Vrolijke brood haasjes

Vrolijke brood haasjes 5

Het voorjaar hangt in de lucht. De vogeltjes fluiten er enthousiast op los en zijn druk doende om nieuw nestmateriaal te verzamelen. Ik las in de krant dat de eerste lammetjes van dit seizoen al zijn geboren. Dan is het de hoogste tijd om weer eens lente broodjes te bakken. Je kunt ze natuurlijk eten tijdenshet Paasontbijt, maar waarom zou je daar op wachten? Ze zijn zo lekker vrolijk, daar kun je toch best het hele jaar van genieten. Wil je ook nog andere dierenbroodjes maken? Er staan elders ook nog broodhaantjes op mijn blog. Of wat dacht je van romantische broodhartjes? Love is in the air … het is tenslotte lente nietwaar?!

“In een groen, groen, groen, groen, knollen, knollenland.
Daar zaten drie haasjes heel parmant.
 … “

Vrolijke brood haasjes

Ingrediënten (voor 8 stuks):

 • 500 gr tarwebloem
 • 8 gr bakkerszout
 • 7 gr instantgist
 • 25 gr roomboter, zacht
 • 1 ei, maat M, losgeklopt
 • 260 gr water

Topping:

 • water
 • havermout

Verder nog:

 • mengkom
 • keukenweegschaal
 • 2 bakplaten
 • bakpapier
 • stuk plastic of opbergkrat (rijzen deeg)
 • maatlepel
 • deegsteker
 • plastic pasje, schoongewassen (bijv. creditcard)
 • kneedmachine (optioneel)
 • deegroller
 • bord, groot en plat
 • siliconen kwastje (optioneel)
 • saté prikker

Bereiding vrolijke brood haasjes

Zet alle benodigdheden van te voren klaar, zodat alles op kamertemperatuur is wanneer je met bakken begint. Ook werkt het prettiger als de ingrediënten al afgewogen zijn.

Neem de mengkom van de kneedmachine en doe hier de bloem, zout en het gist in en meng alles goed door elkaar. Neem daarvoor een vork of laat de machine heel even draaien.

Voeg dan het water, de zachte roomboter en het losgeklopte ei toe. Zet de machine aan en laat deze in ongeveer 10 minuten een soepel deeg kneden van het mengsel. Ik gebruik een Kenwood machine (stand 1) met een speciale deeghaak, dus niet die standaard bij de machine zit. Test met een klein stukje deeg of je een mooi vliesje kunt trekken. Trek het stukje deeg zachtjes uit elkaar, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 tot 2 minuten. Maak een bol van het deeg en leg het in een ingevette kom. Sluit de kom af met een deksel, wegwerpdouchemutsje of een stuk plastic. Laat het op kamertemperatuur 60 minuten rijzen (1ste rijstijd).

Haal de deegbal uit de kom en leg het op het werkblad. Steek er met de grote deegsteker (of neem een groot mes indien je geen deegsteker hebt) 16 gelijke stukken van (circa 50 gram p.s.) en bol deze stukjes lichtje op. Laat ze 10 minuten rusten onder een stuk ingevet plastic of een omgekeerde opbergkrat (2de rijstijd).

Bekleed intussen de bakplaten met bakpapier en strooi een laagje havermout op een plat bord of neem eventueel een klein dienblad.Vrolijke brood haasjes 6

Verdeel 8 bolletjes in 3 ongelijke stukken; het grootste deel voor de romp, een iets kleiner voor het hoofd en een klein stukje voor het staartje. Bol deze stukjes deeg voorzichtig op en dek ze af met wat ingevet plastic of een omgekeerde krat.

Ga dan verder met de ander 8 deeg bolletjes. Rol ze één voor één, met een deegroller, uit tot een plat en langwerpig stuk; rol ze op tot een lange sigaar (zie middelste afbeelding op de tekening hier boven); begin dus aan de brede kant met rollen.

Maak de deegrollen een beetje nat met water (met een siliconen kwastje of je handen) en rol ze dan door de havermout. Leg ze weer op het werkblad. Maak met het plastic pas of een mes 2 inkepingen in de lengte richting van de rolletjes. LET OP!! Aan de onderkant snij je het deeg niet helemaal door (zie middelste afbeelding op de tekening hier boven). Leg de deeglichamen op het bakpapier, 4 stuks per bakplaat. Maak de onderste opening iets groter en plaats hier de twee grootste deegbollen in. Maak met een saté prikker een gaatje in de romp van de haas en duw de opening met je wijsvinger iets groter. maak het staartje ook nat en duw het in de havermout, plaats het dan in de opening van de romp. Leg de oren van de haas in de juiste positie en maak dan de overige dieren.

Leg een stuk ingevet plastic of een omgekeerde krat over het deeg. Laat het op kamertemperatuur 60 minuten rijzen (3de rijstijd).

Verwarm tijdens de derde rijstijd de oven voor op 200 graden en plaats twee roosters.

Schuif de bakplaten in de oven, verlaag de temperatuur naar 180 graden, wissel de bakplaten halverwege de baktijd om. Bak de vrolijke brood haasjes in 18 á 20 minuten goudbruin. Laat ze goed afkoelen op een rooster.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Vrolijke brood haasjes”

 1. Peter schreef:

  Beste Xandra,

  je vertelt dat je een speciale deeghaak hebt gebruikt, welke is dat dan? Ik heb zelf een Kenwood en mijn deeg draait altijd om de haak heen, werkt deze beter?

  groet,

  Peter

  1. Xandra schreef:

   Ha Peter,
   Het gaat om de Kenwood kneedhaak kw711659. Deze haak kneed echt stukken beter dan de haak die standaard bij de Kenwood wordt geleverd.
   Groetjes, Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.