Volkoren speltbroodjes met boerenkaas

Volkoren speltbroodjes met boerenkaas

Gezonde volkoren speltbroodjes met een lekkere boerenkaas topping. Ik heb mooie herinneringen aan de opgerolde, platte kaas croissantjes die ik vroeger kreeg. Een échte traktatie die je niet in een paar grote happen wegwerkte, neehee … heel voorzichtig , hapje voor hapje ontrolde ik het broodje voorzichtig … en als het croissantje dan bijna op was kwam je bij het zachte middenstuk vol met pittige, gesmolten kaas…. mjamm. Daar moet toch een gezondere versie van bestaan. Oké, het is uiteindelijk een iets ander broodje geworden, maar de smaak is er niet minder om.

Volkoren speltbroodjes met boerenkaas

6 februari 2014

Ingrediënten:

 • 150 gr volkorenspeltmeel
 • 350 gr speltbloem
 • 7 gr gedroogde gist
 • 10 gr bakkerszout
 • 2 el kokosolie
 • 1 tl oerzoet
 • 240 gr melk
 • 1 ei, losgeklopt = 60-65 gr

Topping:

 • ca. 120 gr pittige, magere boerenkaas, in plakjes

Verder nog:

 • mengkom
 • keukenweegschaal
 • maatlepels
 • bakplaat
 • bakpapier
 • stuk plastic

Bereiding speltbroodjes met boerenkaas

Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn! Dus ook de melk en het ei.

Alle droge ingrediënten in een kom doen en goed door elkaar mengen. Dan de melk, kokosolie en ei toevoegen. In een KitchenAid ca. 5 a 8 min. laten kneden op stand 1 of ca. 8-12 min. rustig met de hand kneden. Het deeg blijft iets plakken, denk aan een post-id briefje, moet iets lauwwarm en soepel aanvoelen. Je kunt het even testen met een klein stukje deeg.. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet snel scheurt, kun je van al het deeg een bal vormen en in een licht ingevette kom doen. Dek deze af met het douchemutsje en laat het op kamertemperatuur 1 uur rijzen.= 1 ste rijs. Het deeg moet in omvang verdubbelen.

Haal het deeg uit de kom, kneed het even licht door. Verdeel het deeg in 8 stukjes en maak hiervan bolletjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Afdekken met een licht ingevet, stuk plastic (een opengeknipte plastic zak bijv.) Nog 1 uur op kamertemperatuur laten rijzen, = 2de rijs. Bollen moeten ongeveer in omvang verdubbelen. Verwarm halverwege de 2de rijstijd alvast de oven voor op 180 graden.

Plastic zak verwijderen, leg op ieder bolletje deeg, kruislings, twee á drie plakjes pittige, magere boerenkaas (of welke soort je ook lekker vindt, kaas moet wel smeltbaar zijn)
en schuif dan de bakplaat iets onder het midden van de oven. Bak de bollen in ca. 15 minuten goudbruin.

Haal dan de bakplaat uit de oven en laat de broodjes afkoelen op een rooster. Ze zijn heerlijk bij een kom zelfgemaakte uiensoep.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

6 comments on “Volkoren speltbroodjes met boerenkaas”

 1. Lien schreef:

  Heb ze zelf ook gemaakt! Smaken goed!

  1. admin schreef:

   Beste Lien, leuk dat deze broodjes ook bij jou in de smaak vielen. Groetjes, Xandra

 2. Siesie schreef:

  dit lijken mij heerlijke broodjes. ga ik binnenkort zeker maken. Kan ik de boerenkaas vervangen door de raclette kaas? Deze vind ik toch wat smaakvoller.
  Wat bedoel je met ‘oerzoet’?
  En waarom gebruik je kokosolie? Kan het ook met zonnebloem- of olijfolie? ik heb nog hazelnootolie en amandelolie. Waar koop ik kokosolie (mocht dit toch te prefereren zijn?)

  1. Xandra schreef:

   Beste Siesie,

   Hier staat een andere variatie met Raclette kaas: https://www.xandrabaktbrood.nl/broodjes-2/witte-broodjes-met-raclette-kaas/
   Oerzoet is een minder schadelijke zoetstof dan suiker, hetzelfde antwoord geldt voor kokosolie. Je kunt kokosolie (zit in een pot en is niet vloeibaar) bijvoorbeeld bij AH kopen of een natuurvoedingswinkel. Oerzoet en kokosolie kun je ook vervangen door iets anders.

   Groetjes, Xandra.

 3. Wieneke schreef:

  Beste Sandra, wanneer ik deze volkomen speltbroodjes met speltdesem wil bakken, welke temperatuur en baktijd adviseer je dan?

  Groetjes Wieneke

  1. Xandra schreef:

   Beste Wieneke, je kunt ongeveer dezelfde temp. en baktijden aanhouden. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie: