Walnoten dadel broodjes

Walnoten dadel broodjes

Deze broodjes met knapperige stukjes walnoot en een licht zoetje van de dadelstroop zijn absoluut onweerstaanbaar lekker. Een hapje smaakt naar meer, en meer, en … Wees dus gewaarschuwd. Misschien meteen maar twee porties bakken? Ik kwam op het idee tijdens het schrijven van mijn review over het boek ‘Nootje’ van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok.Walnoten en dadels vormen een goede combinatie. Vandaag heb ik niet voor gedroogde of verse dadels gekozen, maar dadelstroop uit een flesje. Makkelijk te doseren en te verwerken in allerlei gerechten zoals een bakje yoghurt, door een sladressing, over fruit, in koekjesdeeg en door bananenbrood.

Ben je niet zo’n fan van zoet? Maak dan eens deze hartige variatie gevuld met zelfgemaakte pesto en geraspte kaas: ‘pesto broodjes met een twist’. Ook niet te versmaden lekker.

Walnoten dadel broodjes

Ingrediënten (voor 12 kleine broodjes):

  • 300 gr tarwebloem
  • 4 gr instant gist
  • 5 gr zout
  • 185 gr melk
  • 25 gr roomboter, zacht

Vulling:

  • 75 gr walnoten, fijngehakt of gemalen
  • 40 gr dadelstroop

Verder nog:

  • wat olijfolie voor werkblad en de mengkom
  • mengkom
  • keukenweegschaal
  • kneedmachine (optioneel)
  • kleine keukenmachine (walnoten)
  • deegroller
  • siliconen spatel
  • stuk plastic of 1 krat om deeg af te dekken
  • bakplaat
  • vel bakpapier
  • groot, scherp mes of deegsteker
  • liniaal o.i.d.

Bereiding walnoten dadel broodjes

Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn. Weeg de ingrediënten af en zet alles klaar.

Hak de walnoten fijn of gebruik een keukenmachine. Doe de stukjes walnoot in een schaal en meng daar de dadelstroop goed doorheen.

Doe bloem en gist in een kom en meng ze goed door elkaar. Roer dan het zout er door.

Voeg nu de lauwe melk en de zachte boter toe,  zet de kneedmachine aan (Kenwood met speciale deeghaak op stand 0,5). Laat de machine ongeveer 6 minuten langzaam mengen/kneden. Zet hem dan op stand 1 en kneed het deeg nog 4 á 5 minuten. Als het goed is, is er nu een glanzend en soepel deeg ontstaan. Test dit nog even voor alle zekerheid met een klein stukje deeg. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Scheurt het vliesje te snel, kneed het deeg dan nog 1 minuut.

Vet een mengkom goed in en doe daar vervolgens het deeg in. Dek de kom af met een wegwerpdouchemutsje of een stukje plastic. Laat het geheel 60 minuten op kamertemperatuur rijzen (1ste rijs ).

Haal het deeg uit de kom en leg het op het met wat olijfolie ingevette werkblad. Duw er voorzichtig op, zodat de grote luchtbellen zich verdelen in kleinere exemplaren (doorslaan). Bol het deegstuk lichtjes op en laat het 10 minuten rusten in de kom of onder een stukje plastic. (2de rijs).

Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Tip: Heb je geen deegroller? Neem dan bijvoorbeeld een blik limonadesiroop of een stevige fles. 

Rol het deegstuk met behulp van een deegroller uit tot een rechthoekige lap van 40 bij 30 cm. Bestrijk de helft van de deeglap (40 x 15 cm) met een laagje walnoten-dadelstroop (tot en met de buitenrand). Klap de deeglap voorzichtig dubbel, zodat je een reep van 40 x 15 cm krijgt en duw het deeg voorzichtig aan. Gebruik hier eventueel een deegroller voor.

Verdeel dan het deeg, met een scherp mes en liniaal, in ongeveer 12 repen van 2 cm breed en 15 cm lang. Pak de uiteinden van een reep vast en draai/twist deze lichtjes in elkaar. Denk aan het uitwringen van een doek, Rol het daarna als een spiraal op, zodat je een rond broodje krijgt. Duw het uiteinde van de twist een beetje onder het broodje en leg het op een bakpapier. Twist en draai nu de rest van de deegrepen en dek de bakplaat af met een stukje ingevet plastic of een omgekeerde plastic krat. Laat het deeg 60 minuten rijzen bij kamertemperatuur (3de rijs). Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de walnoten dadel broodjes in ongeveer 12 á 15 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster.

Tip: Je kunt deze walnoten dadel broodjes heel goed in de vriezer bewaren.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

4 comments on “Walnoten dadel broodjes”

  1. marijke schreef:

    Moet er geen suiker bij de gist? Mijn ervaring is dat instant gist suiker nodig heeft, maar ik zie niets in het recept staan! Leuke site trouwens!

    1. Xandra schreef:

      Nee, hoor Marijke. Het gaat prima zonder.

  2. Sjaak van Kleef schreef:

    Kun je dus eigenlijk zo’n beetje al je favouriete broodrecepten (meergranen en/of zaden en pitten) ook gebruiken als basis om broodjes te maken?

    1. Xandra schreef:

      Beste Sjaak, Ja, dat kan. Alleen worden de broodjes wat kleiner wanneer je de vulling (noten, groente, fruit) in een recept weglaat.

Geef een reactie: