Witte bolletjes met zaden en pitten

witte bolletjes met zaden en pitten

Dit is een variatie op mijn gezonde zachte lichtbruine bolletjes met lijnzaad. Deze zachte, witte bolletjes met zaden en pitten vinden wij ook heel erg lekker. Een beetje boter en dan een plakje kaas erop en smikkelen maar. Zo kun je meteen alle kleine restanten pitten en zaden die je toch nog in de kast hebt staan opmaken. De volgende keer eens met mijn restjes kruiden en specerijen proberen.

Witte bolletjes met zaden en pitten

22 september 2013

Ingrediënten

  • 400 gr tarwebloem
  • 7 gr gedroogde gist
  • 10 gr bakkerszout
  • 5 el rijstolie
  • 2 el (palm)suiker
  • 300 ml melk
  • 2 el (gebroken) lijnzaad
  • 2 el zwarte sesamzaadjes, maar bruine kunnen natuurlijk ook
  • 6 el zonnebloempitten

Topping

  • gesmolten roomboter om het deeg mee te bestrijken (optioneel)

Benodigdheden

  • bakplaat
  • bakpapier
  • mengkom
  • kneedmachine (optioneel)
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • deegsteker

Bereidingswijze witte bolletjes

Zorg dat de benodigdheden op kamertemperatuur zijn! Dus ook de melk en rijstolie.

Alle droge ingrediënten in een kom doen en goed door elkaar mengen. Dan de melk en rijstolie toevoegen. In een kneedmachine (Kenwood) circa 8 tot 10 min. laten kneden of ongeveer 10-15 min. rustig met de hand kneden. Het deeg moet iets lauwwarm en soepel aanvoelen. Je kunt het even testen met een klein stukje deeg.. Zachtjes uit elkaar trekken, zodat er een dun vliesje ontstaat, denk aan kauwgom. Als het niet snel scheurt, kun je van al het deeg een bal vormen en in een licht ingevette kom doen. Dek deze af met het douchemutsje en laat het op kamertemperatuur 1 uur rijzen (1ste rijs). Deeg moet in omvang verdubbelen.

Haal het deeg uit de kom, kneed het even licht door. Verdeel het deeg in ongeveer 12 stukjes en maak hiervan bolletjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Afdekken met een licht ingevet, stuk plastic. Nog 1 uur op kamertemperatuur laten rijzen (2de rijs). Bollen moeten ongeveer in omvang verdubbelen. Verwarm halverwege de 2de rijstijd alvast de oven voor op 200 graden.

Plastic zak verwijderen, de bolletjes lichtjes bestrijken met wat boter en de bakplaat in het midden van de oven schuiven. Bak de bollen in circa 12 tot 15 minuten goudbruin.

Haal dan de bakplaat uit de oven en laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Tip: de broodjes kunnen heel goed worden ingevroren.

Ik zeg proeven maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Je kunt ook de gezonde bruine bolletjes met lijnzaad bakken.

2 comments on “Witte bolletjes met zaden en pitten”

  1. Sjaak van Kleef schreef:

    Lekker!
    Je kunt dus sesamzaad en lijnzaad en zonnebloempitten in hetzelfde brood doen?
    Is elke combinatie mogelijk?
    Zijn bjvoorbeeld jijnzaad, maanzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten naar hartelust te mixen? Of kun je je beter beperken tot 2 soorten per brood?

    1. Xandra schreef:

      Beste Sjaak,

      Je kunt alles door elkaar mixen. Het enige waar je op moet letten is de totale hoeveelheid en pas toevoegen wanneer het deeg gekneed is. De scherpe zaden en pitten kunnen de glutenstrengen deels beschadigen. Ik gebruik gemiddeld 100 á 150 gram zaden/pitten per 500 gr meel.

      Bak ze! Groetjes, Sandra

Geef een reactie: