Volkoren vegan bolletjes

 Volkoren vegan bolletjes

Ik heb geprobeerd een bruine bolletjes recept met ei, honing en boter om te zetten naar een vegan variatie. En dat is aardig gelukt voor de eerste keer, al zeg ik het zelf! ūüėČ Het rijzen en bakken verliep praktisch hetzelfde als bij het originele recept, dus dat vormde geen probleem. De smaak is iets anders, doordat de Cristo vrijwel geur- en smaakloos is. Hierdoor proef je veel meer het volkorenmeel, terwijl in de andere broodjes boter en ei overduidelijk aanwezig waren. Hierdoor zijn niet alle soorten beleg even lekker op de broodjes. Het recept van de volkoren vegan bolletjes,¬†die je in dit artikel vindt, zijn goed voor ongeveer 12 stuks.

Volkoren vegan bolletjes

10 februari 2013

Ingredi√ęnten

  • 500¬†gr volkorenmeel
  • 250 gr sojamelk
  • 35 gr Crisco shortening
  • 30 gr sojaroom
  • 10 gr bakkerszout
  • 10 gr oerzoet (natuurlijke suikervervanger)
  • 7 gr droge gist

Benodigdheden

  • bakplaat
  • bakpapier
  • stukje plastic om de bakplaat af te dekken
  • kneedmachine (optioneel)
  • keukenweegschaal
  • mengkom

Bereidingswijze volkoren vegan bolletjes

Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Dus ook de sojamelk en -room.
Meng alle droge ingredi√ęnten in een kom door elkaar. Voeg de sojamelk en sojaroom toe en kneed in een kneedmachine (Kenwood) de ingredi√ęnten ongeveer 8 tot 10 minuten. Het deeg moet iets lauwwarm aanvoelen.

Leg het deeg in een ingevette kom en dek het af met plastic. Laat het ongeveer 1 á 1,5 uur op kamertemperatuur rijzen (1ste rijs). Het deeg moet in omvang verdubbelen. Je kunt het deeg eventueel in een lauwe oven laten rijzen als het te koud in huis is. Dat kan op maximaal 30 graden.

Haal het deeg uit de kom en kneed het even licht door. Verdeel het deeg in ongeveer 10 tot 12 bolletjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de bolletjes af met een licht ingevet, stuk plastic. Laat ze 1 uur op kamertemperatuur rijzen (2de rijs). De bollen moeten ongeveer in omvang verdubbelen. Verwarm halverwege de 2de rijstijd alvast de oven voor op 200 graden.

Verwijder de plastic zak en schuif de bakplaat middenin de oven. Bak de bollen ongeveer 20 minuten goudbruin.

Haal de bakplaat uit de oven en laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Tip: De broodjes kunnen heel goed worden ingevroren.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Bij volkoren vegan bolletjes horen natuurlijk vegan kikkererwtenburgers.

Geef een reactie: