder het plastic. Schuif de bakplaten in de oven en verlaag de temperatuur naar 200 graden. (Je kunt eventueel nog stoom toevoegen, voor een optimale ovenrijs) . Bak de hamburgerbroodjes in ongeveer 15-18 minuten goudbruin. De laatste 5 minuten kun je de bakplaten eventueel omwisselen, zodat alle broodjes even bruin worden.
  • Tip: of bak de broodjes per bakplaat. Zet dan het deeg dat moet wachten, afgedekt in de koeling, totdat het de oven in gaat.
  • Laat de broodjes na het bakken, eerst goed afkoelen op een rooster.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Bruine of volkoren hamburgerbroodjes gebakken?

Heb je dit recept gemaakt? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Volkoren hamburgerbroodjes’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD of #XandraBaktBrood. Heel erg bedankt alvast. 

Dat smaakt naar meer hamburgerbroodjes

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Volkoren hamburgerbroodjes bakken

2 gedachten over “Volkoren hamburgerbroodjes bakken

    1. Beste Sarah, als je het ei weglaat en de melk vervangt door water zullen het minder zachte broodjes worden. Maar het kan natuurlijk wel. Wanneer je het ei weglaat zul je wel meer vocht aan je deeg moeten toevoegen. Ik denk minimaal 30 á 35 gram water. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven